Łukasz K. Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 Witam mam futabe 6ex.mam tez edge 540.Wiem ze trzebna ustawic do nie go expo.nie wiem co to jest,wiec prosze o odpowiedz ja ktam ustawic expo i co to jest.Mam jeszcze jedno pytanie.Na skrzydle jest 2 serwa wiec jak je zlaczyc w calosc?
Ostry Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 Bez Expo też się da latać Załóżmy że w jednym drążku masz wysokość i kierunek. Gdy wychylasz wysokość zawsze palec wychyli się troszkę w prawo lub lewo, co przyczyni się do przechyłu, zarzucenia tyłem modelu itp. Po ustawieniu Expo nie będzie to tak odczuwalne i widoczne. Jak ustawić EXPO masz na pewno w instrukcji nadajnika. Pamiętaj, że w Futabach Expo ustawiasz na minusie, czyli -20,-25..itd. [przynajmniej w 9CAP tak jest] Najprostszym sposobem połączenia serw jest połączenie ich przez kabel Y. Można też podłączyć pod oddzielne kanały i zmiksować.
filip Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 EXPO o ile mi wiadomo to np. wysokość ustawiamy 50% i latamy albo startujemy i lądujemy, a magiczny przełącznik znajduje się na aparaturze i jak chcemy zaszaleć klik i wychylenia momentalnie są na na przykład 100%.
mammuth Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 filip, To co napisales to funkcja Dual Rate. EXPO - jest to krzywa funkcji (podobnie jak gazu) Mozna sobie ustawic jak wychyla sie serwo przy wychyleniu drazka. Inaczej mowiac- serwo wychyli sie w pelnym zakresie ruchu, ale bedzie bardziej precyzyjne blisko neutrum lub tez wrecz odwrotnie - bardziej precyzyjne bedzie pod koniec zakresu.
japim Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 EXPO o ile mi wiadomo to np. wysokość ustawiamy 50% i latamy albo startujemy i lądujemy, a magiczny przełącznik znajduje się na aparaturze i jak chcemy zaszaleć klik i wychylenia momentalnie są na na przykład 100%. Nie wypisuj głupot. To o czym piszesz to dual rate - czyli podwójny zakres. A expo to charakterytyka wykładnicza czy expotential. Zamienia liniowe wychylenie serwa na wykładnicze w funkcji wychylenia drążka. Dobre do oblatywania modeli. W okolicy neutrum masz małe ruchy sterow a jak trzeba sie ratować to na końcu drogi drążka mamy maksimum.
filip Opublikowano 13 Lipca 2009 Opublikowano 13 Lipca 2009 Nie wypisuj głupot Wiesz nie byłem pewny teraz już wiem dzięki chłopaki
elvis696 Opublikowano 13 Listopada 2010 Opublikowano 13 Listopada 2010 odgrzałeś rocznego kotleta tak, ponieważ używam szukajki 8)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.