Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Witam! Rozpocząłem budowę następcy Foama II i jest nim Edge 540. Wybrałem go, ponieważ jest on łatwy w pilotażu (conajmniej tak doradzał mi pewien pan na zawodach modelarskich) i jest dużo frajdy z latania nim. :jupi: Pierwsze prace: zastosuję do niego silnik ten: http://www.wonderhobby.com/bmtooubrmow1.html śmigło 8x4 AKU ten: http://www.gamahobby.com/x_C_I__P_5515656;5510006.html Odbiornik ten: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=6456 Serwa hitec zebra HS-55 na kierunek i wysokość i Hitec HS-56 na lotki (mam 4-kanałową aparaturkę) Waga do lotu wg. producenta wynosi ok 10.5-15.5 oz (proszę o przeliczenie na gramy/kilogramy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł R Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 1 uncja masy (oz) = 1/16 funta = 28,35 g ok. 10.5-15.5 oz ok. 298-440 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mammuth Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 298 - 440 gram 1 uncja - 28.35 grama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Dzięki A czy ten silnik wystarczy do latania 3D?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Jak dla mnie to ten silnik to raczej do modeli trenerów bądź warbirdów lub zwykłego akrobaty. Do 3D z silników TP to może ten być: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=5664 I przy 3S śmigło 10x4.7 powinno być lux. Aku też słabiutki. On ma bodajże 12C i da Ci prąd rzędu 9A. Poszukaj czegoś co da Ci ok. 15A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 9 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Wiesz jestem noobem w RC jeśli chodzi o elektryki. Raczej latam szybowcami więc nie znam się zabardzo na tym. Raczej do rozbicia modleu nie planuje zakupów jak narazie to mi wystarczy. Silnik za słaby?? w poprzednim modleu co był o 50g cięższy robił troque rolla na 70% gazu. Myśle że powinien wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 9 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 ten sam silnik mozna kupic w HC za niecale 6$ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 28 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 Więc tak. Modelik jest skończony. Ale nie było jeszcze oblotu. Waga gotowego modelu do lotu wynosi 345g-Zadowalająco. Silnik nawet ładnie chodzi i rwie model-Zadowalająco. Model czeka na pogodę do oblotu-Zadowalająco. Tak więc Aku powinien wystarczyć na 15-20 min spokojnego latania. A tu fotki: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tutaj szczegóły mocowania lotki do serwa Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 W moim odczuciu, postarałeś się. Ładna, czysta robota Ale, żeby nie było tak słodko, to mam parę uwag. Budując model powinieneś walczyć z jego wagą. Tutaj tego nie widzę... Zupełnie niepotrzebnie zrobiłeś 2 serwa do lotek. Można załatwić temat 1 centralnym i urwać kilkanaście gram. Kołpak na śmigle też nie jest potrzebny (kolejne naście). Jak będzie Cię stać, to też zmień/dokup inny, jakiś lekki odbiornik (np. Jeti Rex 5) , bo ten co masz waży pewnie ze 30g. Po co te osłonki na serwa ? One zamiast upiększać model tylko szpecą i go dodatkowo obciążają... No i w końcu takie mocowanie serw nie jest optymalne , bo z tego co widzę, to są chyba tylko przyklejone do depronu, za wyjątkiem steru kierunku. Powinny iść w otworach - tak jak wspomniany ster kierunku. Przy takim mocowaniu mogą one się odkleić pod wpływem działania sił od ramienia i oporów lotek czy steru wysokości i wówczas kret murowany. A przy okazji..czy wzmocniłeś ster wysokości i kierunku węglem ? Jeśli nie, to sugeruję dać tam jakiś mały pręt (przynajmniej dla tego pierwszego). Czekam na relację z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 28 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2010 A ja się wyrażę krytycznie. 1. Model wydaje mi się krzywy (na zdjęciu z przodu). 2. Masz źle zamontowane orczyki sterów. 3. Serwa lotek pośrodku płata dają masy w dużej odległości od środka ciężkości, co spowoduje gorsze właściwości w beczkach. 4. Faktycznie w takim modelu 2 serwa na lotki to przegięcie - w 80cm dwupłacie spokojnie wystarczało mi HXT900 sztuk 1 przy masie do lotu ok. 300g. Także jak dla mnie jest co dopracowywać jeśli chodzi o warsztat. Nie poddawaj się i działaj - z każdym kolejnym podejściem będzie lepiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz POL Opublikowano 29 Września 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 I tak, dzięki za słowa pochwały, lecz także krytyki. Po pierwsze nie dysponuje na razie $$ żeby kupować nową elektronikę, po drugie jesli chodzi o wagę to fakt mogłem zastosować jedno serwo ale wachałem się nad tym, ponieważ lotki są rozstawione daleko od siebie. Kołpak; często latam w towarzystwie dzieci, nie daj Boże abym stracił panowanie nad modelem a akurat w miejscu kreta znalazło by się dziecko-model przydzwoni w głowę lub inną część ciała ośką o śr. 3mm. Miałbym wtedy mnóstwo nieprzyjemności. A gdy uderzy kołpakiem to owszem zrobi krzywdę ale już nie taka dużą. Aha i czego orczyki zamocowane w ten sposób są złe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hincek Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 Orczyki powinny być zamontowane odwrotnie, pod wiatr Powinieneś zauważyć, że w tym momencie ruchy sterów mogą być ograniczane przez snap chaczący o orczyk. Poza tym na początek ustaw wychylenia sterów na minimum, gdyż tego typu modele są bardzo zwrotne. No i tak jak wspominali koledzy zamontuj centralne servo do obsługi lotek a same lotki warto obustronnie okleić taśmą pakową co doda im sztywności. Jeśli nie zależy Ci na wadze to dobrym patentem jest wzmocnienie kadluba przez wklejenie skośnych wzmocnien z depronu 3mm jak np w tym modelu http://www.rcsmart.com.my/webshaper/store/viewProd.asp?pkProductItem=3943 Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 29 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2010 same lotki warto obustronnie okleić taśmą pakową co doda im sztywności. Po co? To z tego co widzę 6mm depron - wystrarczy sam materiał W moich modelach z depronu 3mm spokojnie wystarcza sztywności mimo napędu lotek przy samym skrzydle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.