Skocz do zawartości

SE.5 rozp. 1012mm

Karol93

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiony rysunek to zapewne wręga za siedeniem pilota w stronę ogona modelu. SE miał własnie charakterystyczną tę cześć ogona - czyli poprzez pokrycie "przebijały" wykończenie kratownicy. Te listewki na poszyciu sa własnie po to by uzyskać taki efekt(folia rozciągając się przywrze do listewek i poszycia). Weż fotkę lub rysunek samolotu to uzmysłowisz sobie o co biega.

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

No tak, to rozumiem, ale co z poszyciem z balsy ? Poszerzy ono te wręgi i będą wystawać poza kratownice... A na kratownice balsy naklejać raczej nie będe :P. Te krzyzyki oznaczają podłużnice kratownicy...

Opublikowano

Przecież podałem ci wczesniej link do strony gdzie pokazują kolejne etapy budowy tego modelu: http://www.aerodromerc.com/

Może to tobie wydaje się , że to jest poszycie. Czy to czasem nie jest pełen obrys wręgi? Nie widze twoich planów więc mozemy sobie gdybać. Gdyby to faktycznie było poszycie balsowe i na to listewki profilujące to spokojnie mozesz pominąć to poszycie i zostawić tylko listewki.

Opublikowano

Fokker - przecież wstawiłem fragment planów dotyczących tej wręgi :). Czyli robie tak, jak każdy. Wręgi z wpustami na listewki i zero jakiegokolwiek poszycia balsowego ;).

Opublikowano

Ok, kadlub sie po trochu klei, ale zanim wyschnie wikol, zabrałem sie za podwozie. Mam już je powyginane, ale nie wiem jak je teraz zlutować... Mam kwas, paste lutowniczą i ten biały proszek.... (nazwy zapomniałem). Jak tego użyc żeby to zlutować ? Udało mi się pobielić drut (po prostu do kwasu i wytażać w cynie) ale nie mam zielnego pojęcia co dalej :\ Co teraz ? Miedziany, cienki drut oczyszczony z izolacji mam, cyne tez. Poprosiłbym o dalsze instrukcje ;).

Gość slawekmod
Opublikowano

Dopasuj oba elementy podwozia, owiń drucikiem.Potem kropla kwasu i lutowanie z odrobiną cyny.Jeżeli masz cynę z kalafonią to musisz ją wytopić roztapiając na kawałku płytki ceramicznej (byle nie na blacie) .Jak już zlutujesz to poczekaj aż wystygnie.Po lutowaniu kwasem Mozesz całość umyć w roztworze soli kuchennej żeby zobojętnić kwas.Łyżeczka na szklankę wody wystarczy.Zawszę tak robię i nie zdarzyła mi się korozja.

Opublikowano

I jeszcze jedno pytanie... - używam palnika gazowe, z racji że mam słabą lutownice (70W). Do pobielania to nie przeszkadza ale czy do lutowania mocowania nie lepiej pomęczyć się lutownicą ? Czy można używać palnika, tylko po prostu na malutkim "gazie" ? ;)

Gość slawekmod
Opublikowano

Ja lutuję zawsze transformatorówką 75W chyba że drut ma 4-5mm średnicy to wtedy kolba 160W.

Gość slawekmod
Opublikowano

Soli, Kwas nie żre wtedy metalu w miejscach gdzie nie doszedł lut.Potem i tak myję wszystko ludwikiem i suszę.Jakoś się nie zawiodłem na tej metodzie.

Opublikowano

Chce kupić ładowarke (poprzedniego e-skya spaliłem poprzez złe podłączenie - z + do akumulatora) i chce sie również zaopatrzyć w balse, ponieważ przy ostatnich zakupach materiałów zapomnialem, że 1,5mm mam za mało...

Niestety e-skyowską ładowarke mają tylko w perfecthobby, a tam mają najciensza balse 2mm - może jej uzyc zamiast 1,5mm (balsa na żeberka)?

Opublikowano

jak ma być sztywna sklejka na wręgi w kadłubie ? Ja mam 2,5mm 3warstwową. Wzdłuż słoi jest o wiele bardziej giętka niż w poprzek. Jak mam ustawić słoje w kadłubie ? W poprzek boczków, czy pionowo ?

Opublikowano

2,5 to aż za dużo, w modelu tej wielkości możesz użyć lekkiej sklejki np. balsowo-lipowej albo z owocówek. Praktycznie zawsze robi się tak, że słoje układa się wzdłuż dłuższego boku elementu, i dotyczy to także żeber, podłużnic etc.

Prostokątne wręgi możesz skleić z 4 listewek z twardej balsy czy sosny, na zakładkę albo na styk o ile równo utniesz końce pod kątem 45st.

Opublikowano

O ile jest to dobrej jakości lotnicza sklejka i o ile ma co najkmniej 3 warstwy będzie odpowiednia na mniej obciążone wręgi.Tak naprawdę to cięzko cokolwiek doradzić gdyż sklejka sklejce nie równa,dostępna dziś sklejka ma przeważnie wytrzymałość drewna na rozpałkę w kominku :P .Sklejka co niektórych firm jest naprawdę wykonana z jakiegoś gównolitu zamiast z porządnych fornirów.Osobiście sądzę że sklejka 1,8mm będzie wystarczająca,jeśli masz wątpliwości zrób prosty crash test wzdłuż i w poprzek słoi-powinieneś w palcach wyczuć czy się nada.

Opublikowano
Sklejka co niektórych firm jest naprawdę wykonana z jakiegoś gównolitu zamiast z porządnych fornirów

z gównolitów. a co to takiego ??? :crazy:

Opublikowano

Pkt.1-Dlaczego czepiasz się tak nieistotnych pierdół,nie masz nic sensownego do napisania co by cos rzeczywiście wniosło do tematu?

Pkt.2-Pojecie gównolitu zna każdy posiadacz chińskich silników i tym podobnych mchińskich wyrobów

Pkt.3-jeśli naprawdę Ci się nudzi to zamiast zaśmiecać niepotrzebnie temat Karola takimi postami lepiej poczytaj książkę o materiałoznawstwie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.