Skocz do zawartości

Wiatr i motoszybowiec

Paweł R.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Po wielu przygodach z EG PRO postanowilem nabyc cos wiekszego. Troche poogladalem i bardzo podobaja mi sie modele z laminatu - bardziej wytrzymale o d konstrukcji a juz nie styro :)

Czego szukam: termika - za cienki jestem :) zbocze - moze; glownie zalezy mi na fajnych lotach i duzej tolerancji na wiatr. Niestety ostatnimi czasy zawsze jak mam czas polatac to wieje jak cholera. EG przy wietrze byl troche jakby za lekki i dlatego mysle o czyms zdecydowanie ciezszym. Silnik i regiel beda do kupienia wiec nie rzutuja, a mam dwa fajne pakiety 3s 2200 mah, wiec na nich chcialbym latac.

Rozumiem przy okazji, ze model "wietrzny" bedzie nie najlepszy na bezwietrzna pogode??

Serdecznie prosze o jakies wskazowki co kupic, albo na co zwracac uwage przy poszukiwaniach.

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam

Paweł miałem ten sam problem jakiś miesiąc temu.

Latanie Elektro Juniorem S od Graupner'a już mi nie wystarczało. Zapragnąłem czegoś większego.

Poniosła mnie fantazja i kupiłem Ventus'a z CM Pro ale... No ma bajery typu hamulce, chowane podwozie no i jest to półmakieta. Wrażenia wizualne z lotu bezcenne, za to pilotowanie i sam lot... Miałem go w wersji motoszybowca i póki latał jako moto było tak sobie jako szybowiec zbyt szybko chciał lądować.

Sprzedałem go i rozpuściłem wici o zamiarze kupna nowych skrzydeł w rozpiętości 2300-2600mm.

Polecono mi Falcon'a Leszka Kwarcińskiego i Fregatę II z Modellot ale to tylko 2m. :(

W necie wyszukałem cosik takiego

http://www.bocianmix.pl/562,produkt,modele.html tylko to nadal pianka :(

http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=39_73&products_id=6082 nie dość, że pianka, to jeszcze 2m :( a do tego jest problem z chowaniem śmigła, bo nie zawsze zatrzyma się pionowo (feler producenta)

http://www.modelpartner.ig.pl/sklep/index.php?p=productsMore&iProduct=886&sName=szd-39-cobra-17-arf no i to już się zrobiło ciekawe ale przerobić trzeba na wersję moto, zaprojektować wręgi a w mojej sytuacji nie jest to takie hop-siup.

Podzwoniłem trochę po sklepach (Cyberfly, Model Partner, Nastik, Modelarnia RC, Perfect Hobby i jeszcze kilka) i... Pan Grzegorz z Nastik zaoferował mi coś takiego

http://www.nastik.pl/rch-proxima-ii-arf-p-2236.html

U mnie waga z serwami Tower Pro (zamienniki proponowanych Hitec'a), silnikiem RAY 3542/05, Kołpakiem Turbo 40mm i łopatkami 12x6, redulatorem Turnigy Plush 60A i pakietem Flightmax 3S 2650mAh nie przekracza 2kg.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Opublikowano
http://www.modelemax.pl/p...roducts_id=6082 nie dość, że pianka, to jeszcze 2m a do tego jest problem z chowaniem śmigła, bo nie zawsze zatrzyma się pionowo (feler producenta)

TAk dla scislosci to mialem ten model w rekach i sie ciut nim bawilem. Nie ma zadnego problemu z chowaniem silnika bo smiglo wcale nie musi sie tam ustawiac pionowo. Mechanizm jest genialnie pomyslany i nie ma bata aby sie nie schowal.

A jak to dziala? Ano tak to jest ze mamy osobny przelacznik w nadajniku ( model sprzedawany jest z nadajnikiem ) ktorym chowamy wiezyczke, ale przelacznik ten jest 2-pozycyjny, jednak nadajnik dziala jakby 3 pozycyjnie. Po jego przelaczeniu silnik sie wylacza ( jesli tego sami nie uczynilismy ) a wiezyczka zmienia kat o jakies 15 stopni w tyl. Wtedy czesc mechanizmu wchodzi w tor obrotu smigla ( ta czesc ma na sobie rurke gumowa aby amortyzowac udezenie smigla ) Wiezyczkja w tym polozeniu pozostaje okolo 2s co wystarcza aby wiatr zalatwil sprawe i niepokorne smiglo ktore zatrzymalo sieinaczej niz pionowo , lub odbilo od tej gumki, na powrot do tej gumki doobracac. Oczywiscie nie wlaczamy w reglu hamulca - to jest warunkiem poprawnego dzialania mechanizmu.

Tak wiec o ile na ziemi mechanizm moze czasem sie zacinac to w locie nigdy i po wylaczeniu mamy pieknie zamkniete pokrywy luku silnikowego po jego wylaczeniu.

Prawda ze bana;lnie proste? :)

Opublikowano

Jak kolega Paweł R.chce coś uniwersalnego to tylko falkon od Pana Kwarcińskiego model lata w każdych warunkach,ładnie wygląda no i jak ssswiszczy :D no i oczywiście laminat.Jak ktoś powie że model po EG za trudny to nie prawda bo ja tak zrobiłem i do dziś latam.Pozdrawiam

Opublikowano

Dziekuje za wszystkie podpowiedzi.

Pokombinuje troche i dam znac na co padlo.

BTW - no pare minut mi sie zeszlo zanim zrozumialem dowcip Wojciecha :D:D:D

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

No to padło na Proxime II z Nastika :)

Mam natomiast pare pytan odnosnie wyposazenia.

1. Proponowane serwo standard hiteca zastapie HX5010 - moze byc czy jakies inne sugestie?

2. serwo hiteca 322 zastapie HTX 900 - j/w?

3. No i problem z zastapieniem HS81 - czy ten bedzie dobry?

4. Chce tam wsadzic troche ponad 500W - mysle o turnigy tylko nie wiem o co chodzi z SK - ktores sa wyraznie lepsze? Mysle o tym lub tym

Bede wdzieczny za sugestie :)

Opublikowano

Dzieki za liste czesci.

Bede jednak skladal zamowienia na hobbycity i dlatego szukam tanszych, ale dobrych zamiennikow z ich strony :)

A moze ktos mial do czynienia z opisanymi silnikami i wie co daje SK?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.