hajmon7 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 witam chciałbym zacząć swoją przygodę z modelarstwem RC składając RWD5. mam kilka (pewnie głupich) pytan: 1) jak to jest z wytrzymałością takiego modelu na upadki? czy nie rozleci sie on podczas pierwszej nieudanej proby wyladawania ? 2) czy jest to ogolnie dobry model na sam początek ? może jest coś prostrzego do zbuwowania i pilotowania co byście polecali. 3) co do części to poczytalem i wybrałem konfigurację kogoś innego którą ludzie pisali ze będzie działać: regulator mag 8 - 20a 65zl silnik Tower Pro 2410-12 Gold Mount 30zl smigło 10x4.4 5.70 zl 2x serwo Tower Pro SG-91R 2x 24zl ogniwo 3E Model 1500 mAh 11,1V 10C 95zl odbiornik E-Sky - EK2-0420A (6-kanałowy) 49.9zl jakbyście znali lakiś tańszy zamiennik tego co wypisałem to byłbym wdzięczny bo budżet mam mały. 4) ile ogolnie kasy doliczyć do budżetu na balse depron kleje itp itd ? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 2) czy jest to ogolnie dobry model na sam początek ? może jest coś prostrzego do zbuwowania i pilotowania co byście polecali. zefirek http://forumrc.alexba.eu/zefirek_1.htm i poczytać forum bo już było mnóstwo o nim tematów i słownik ort do niektórych słów lub mozille firefox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 1) Żaden model nie da ci takiej gwarancji. Nawet modele z pianki EPP czasem "udaje się" zmienić w ścinki. Praktycznie żaden model nie przetrzyma "lądowania na punkt" czyli przywalenia z dużej wysokości pionowo w ziemię. Dobrze najpierw poczytać o teorii latania, pilotażu i poćwiczyć na symulatorze - tu zapraszam do odpowiedniego działu po wskazówki co i jak. Grunt to nie wpadać w panikę i wybrać dobre miejsce do prób - np. z wysoką trawą, która może złagodzić lądowania. 2) Jest wiele konstrukcji o podobnym stopniu skomplikowania. Zefirek jest jedną z nich i jest nieco prostszy do budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwapo Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Moim zdaniem powinieneś rozejrzeć się za modelem górnopłata ( to jest oczywiste, najlepszy wybór na początek) ,ale nie tylko z SW i SK, lotki też są ważne . Na początku będzie trudno, ale za to potem długo ci się latanie nie znudzi, w przeciwieństwie do latania z samym sterem kierunku i wysokości. w zależności od budżetu: 1) Minimag multiplexa 2) toto-0 Ja osobiście obrałem taką drogę: Parę miesięcy katowałem symulator, kupiłem na allegro do samodzielnego złożenia (kadłub z depronu) zamówiłem skrzydło (980 mm ) i złożyłem z pomocą mojego wujka, który od 10 lat siedzi w modelarstwie rc. Poszedłem na łąkę i w górę. wrażenia super. Polecam naprawdę budowa samodzielnie modele większa satysfakcja :D P.S. Czytaj forum, tu naprawdę jest wszystko , dzięki niemu mój model powstał i lata świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=17546&start=0 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=12831&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.