chiboogi Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam. Mam prosbe do uzytkownikow aparatury multiplex royal evo 9. Kolega potrzebuje skorzystac z funkcji "klapo-lotki" i nie bardzo wiemy jak to zaprogramowac i gdzie.... Mnie na razie ta funkcja jest niepotrzebna ale fajnie byloby wiedziec gdyz to przydatna funkcja.... Dziekuje za wyjasnienia. Pozdrawiam /TOMEK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Jutro wrzucę zdjęcia co i jak ustawić. Generalnie zasada jest tak że najpierw definiuje się mixer potem ustawia się zakresy a potem wstawi go w odpowiednie kanały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiboogi Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Tomek.... bardzo bylbym wdzieczny inne ustawienia typu wykladnicze wychylenie lotek wiem co i jak, a tutaj nie mam pojecia, gdzie sie ustawia zakres wychylen tych lotek do gory, czy np jak zaprogramowac to pod jeden z pstryczkow (on-off) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Możesz dać to pod on/of albo przełącznik 1,2,3 albo pod pokrętło . Co żywnie dusza zapragnie. Napisz jak chcesz mieć a ja to wrzucę na kolejnych zdjęciach ,ale dziś nie chce mi się iść po radio. Oraz czy coś chcesz do miksować w jakim czasie z jakim opóźnieniem czy tylko tak standardowo ,same klapolotki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiboogi Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 chcialbym miec np pod tym co sa 3 przejscia, tzn jako on-off. (L) Lotki mam standardowo, prawa kanal 1, lewa kanal 5 Czekam z niecierpliwoscia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Przzepraszam ale nie mam możliwości sprawdzić ustawień. Mam nadzieje że jutro to się zmieni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2007 Trochę to trwało ale dopiero dziś w końcu poskładałem w domu meble i dostałem"wolne" Ja poradziłem sobie tworząc nowy mikser. 1.Klikasz na"kluczyk" -wybierasz "mixer def." -wybierasz wolny mixer (mix7,8,9 itd.) -wchodzisz i wpisujesz jego nazwę (ja napisałem "Klapolot") -ustawiasz na pierwszym polu Alieron -na drugim miejscu AUX2 i zatwierdzasz -na trzecim miejscu możesz wrzucić cokolwiek co ma jeszcze z tym wszystkim zadziałać -dotyczy to także 4 miejsca (nie zmieniasz ani tych kreseczek obok ani strzałek 2.Klikasz na klawisz serwo -wybierasz "Asigment" -dla kanałów na których mają być lotki(klapolotki) wstawiasz zamiast Alierona nasz mikser Klapolot -Np Klapolot ustawiasz na kanale 1 i 5 ,z czego w opcji Calibrate dla kednego z nich ustawiasz rewers 3.Klikasz na Klawisz SUMY (ghi3) -wybierasz Klapolot -ustawiasz procentowe wychylenia sie klapolotek.Dla testów miałem 70 dla ALierona i 15 dla AUX2 4.Ponownie klikasz na kluczyk -wybierasz Asigment -wybierasz Controls -szukasz AUX2 -zatwierdzasz enterem -przechodzisz na---- i poruszając wajchą ta która ma włączać/wyłączać klapolotki zatwierdzasz enterem. W miedzy czasie --- zamienią sie na literę wajchy. I tyle. To jeden z wielu możliwości. Nie brałem instrukcji bo pewnie można to zrobić z domyślnych mikserów. Ale ten sposób daje Ci prosty sposób na dołożenie (do miksowanie) wysokości po włączeniu klapolotek . Wystarczy że przy definiowaniu mixera Klapolot na 3 miejsce wrzucisz wysokość , a w Sumie podasz ile procent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 1.Klikasz na"kluczyk" -wybierasz "mixer def." -wybierasz wolny mixer (mix7,8,9 itd.) -wchodzisz i wpisujesz jego nazwę (ja napisałem "Klapolot") -ustawiasz na pierwszym polu Alieron -na drugim miejscu AUX2 i