ppompka Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Cześć! Zrobiłem sobie pierwszy model RC brakuje mu tylko 2 serw, bowdenów i przyklejenia pakietu, ale to jak będe miał serwa to będe wiedział gdzie przykleić żeby potem nie trzeba było ołowiu pakować . Mam pytanie dotyczące anteny. Czy może ona być poprowadzona jak na tych zdjęciach? Jeśli nie widać wyraźnie to ja opisze jej prowadzenie, antena jest poprowadzona od kabiny i owijana na kadłubie a na końcu wisi swobodnie jakieś 12 cm anteny. Oto zdjęcie ogona z prowadzeniem anteny. Jeszcze zdjęcie wnętrzności. Oraz zdjęcie ogólne od dziobu. Jak wam sie podoba mój modelik?? ;D
mucha93 Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Antena może tak zostać nic nie powinno się dziać. Wyrzuć ten koszyczek i zlutuj sobie pakiet, akku z koszyczka "lubią" wyskakiwać. I takie pytanie, czy stateczniki i skrzydła trzymają się tylko na taśmie ?
MacFlyer Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Wyrzuć ten ... model i zbuduj jakieś toto tak będzie najlepiej :twisted:
ppompka Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor Opublikowano 5 Lipca 2009 Stateczniki są przyklejone na polimer ale okleiłem je jeszcze trochę taśmą, a modelik mi się podoba i go nie wyrzucę . Wszystkie toto są na silnik a ja chcem szybowca.
mucha93 Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Nie wyrzucaj, wyrzuć jak nie będzie latał . Człowiek na błędach się uczy, szczerze mówiąc to ten model ma małe szanse powodzenia no ale od czegoś zacząć trzeba . A jak chcesz szybowca, to zbuduj go z balsy ze sprawdzonych planów (guppy, koliber i inne).
gładkilot Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 A czy to skrzydło sklejone z 2 płyt 3mm depronu to specjalnie ? hmmm ok może powstanie nowa kategoria : szybowce 3d chyba ,że jednak nie zauważyłem ( złudzenie ze zdjęcia )
ppompka Opublikowano 5 Lipca 2009 Autor Opublikowano 5 Lipca 2009 Te skrzydło jest robione tak zamo jak w zefirku czyli 2 arkusze depronu a pomiędzy depronowy pasek. Skrzydło wyszło mi trochę zbyt wiotkie, ale dokupie listewki i wepchne je do środka. Zapomniałem podać jego wymiarów a oto one: ROZPIĘTOŚĆ: 1200mm DŁUGOŚĆ: 900mm POW. NOŚNA: 18 dm2 WAGA: ok. 200g OBCIĄŻENIE POW. NOŚNEJ: 12g/dm2
Adam B Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Wyrzuć ten koszyczek i zlutuj sobie pakiet, akku z koszyczka "lubią" wyskakiwać. Kolega ma racje najlepiej kup te blaszki i pakiecik będzie sztywniejszy
Gość slawekmod Opublikowano 5 Lipca 2009 Opublikowano 5 Lipca 2009 Waga /pow.nośna i wychodzi obciążenie pow.Waga w g , powierzchnia w dcm2
ppompka Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Opublikowano 17 Lipca 2009 Witam ponownie. Mam pytanie dot. zasilania serw. Czy 4 akku w koszyku ni-mh 1800mAh dadzą rade zasilić 2 micro serwa i mikser v-tail ? I jeszce jedno czy zwykły przewód z elektronicznego 2x0,35 nie spali sie po podłączeniu koszyka z akumulatorami do odbiornika ?
ppompka Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Opublikowano 17 Lipca 2009 A akumulatory wydadzą prądowo? Ile prądu pobieraja micro serwa bo nigdzie nie moge tego znaleść?
Motylasty Opublikowano 17 Lipca 2009 Opublikowano 17 Lipca 2009 No No gratuluje młody człowieku samozaparcia. Proponowąłbym jednak jak przedmówcy zrobić Zefira na początek. Włożyłeś dużo pracy w ten model ale efekt będzie raczej inny od oczekiwanego. Mój osąd na podstawie zdjęć jest następujący : model poleci, ale raczej będzie to lot krótki. Powody ? Abstrakcyjny profil, a własciwie jego brak,przy pierwszym "lądowaniu" przód modelu ulegnie zgnieceniu, natomiast cały tył się złamie u nasady stateczniow. Mimo wszystko życzę powodzenia w oblocie i nie zrażaj się niepowodzeniami.
ppompka Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Opublikowano 17 Lipca 2009 Modelik zrobiłem inny latające skrzydełko tyle że z kadłubem, skrzydło ma profil rg-15.
Motylasty Opublikowano 17 Lipca 2009 Opublikowano 17 Lipca 2009 No skoro to jest RG-15, to z mojej strony nie mam więcej pytań , pełen szacunek.
ppompka Opublikowano 17 Lipca 2009 Autor Opublikowano 17 Lipca 2009 Ale w latającym skrzydle które zrobiłem jest profil rg-15, a postaram zaraz dać fotki. Oto zdjęcia:
ppompka Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Opublikowano 26 Lipca 2009 Sorka za post pod postem, ale chcę żeby ktoś to jeszcze zobaczył. Przed pół godziny odbył się oblot skrzydełka. odbyło się kilkanaście lotów w czasie od 1s do 7-8s. Niestety wiał spory wiatr(jak na złość jak przyjechałem do domu nie wieje :evil: ) i model znosiło z wiatrem. Model jest sterowalny bo nawet zrobiłem sobie raz małe kółeczko. Jednym słowem lata całkiem nieźle. Teraz musze poczekać na bezwietrzne dni to może wtedy polata trochę dłużej. I teraz najważniejsze chyba tata się wciągnął w modele bo rzucił kilka razy a potem było "jeszcze raz, jeszcze raz, uwaga rzucam" itp... :mrgreen: i z tego najbardziej się cieszę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.