blackriver Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Wczoraj znajomy latał spalinową 50 3D na drewnianych łopatach, nowy przyzwoity komplet. W czasie zawisu śmigłowiec "wybuchł" i spad na ziemię, wyglądało to tak jakby ktoś strzelił w heli z działka plot. Wstępne szkody określone na 300 - 400 złotych, odcięta belka przez łopatę która została, wygięty wał o ok 2 - 3 cm mierzone na końcu, pokiereszowana głowica (ramka flybara) foto mocowania łopaty reszta łopaty została w okuciu, druga po wygięciu wału odcięła belkę ogonową i zostały z niej drzazgi na rozpałkę. Heli na wysokości 2,5 - 3 m, cała łopata przeleciała 30 -35 m jak bełt z kuszy, na szczęście omijając modelarzy. Czy ktoś z was miał takie wypadki z drewnianymi łopatami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoyo Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 a mam pytanie zostaly przyklejone okucia do lopat?? te czarne plastiki?? jesli tak to na jakim kleju?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 30 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 a mam pytanie zostaly przyklejone okucia do lopat?? te czarne plastiki?? jesli tak to na jakim kleju?? Nie mam pojęcia, ale zapytam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sigreg Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Czesc, Drewniane lopaty to wciaz tylko drewno. Najwieksze wrazenie (na mnie) robi widok wygietego w L albo wrecz zerwanego walu glownego po tym jak jedna lopata "odstrzeli", to co wygina wal to "jedynie" niezrownowazona sila odsrodkowa, to daje pojecie z jakimi momentami mamy do czynienia w naszych zabawkach. Co do lopat drewnianych w raptorze - producent wrecz nakazuje zrobic wspomniana modyfikacje. Zdjac folie pod okuciami, drewno "utwardzic" klejem CA, i przykleic okucia na epoxy. Druga sprawa to obroty na wirniku, na raptorowych drewniakach nie wolno przekraczac podajze 1800 obrotow, no ta, ale jak to sprawdzic w spalinie nie majac obrotomierza ? U siebie ustawilem "na oko" dajac max 85% gazu na krzywych, przy najblizszej mozliwosci sprawdzenia obrotomierzem wyszlo mi ze mam .... 2100 obrotow, a bylem pewien ze nie przekraczam 1900. Drewniaki kosztuja mniej pieniedzy niz weglowki, ale znacznie wiecej uwagi. Grzesiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 30 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 Miałeś Kupę szcześcia. Niektórzy nie mieli go aż tyle: http://www.epheli.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=9672&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.