adam49 Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Zakończyłem składanie nowego Jaka 54.o rozpiętości 1600mm .Przewidywana przewidywana przez producenta waga do lotu 3600g. Po zamontowaniu silnika OS75AX okazało się że do wyważenia muszę dołożyć na dziób ok.250g ołowiu.Myślę że tego balastu udało by się pozbyć przesuwając serwa z ogona do przodu. Nie wiem czy takie obciążenie w tej wielkości modelu może mieć duże znaczenie w lataniu 3D , i czy w związku z tym warto robić taką poprawkę w celu zmniejszenia wagi modelu. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 A dasz radę przesunąć akumulator ? 250g to trochę dużo, niech się wypowiedzą Ci co mieli podobne sytuacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam49 Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Akumulator jest na maksa z przodu.Można by jeszcze wyrzucić lalkę pilota , też trochę waży ,a w tym modelu jest umieszczona dość daleko z tyłu.Ale to i tak nie załatwi całej sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris13 Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jak chcesz latac 3D to każdy gram sie liczy i jeżeli masz mozliwoć to staraj sie unikać takich dociażen zbędnym ołowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam49 Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Bez ołowiu środek ciężkości przesunie się do tyłu około piętnastu do dwudziestu milimetrów. Nie wiem czy takie przesunięcie jest dopuszczalne. Jeśli chodzi o serwo gazu to jest ono usytuowane bardzo blisko środka ciężkości modelu, więc jego zmiana nic tutaj nie pomoże. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam49 Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Jest możliwość przesunięcia o kilkanaście centymetrów do przodu serwa kierunku(jest sterowany linkami )oraz serwa od gazu.Są umieszczone na jednej półce kilka centymetrów za środkiem ciężkości.Może dało by się w ten sposób zbić trochę wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Rzedzicki Opublikowano 26 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2009 Zastosowałeś nie taki silnik, stąd problemy. Czterosów ASP albo OS 120 byłby tu dużo bardziej na miejscu bo w 3D lepiej się sprawdzi a przy okazji wybawi Cię z kłopotów z wyważeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam49 Opublikowano 27 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Niestety.Taki silnik posiadałem po ostatnim rozbitym modelu i szukałem do niego jakiegoś samolotu. DO tej pojemności silnika trudno coś dopasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 27 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2009 Miałem taki sam problem z moim Diamantem.Wyliczyłem sobie w jakich granicach może byś ść.Dałem bardziej tylny ale i tak musiałem zmienić silnik na cięższy.Ale mnie brakowało 400g.Tobie przy 200g może wystarczy ść. bardziej do tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.