pawel4090 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Witam, chciałbym zasięgnąć informacji na forum ,bo są tu ludziska różnej profesji, ale do rzeczy: chcę zrobić w pokoju otwór wentylacyjny ponieważ, po kilku latach od wymiany okien pojawiła się wilgoć. Teraz zasadnicze pytanie, czy wkuwać się w kanał wentylacyjny, kuchni znajdującej się piętro niżej , czy też w inny kanał sąsiedniego pokoju ? Wolnego kanału nie mam. Mam obawy, czy zapachy z kuchni nie przedostaną się do pokoju, oraz jak przebije się do kanału pokoju, wentylacja będzie skuteczna ? Trochę zawile to może napisałem, ale mam nadzieje, że wiecie o co chodzi Prosiłbym o odpowiedzi kolegów, znających temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil6593 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Jam mam wentylacje w pokoju podczepioną do komina który idzie z kuchni i jest podczepiony pod okap.Pomagać pomaga , ale gdy się coś gotuje i jak się włączy okap to trochę pachnie , ale przynajmniej wiem kiedy na obiad iść :mrgreen: .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slawek_9000 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 okna masz za szczelne. Wytnij nożykiem ok. 20-30cm uszczelki na górze każdego okna i będziesz miał właściwą wymianę powietrza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Są też specjalne nakładki na framugi, z regulacją przepływu powietrza - ale wymagają przewiercenia tejże framugi, żeby powietrze miało którędy przepływać. Ja bym zaczął od zapytania o takie patenty u producentów/monterów okien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Bardzo dziękuję za odpowiedzi, mam w mikro wentylacje ustawioną w oknach czy na oknach, ale jednak to nie wystarcza. To co napisał Kamil6593, jest ważne ,że zapachy z kuchni na dole mogą przedostawać się do pokoju, a tego bym chciał uniknąć. Czyli pozostaje druga opcja, przebicia się do pokoju syna i wykorzystać ten kanał, tylko czy to będzie działało jak potrzeba...? Tego właśnie nie wiem...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Czyli pozostaje druga opcja, przebicia się do pokoju syna i wykorzystać ten kanał, tylko czy to będzie działało jak potrzeba...? Tego właśnie nie wiem...? raczej bedzie to zalezne od zbyt wielu czynników: - drożności luftu - siły wiatru - kombinacji otwarcia okien w pokojach - rozłożenia okien względem domu - itp itd efekty jakie możesz uzyskać to: - bardzo dobra wentylacja w obu pokojach - bardzo zła wentylacja w obu pokojach - bardzo dobra wentylacja w jednym pokoju drugi bez zmian - bardzo dobra wentylacja w drugim pokoju a w pierwszym pogorszenie - przepychanie powietrza z jednego do drugiego pokoju - zasysanie powietrza i nieczystości z luftu do któregoś pokoju Wiem to z doświadczenia u siebie, gdy pod luft od łazienki wpiąłem sypialnie na poddaszu !! Efekt taki ze zaślepiłem otwór i wykułem w ścianie otwór na zewnątrz bloku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Wiem że luft(powietrze) składa się z azotu,tlenu,dwutlenku węgla innych gazów,służy do oddychania i pozwala naszym modelom latać.Dziś dowiedziałem się ze może być jeszcze drożne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Tutaj to chyba lufcik albo skrót od "insztalacyjo od luftowanio" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 A co z kratką wentylacyjną pod oknem? Przy instalacji szczelnych okien, wykonawca powinien zamontować taką kratkę podłużną pod oknem. Zwykle maskownica ma ruchome żaluzje i np. w mroźny dzień, można ją zamknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==PEGAZ==- Opublikowano 27 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2009 Wkuj się w kanał z drugiego pokoju. Jeżeli na dachu jest kominek wentylacyjny załóż końcówkę z wentylatorem napędzanym wiatrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 29 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Bardzo dziękuję wszystkim kolegom, za podpowiedzi i odpowiedzi. Przekuję się do kanału wentylacyjnego pokolu syna, w razie problemów zastosuję się do waszych rad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.