Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Witam! Rozpocząłem budowę następcy Foama II i jest nim Edge 540. Wybrałem go, ponieważ jest on łatwy w pilotażu (conajmniej tak doradzał mi pewien pan na zawodach modelarskich) i jest dużo frajdy z latania nim. :jupi: Pierwsze prace: zastosuję do niego silnik ten: http://www.wonderhobby.com/bmtooubrmow1.html śmigło 8x4 AKU ten: http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5515656;5510006.html Odbiornik ten: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6456 Serwa hitec zebra HS-55 na kierunek i wysokość i Hitec HS-56 na lotki (mam 4-kanałową aparaturkę) Waga do lotu wg. producenta wynosi ok 10.5-15.5 oz (proszę o przeliczenie na gramy/kilogramy)
Paweł R Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 1 uncja masy (oz) = 1/16 funta = 28,35 g ok. 10.5-15.5 oz ok. 298-440 g
Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Opublikowano 9 Lipca 2009 Dzięki A czy ten silnik wystarczy do latania 3D??
Barlu Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 Jak dla mnie to ten silnik to raczej do modeli trenerów bądź warbirdów lub zwykłego akrobaty. Do 3D z silników TP to może ten być: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5664 I przy 3S śmigło 10x4.7 powinno być lux. Aku też słabiutki. On ma bodajże 12C i da Ci prąd rzędu 9A. Poszukaj czegoś co da Ci ok. 15A
Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Opublikowano 9 Lipca 2009 Wiesz jestem noobem w RC jeśli chodzi o elektryki. Raczej latam szybowcami więc nie znam się zabardzo na tym. Raczej do rozbicia modleu nie planuje zakupów jak narazie to mi wystarczy. Silnik za słaby?? w poprzednim modleu co był o 50g cięższy robił troque rolla na 70% gazu. Myśle że powinien wystarczyć.
robraf Opublikowano 9 Lipca 2009 Opublikowano 9 Lipca 2009 ten sam silnik mozna kupic w HC za niecale 6$
Grzegorz POL Opublikowano 28 Września 2010 Autor Opublikowano 28 Września 2010 Więc tak. Modelik jest skończony. Ale nie było jeszcze oblotu. Waga gotowego modelu do lotu wynosi 345g-Zadowalająco. Silnik nawet ładnie chodzi i rwie model-Zadowalająco. Model czeka na pogodę do oblotu-Zadowalająco. Tak więc Aku powinien wystarczyć na 15-20 min spokojnego latania. A tu fotki: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tutaj szczegóły mocowania lotki do serwa Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us
Mars_2000 Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 W moim odczuciu, postarałeś się. Ładna, czysta robota Ale, żeby nie było tak słodko, to mam parę uwag. Budując model powinieneś walczyć z jego wagą. Tutaj tego nie widzę... Zupełnie niepotrzebnie zrobiłeś 2 serwa do lotek. Można załatwić temat 1 centralnym i urwać kilkanaście gram. Kołpak na śmigle też nie jest potrzebny (kolejne naście). Jak będzie Cię stać, to też zmień/dokup inny, jakiś lekki odbiornik (np. Jeti Rex 5) , bo ten co masz waży pewnie ze 30g. Po co te osłonki na serwa ? One zamiast upiększać model tylko szpecą i go dodatkowo obciążają... No i w końcu takie mocowanie serw nie jest optymalne , bo z tego co widzę, to są chyba tylko przyklejone do depronu, za wyjątkiem steru kierunku. Powinny iść w otworach - tak jak wspomniany ster kierunku. Przy takim mocowaniu mogą one się odkleić pod wpływem działania sił od ramienia i oporów lotek czy steru wysokości i wówczas kret murowany. A przy okazji..czy wzmocniłeś ster wysokości i kierunku węglem ? Jeśli nie, to sugeruję dać tam jakiś mały pręt (przynajmniej dla tego pierwszego). Czekam na relację z oblotu.
Pawel_W Opublikowano 28 Września 2010 Opublikowano 28 Września 2010 A ja się wyrażę krytycznie. 1. Model wydaje mi się krzywy (na zdjęciu z przodu). 2. Masz źle zamontowane orczyki sterów. 3. Serwa lotek pośrodku płata dają masy w dużej odległości od środka ciężkości, co spowoduje gorsze właściwości w beczkach. 4. Faktycznie w takim modelu 2 serwa na lotki to przegięcie - w 80cm dwupłacie spokojnie wystarczało mi HXT900 sztuk 1 przy masie do lotu ok. 300g. Także jak dla mnie jest co dopracowywać jeśli chodzi o warsztat. Nie poddawaj się i działaj - z każdym kolejnym podejściem będzie lepiej
Grzegorz POL Opublikowano 29 Września 2010 Autor Opublikowano 29 Września 2010 I tak, dzięki za słowa pochwały, lecz także krytyki. Po pierwsze nie dysponuje na razie $$ żeby kupować nową elektronikę, po drugie jesli chodzi o wagę to fakt mogłem zastosować jedno serwo ale wachałem się nad tym, ponieważ lotki są rozstawione daleko od siebie. Kołpak; często latam w towarzystwie dzieci, nie daj Boże abym stracił panowanie nad modelem a akurat w miejscu kreta znalazło by się dziecko-model przydzwoni w głowę lub inną część ciała ośką o śr. 3mm. Miałbym wtedy mnóstwo nieprzyjemności. A gdy uderzy kołpakiem to owszem zrobi krzywdę ale już nie taka dużą. Aha i czego orczyki zamocowane w ten sposób są złe?
Hincek Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 Orczyki powinny być zamontowane odwrotnie, pod wiatr Powinieneś zauważyć, że w tym momencie ruchy sterów mogą być ograniczane przez snap chaczący o orczyk. Poza tym na początek ustaw wychylenia sterów na minimum, gdyż tego typu modele są bardzo zwrotne. No i tak jak wspominali koledzy zamontuj centralne servo do obsługi lotek a same lotki warto obustronnie okleić taśmą pakową co doda im sztywności. Jeśli nie zależy Ci na wadze to dobrym patentem jest wzmocnienie kadluba przez wklejenie skośnych wzmocnien z depronu 3mm jak np w tym modelu http://www.rcsmart.com.my/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=3943 Powodzenia
Pawel_W Opublikowano 29 Września 2010 Opublikowano 29 Września 2010 same lotki warto obustronnie okleić taśmą pakową co doda im sztywności. Po co? To z tego co widzę 6mm depron - wystrarczy sam materiał W moich modelach z depronu 3mm spokojnie wystarcza sztywności mimo napędu lotek przy samym skrzydle.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.