madrian Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jeżeli nie wytrzymają, to je wymienię. Może na MG-90. Akurat te serwa (SG-91), to nie jakiś cymes, ale akurat takie mam. A obecnie mam trochę napięty budżet i zbliża mi się kilka wydatków, na które musze się przygotować. :cry: W związku z tym na minimalizacji kosztów mi bardzo zależy. Konstrukcja i tak będzie rozbudowywana i modyfikowana z czasem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 madrian, wiesz jak to jest z oszczędzaniem w modelarstwie. Ewentualnie możesz zrobić sobie lotki na końcówce na tych serwach co masz a potem wraz z przypływem środków dorobić klapy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jeżeli nie wytrzymają, to je wymienię. jak będziesz miał szczęście nie będziesz musiał wymieniać modelu...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Czytałeś mój podpis? :mrgreen: Zrobi się następny. :wink: O samej konstrukcji pogadamy w opisie relacji jej budowy. Na razie, pięknie dziękuję za porady. Wszystkie biorę pod uwagę. Pomalutku coś powstaje. Jak poleci, zobaczymy. Nie będzie to pierwszy kawałek pianki wbity w piasek, z pod moich rąk :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 czekam na relację, bo sam planuję coś zrobić do spokojnego powiszenia na niebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Temat rusza do przodu. Miałem kilka wyjazdów i nie było czasu na szykowanie Wybieram się w poniedziałek załatwić "formalności" czyli kupić fornir i zamówić rdzenie. Mam jednak pytanko. Wybieram się do sklepu Drewno-Lux, ale w ich ofercie nie widzę forniru topolowego. Jaki jeszcze fornir by się nadawał do oklejenia skrzydeł? Tu jest oferta. http://www.drewno-lux.com.pl/forniry.htm Żeby wiedzieć co brać z tego co by było. Z pospolitych gatunków, jakie się jeszcze nadają? Buk? Brzoza? Olcha? Jesion? Jawor? Inne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Z pospolitych chyba lipa jest najlżejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Jednak Sklep nie zawiódł i stałem się właścicielem dwóch "liści" forniru topoli 2,3m x 53cm. Koszt 32zł za oba. Jeden będzie na inny model, który mi chodzi po głowie i przy którym nie wiedziałem jak zaprojektować skrzydło konstrukcyjne z balsy i depronu. Teraz po prostu zamówię rdzenie. Mam osttanie pytanko: Czy przygotowujecie jakoś fornir do wyginania? Np. mocząc w wodzie, jak balsę? Boję się, że pęknie na krawędzi natarcia przy klejeniu. Tasma na lini zgięcia? Z dalekiej krainy Cyberflaja leci już RAY CD2830/09 140W 1300kv i śmigiełka do niego. Pakieciki czekają, regulator 30A (wolę mieć zapas) już piszczy. Zapodział mi się gdzieś Graupnerowski R-16 Scan, co trochę mnie denerwuje :evil: Był w pudełku od aparury i zniknął. Mam brzydkie podejrzenia, "ktoś" go ciepną do kosza. Ale mam nadzieję, że może tylko wpadł za szafkę. :x Przez co albo będę musiał kupić inny odbiornik, albo wykorzystać E-sky, na co nie mam specjalnie ochoty. :? Model jest duży i chciałem mu wsadzić porzadny sprzęt. To już nie będzie latałka do koszenia trawy na polu. Nadal zastanawiam się czy dawać oświetlenie nawigacyjne. Z jednej strony uatrakcyjniło by to model, z drugiej i tak nocami i o zmierzchu nie latam. Poza tym, parę gram by doszło. Po zastanowieniu, rezygnuję z klapolotek. Klapy dam osobno. Tak się składa, że kończy mi się urlop i idę do pracy i akurat trafia mi się nocna zmiana po urlopie. Będzie można popracować w spokoju. :twisted: Kiedy skończę, dam kompleksową relację z budowy. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janek Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Nie mocz forniru bo będziesz musiał kupić nowy. Lepiej niczym nie moczyć bo wtedy jest większe ryzyko zwichrowania. Z tego forniru raczej nie zrobisz natarcia na okrągło, zrób balsowe natarcie, mniej z tym problemów. Jak będziesz zamawiał rdzenie to poproś aby obcieli z przodu 0,5-0,7cm na natarcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Dzięki. Trzymaj punkcik do równej 30-tki. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.