MiQ27 Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 ZiMi, o ile pamiętam, diody Schottky mają znacznie niższy spadek napięcia (i co za tym idzie mniejsze straty). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZiMi Opublikowano 10 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 diody Schottky Jasne że tak! Zyska się na tym jakieś 0,3V a to już coś konkretnego. Przykładowo pierwsze co znalazłem: http://www.namadero.pl/shop/pokaz_produkt.php?idprod=6756 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 10 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2009 A nie mówiłem - 10 centów sztuka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktoreksz Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 ZiMi, MiQ27, a jak fizycznie podlaczyc taka diode? Czy wystarczy podlutowac jakos do przewodow? Czy konieczna wieksza rzezba w elektronice? Wdzieczny bede za wskazowki... Wiktor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2009 a jak fizycznie podlaczyc taka diode? Tu masz symbol i opis diody - Schottky to tylko odmiana. http://pl.wikipedia.org/wiki/Dioda Tak jak każdą diodę, daje się ją w przewód zgodnie z "kierunkiem przepływu prądu", tak jak pokazuje ostrze trójkąta. Czyli tam gdzie A jest BEC (czy inne źródło zasilania), a tam gdzie K jest odbiór prądu. Powiedziałbym, że to jest podstawowa elektrotechnika, nawet nie elektronika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 5 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2010 Cześć Wiem , wiem ze to nie silniki 3F ale kwestia 2 regli taka sama (bo chce 2 regle) To wprowadze troche nowy wątek do rozważań. Ponieważ buduje model 4 silnikowy zasilany 4 szczotkami (400) zamierzam mieć do tego 2 regulatory pracujace na dwie pary silników (wynika to z posiadanych już reglerów z innych modeli) Jak sobie zacząłem mierzyć ten regulator omomierzem... to wychodzi ze ma wspólny "+" a nie wspólną mase kopałem na stronie JETI model - ale tam nic nie było na temat potwierdzennia moich pomiarów Stad pytania 1. Na logikę to rozumiem że przy wspólnym plusie z drugiego regla powinienem wyjąć kabelek "minus" (bo rozwiązanie z diodami jest uniwersalne) 2. W przypadku zastosowania oddzielnego zasilania chowanego podwozia to obydwa pakiety tez powinny chodzić na wspólnym "plusie" a nie na masie Potwierdźcie please bo nie chce sobie chmurki dymu ze sprzetu:) Pozdrawiam i z góry dzięki:) glaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 Jak sobie zacząłem mierzyć ten regulator omomierzem... to wychodzi ze ma wspólny "+" a nie wspólną mase "Plus" BECa jest połączony z "plusem" zasilania? Czy "plus" silnika jest połączony z "plusem" zasilania? Regulator jest sterowany z odbiornika sygnałem względem masy, czy tam "minusa". Więc jak odłączysz "minus", to może nie zadziałać. Można to jednak przetestować, zasilając odbiornik z oddzielnego źródła i odłączając masę BECa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 7 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2010 odnośnie BEC jeśli regulatory są tej samej firmy to pewnie użyli tych samych elementów i rozwiązań, więc różnice napięć mogą być niewielkie . Z prawa Kirchoffa wynika ze jeden będzie bardziej obciążony. Dodanie diod najlepiej Schottky obnizy napiecie o okolo 0,3 V zasilania ale nie zmieni obciązeń BEC . W regulatorach spotkałem się z 4x 7805 smd ,czyli nic ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
glaptus Opublikowano 8 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2010 Dzięki za zainspirowanie - pomierzyłem wszystko jeszcze raz Plus po stronie silnika na oko jest galwanicznie połączony z plusem po stronie zasilania Natomiast minus po stronie zasilania jest połączony z minusem wyjścia na BEC Czyli jednak układ BEC działa na wspólnej masie No to juz wiadomo co dalej Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labo Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam, odbrzewam kotleta, bo stanąłem przed koniecznością użycia 2 regulatorów a zasilanie tylko z jednego jest za słabe. Michał, tak kategorycznie twierdzisz że nie można łączyć BEC (czyli w praktyce łączyć Y kablem identycznych regulatorów zasilanych z jednego źródła).Bo mi się to ciągle jakoś udaje. Rozumiem, że wejścia regulatorów od strony baterii miałeś połączone ze sobą równolegle, aby włączały się w takim samym czasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 wejścia regulatorów od strony baterii miałeś połączone ze sobą równolegle, aby włączały się w takim samym czasie? Nie zawsze :oops: , ale tak powinno być, co jest wytłumaczone kilka postów wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Witam, odbrzewam kotleta, bo stanąłem przed koniecznością użycia 2 regulatorów a zasilanie tylko z jednego jest za słabe. Za słaby jest ESC czy BEC w nim zawarty? Jeżeli 1. - nie próbuj łączyć wyjść 3f dwóch ESC. Jeżeli 2. - olej BEC w ESC (w obydwu ESC wypnij środkowe styki z wtyczki do odbiornika i je zaizoluj) i użyj zewnętrznego BEC (może być zasilony z tej samej baterii co obydwa ESC) - będzie nawet bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
labo Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Za słaby BEC. Cobra mi podpowiada w innym wątku aby zasilić dwa serwa z jednego a dwa z drugiego. W sumie też niegłupie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawcz1 Opublikowano 3 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2011 Można, trochę bardziej skomplikowana konstrukcja. A co to za serwa i ESC, że nie wyrabia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.