karshan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Witam! Zamierzam kupić pierwszy osprzęt ;D Chciałem się upewnić czy wszystko co kupie będzie ze sobą współpracować: Regulator Pakiet Silnik Nadajnik i odbiornik Serwa x3 Śmigło Ładowarka
Paweł R Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Regulator jest do silnika bezszczotkowego a silnik szczotkowy - nie bedzie działać. Ten będzie dobry. Pakiet podałes 2S a śmigło do 3S . Ogólnie to silnik za ciężki jak tylko 300g.
mammuth Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Dopisz jeszcze w temacie jaki model - bo co innego szybowczyk, co innego model na hale, a jeszcze co innego pylon.
karshan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 A gdzie to jest napisane że śmigło do 3S jest?? Czy takie coś będzie dobre: Regulator, silnik i śmigło
Paweł R Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 A gdzie to jest napisane że śmigło do 3S jest?? -Śmigło : 10x4,7 (2s), 9x4,7 (3s) (charakterystyka silnika) Odpowiedz na pytanie zadane przez mammutha bo to ważne, a "combo set" jaki podajesz jest za mocny i za cięzki do modelu o masie 300g
karshan Opublikowano 21 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2009 Znaczy się on będzie ważył ok.400g. Silnik kupuje z myślą o późniejszych modelach ;D
madrian Opublikowano 21 Czerwca 2009 Opublikowano 21 Czerwca 2009 Znaczy się on będzie ważył ok.400g. Silnik kupuje z myślą o późniejszych modelach ;D Tak się nie da. Konkretny model - konkretny silnik. Nie można kupować "na wyrost". W giełdzie poniewiera się propozycja sprzedaży Zefirka z wyposażeniem o masie cegły (bo model nie za bardzo lata). Po pierwsze - jaki to ma być model. Co innego motoszybowiec, co innego klasyczny akrobat, a co innego trenerek czy model do 3D. Każdy z modeli wymaga innego rodzaju napędu. Klasyczny akrobat wymaga szybkości. Model do 3D - dużego ciągu, trenerek powolności i stateczności. Dobra rada jest taka - Zbuduj model, określ jego przeznaczenie - dopiero dobieraj napęd. Czasami ten sam typ napędu da się zastosować w różnej klasie modeli, ale to będą modele, dla których w ich klasie będzie to napęd optymalny. Inaczej skończysz z modelem który albo nie chce latać, albo takim, który będzie chciał latać po swojemu. Ja tak niestety kiedyś zrobiłem i mam teraz ładny model na szafie z napędem który jest do niego za słaby, choć teoretycznie niby się sprawdzało - praktyka na podobnym modelu treningowym wykazała, że teoria taka nieomylna nie jest i model prawdopodobnie skończy jako łowca gryzoni. :wink: Musze teraz na nowo przemyśleć całą koncepcję i niestety kupić nowe wyposażenie. Ty też możesz wpaść w podobną pułapkę.
karshan Opublikowano 22 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 22 Czerwca 2009 Jest napisane że silnik do akrobatek o masie do 600g jest. Model będzie ważył jakieś 400g dokładnie jest to Spitfire Mk1 rozpiętość 70cm waga bez osprzętu 200g.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.