zatwierdzasz Sprawdziłem Tomkową instrukcję i działa Nie mogłem tylko zrobic opóźnienia ruchu klap (drugie zdjęcie). Zamieniłem "AUX2" na "Flap" i jest ok. Tylko ważne są te strzałki pod napisem "Klaplot"( w mojej wersji akurat dobrze jest tak, jak na pierwszym zdjęciu): Tochę problemów miałem tutaj (nie wiem, co Tomek tu chciał osiągnąć): 3.Klikasz na Klawisz SUMY (ghi3) -wybierasz Klapolot -ustawiasz procentowe wychylenia sie klapolotek.Dla testów miałem 70 dla ALierona i 15 dla AUX2 U mnie ustawiłem tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Te procenciki to zakresy działania. Przy takim ustawieniu klapy /klapolotki wychylą się na max -a . A przecież nie muszą Można ustawić na jakąś konkretną wartość. Zresztą jak wszystko (chyba) w tym radiu. Klapy można ustawić tak jak u Huberta albo dać jako 3 pole i mieć klapy osobno ,a klapolotki osobno pod jednym włącznikiem. Ale to do bardziej zaawansowanych modeli. Cieszę się że mogłem pomóc. :mrgreen: W ten sposób można programować oczywiście całą resztę. Zmieniając tylko to co się wkłada do mixerów i nadając inne nazwy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
instruktor Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Możliwości programowania Re 9 coraz bardziej mnie zaskakują.Wczoraj w modelarni przy dużej pomocy Tomka (Chiboogie)ustawiliśmy moją ,ale w jeszcze inny sposób ,którego nie umiem opisać . Tomek (Moderator) Twoja "łopatologia" sięgła ideału ,przynajmniej dla mnie. Wesołych Świąt Koledzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiboogi Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Witam… Dziękuje za pokazanie „kolejnej możliwości” ustawienia klapolotek. Postanowiłem posiedzieć troszkę nad aparaturą i oto moje rezultaty. Skorzystałem z domyślnych ustawień mikserów dla szablonu szybowca. Aby ustawić funkcję klapolotek ustawienia dokonałem w „SPOILER”. 1 – wchodzimy do menu MIXER: a) wybieramy AILERON+, w opcji „spoiler” ustawiamy w procentach wychylenie klapolotek. wybieramy ELEVATR+, w opcji „spoiler” ustawiamy w procentach wychylenie wysokości. (opcja dla kompensacji ) 2 - teraz ustawiamy na jakim przełączniku funkcja będzie uruchamiana: a) wchodzimy do menu SETUP, następnie „Assignment”, potem „Controls” i wybieramy „Spoiler”. Ustawiamy przełącznik który chcemy użyć do uruchomienia funkcji klapolotek. - można wybrać przełącznik 3-poziomowy (np. L). Wtedy mamy możliwość wysuwania klapolotek na 2 poziomy, połowę wysokości i całość. - można wybrać przełącznik 2-poziomowy (np. N). Wtedy klapolotki są włączane i wyłączane. ON-OFF - można wybrać suwak (np. E). Wtedy możemy wysuwać klapolotki proporcjonalnie w zależności od potrzeb. - można tez wybrać przyciski na drążku (długi drążek). Ja osobiście wybrałem tą opcję. W łatwy sposób włącza się bez potrzeby ściągania dłoni z drążków. 3 – można też ustawić szybkość wysuwania i chowania się klapolotek. Ustawienia dokonuje się w menu CONTROL: a) wybieramy „Spoiler” i w „Run time” ustawiamy w sekundach opóźnienie otwarcia się klapolotek. (0s-4s) USTAWIENIA W MIXERACH: Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiboogi Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Pomyślałem że warto byłoby przetłumaczyć 6 tabelek które są bardzo ważne w programowaniu mikserków… Wstawiam pierwszą z nich. Tłumaczenie pozostawiam komuś kto zna bardziej język niż ja… nie wszystko rozumiem. Miejmy nadzieje ze mamy na naszym forum wybitnych amerykano-polako Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.