Abrax Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Ośmielony opisem, że można tu zadawać wszelkie pytania: Mam taką płytę o nazwie roofmate, grubości 50mm. Przypomina płytę depronową. Waga podobna. Czy jest szansa wyciąć, skleić z niej jakiś model? Jeśli tak to, jaki, w jaki sposób (grubość...), czy są jakieś plany. Próbowałem zadawać "pytania" w google ale chyba dobrałem złe słowa bo niczego nie uzyskałem.
madrian Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Niektórzy robią modele z pianek ociepleniowych. Ale przewaznie te płyty mają znacznie niższą wytrzymałość mechaniczną i trzeba to wziąść pod uwagę. Są bardziej kruche.
Abrax Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Niektórzy robią modele z pianek ociepleniowych. Ale przewaznie te płyty mają znacznie niższą wytrzymałość mechaniczną i trzeba to wziąść pod uwagę. Są bardziej kruche. Miałem na myśli jakieś proste modele, szybowce. Bardziej do zabawy niż "poważnego" modelarstwa. Może uda mi się wciągnąć w hobby 5 letniego syna.
radeon Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Jezeli jest to taki material podobny do depronu,niebieski(mialem go w rekach) to sie da. Wogle sie da prawie ze wszystkiego, z drewna sie da, z foli,z papieru, szkla...nawet z wegla (sam widzialem) A pytanie zadaj na tym forum w okienku "szukaj".Znajdziesz tu plany i opisy budowy wielu samolotow dla poczatkujacych- "To-to","Zefirka","RWD"-to sa polecane modele, i oblatane i opisane, wiec nie bedzie trudno dobrac do nich wyposazenie i wyregulowac.
radeon Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 To ma byc RC, czy jakis swobodnie latajacy?
Abrax Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2009 To ma byc RC, czy jakis swobodnie latajacy? Swobodnie. Ale jesli da się (moto)szybowca to też było by miło Płyta jest niebieska!
blondynixx Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Da się. Jak szybowcowy depron, to myślę że ToTo-2. Prościutki w budowie, sam kończę go właśnie ;D
Abrax Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Da się. Jak szybowcowy depron, to myślę że ToTo-2. Prościutki w budowie, sam kończę go właśnie ;D Myślałem o nim. Ale ta moja płyta ma 50mm grubości... Jak to ciąć? Pewnie skończy się na kupnie "normalnego" depronu
mammuth Opublikowano 27 Czerwca 2009 Opublikowano 27 Czerwca 2009 Drutem na goraco tnij Poszukaj na forum - gdzies byl temat jak zbudowac wycinarke. Latwo, szybko i skutecznie.
Abrax Opublikowano 27 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 27 Czerwca 2009 Drutem na goraco tnij Poszukaj na forum - gdzies byl temat jak zbudowac wycinarke. Latwo, szybko i skutecznie. Odpalę piłę łańcuchową i potnę na równe 6cio i 3 mm kawałeczki W sumie z tej 50tki to ja mogę pełny kadłub zrobic... i "wyrzeźbić" skrzydła.
blondynixx Opublikowano 28 Czerwca 2009 Opublikowano 28 Czerwca 2009 Da radę z 5mm, ja użyłem 5,5mm i wysmarowałem cały wikolem/żywicą. Lekki, a jaki wytrzymały :devil: (pomalowany,wywikolowany,wyżywicowany 170g ). Zostało mi zamontować serwa w skrzydła, wyszpachlować (ale bez przesady, jeden kret przy pierwszym locie to i tak piękny nie będzie :mrgreen: ) Przyjemnie się robi ToTo, głównie jako pierwszy model :jupi:
Abrax Opublikowano 28 Czerwca 2009 Autor Opublikowano 28 Czerwca 2009 Da radę z 5mm, ja użyłem 5,5mm i wysmarowałem cały wikolem/żywicą. Lekki, a jaki wytrzymały :devil: (pomalowany,wywikolowany,wyżywicowany 170g ). Zostało mi zamontować serwa w skrzydła, wyszpachlować (ale bez przesady, jeden kret przy pierwszym locie to i tak piękny nie będzie :mrgreen: ) Przyjemnie się robi ToTo, głównie jako pierwszy model :jupi: To nie 5mm tylko 50mm - 5 cm Ale zachęciłeś mnie do TOTO-2 Powodzenia w budowie!
radeon Opublikowano 29 Czerwca 2009 Opublikowano 29 Czerwca 2009 5cm to jak znalazl na kadlub, kiedys przegladajac neta ,na jakiejs japonskiej stronie natknolem sie model wykonany z grubego styropianu.Byl to kawalek styropianu taki z 60x60x600 do tego byly doslownie doklejone skrzydla, serwa odbiornik i aku zamontowane w dziurach rzezbinych w styro.Calosc pokryta papierem pakowym.Paskudztwo, ale latalo. Na skrzdla proponowalbym jednak kupic podklady pod panele.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.