Skocz do zawartości

programowanie ROYAL EVO 9 ????

chiboogi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam prosbe do uzytkownikow aparatury multiplex royal evo 9.

Kolega potrzebuje skorzystac z funkcji "klapo-lotki" i nie bardzo wiemy jak to zaprogramowac i gdzie.... Mnie na razie ta funkcja jest niepotrzebna ale fajnie byloby wiedziec gdyz to przydatna funkcja....

Dziekuje za wyjasnienia. Pozdrawiam /TOMEK.

Opublikowano

Jutro wrzucę zdjęcia co i jak ustawić.

Generalnie zasada jest tak że najpierw definiuje się mixer potem ustawia się zakresy a potem wstawi go w odpowiednie kanały.

Opublikowano

Tomek....

bardzo bylbym wdzieczny :)

inne ustawienia typu wykladnicze wychylenie lotek wiem co i jak, a tutaj nie mam pojecia, gdzie sie ustawia zakres wychylen tych lotek do gory, czy np jak zaprogramowac to pod jeden z pstryczkow (on-off) :)

Opublikowano

Możesz dać to pod on/of albo przełącznik 1,2,3 albo pod pokrętło .

Co żywnie dusza zapragnie.

Napisz jak chcesz mieć a ja to wrzucę na kolejnych zdjęciach ,ale dziś nie chce mi się iść po radio.

Oraz czy coś chcesz do miksować w jakim czasie z jakim opóźnieniem czy tylko tak standardowo ,same klapolotki.

Opublikowano

chcialbym miec np pod tym co sa 3 przejscia, tzn jako on-off. (L)

Lotki mam standardowo, prawa kanal 1, lewa kanal 5

Czekam z niecierpliwoscia :)

royal.jpg

Opublikowano

Trochę to trwało ale dopiero dziś w końcu poskładałem w domu meble i dostałem"wolne"

Ja poradziłem sobie tworząc nowy mikser.

1.Klikasz na"kluczyk"

-wybierasz "mixer def."

-wybierasz wolny mixer (mix7,8,9 itd.)

-wchodzisz i wpisujesz jego nazwę (ja napisałem "Klapolot")

-ustawiasz na pierwszym polu Alieron

-na drugim miejscu AUX2 i zatwierdzasz

-na trzecim miejscu możesz wrzucić cokolwiek co ma jeszcze z tym wszystkim zadziałać

-dotyczy to także 4 miejsca

(nie zmieniasz ani tych kreseczek obok ani strzałek

2.Klikasz na klawisz serwo

-wybierasz "Asigment"

-dla kanałów na których mają być lotki(klapolotki) wstawiasz zamiast Alierona nasz mikser Klapolot

-Np Klapolot ustawiasz na kanale 1 i 5 ,z czego w opcji Calibrate dla kednego z nich ustawiasz rewers

3.Klikasz na Klawisz SUMY (ghi3)

-wybierasz Klapolot

-ustawiasz procentowe wychylenia sie klapolotek.Dla testów miałem 70 dla ALierona

i 15 dla AUX2

4.Ponownie klikasz na kluczyk

-wybierasz Asigment

-wybierasz Controls

-szukasz AUX2

-zatwierdzasz enterem

-przechodzisz na---- i poruszając wajchą ta która ma włączać/wyłączać klapolotki zatwierdzasz enterem. W miedzy czasie --- zamienią sie na literę wajchy.

I tyle.

To jeden z wielu możliwości.

Nie brałem instrukcji bo pewnie można to zrobić z domyślnych mikserów.

Ale ten sposób daje Ci prosty sposób na dołożenie (do miksowanie) wysokości po włączeniu klapolotek .

Wystarczy że przy definiowaniu mixera Klapolot na 3 miejsce wrzucisz wysokość , a w Sumie podasz ile procent.

Opublikowano
1.Klikasz na"kluczyk"

-wybierasz "mixer def."

-wybierasz wolny mixer (mix7,8,9 itd.)

-wchodzisz i wpisujesz jego nazwę (ja napisałem "Klapolot")

-ustawiasz na pierwszym polu Alieron

-na drugim miejscu AUX2 i zatwierdzasz

Sprawdziłem Tomkową instrukcję i działa :)

Nie mogłem tylko zrobic opóźnienia ruchu klap (drugie zdjęcie).

Zamieniłem "AUX2" na "Flap" i jest ok.

Tylko ważne są te strzałki pod napisem "Klaplot"( w mojej wersji akurat dobrze jest tak, jak na pierwszym zdjęciu):

evo9d.JPG

evo9e.JPG

Tochę problemów miałem tutaj (nie wiem, co Tomek tu chciał osiągnąć):

3.Klikasz na Klawisz SUMY (ghi3)

-wybierasz Klapolot

-ustawiasz procentowe wychylenia sie klapolotek.Dla testów miałem 70 dla ALierona

i 15 dla AUX2

U mnie ustawiłem tak:

evo9f.JPG

Opublikowano

Te procenciki to zakresy działania.

Przy takim ustawieniu klapy /klapolotki wychylą się na max -a .

A przecież nie muszą :D

Można ustawić na jakąś konkretną wartość.

Zresztą jak wszystko (chyba) w tym radiu.

Klapy można ustawić tak jak u Huberta albo dać jako 3 pole i mieć klapy osobno ,a klapolotki osobno pod jednym włącznikiem.

Ale to do bardziej zaawansowanych modeli.

Cieszę się że mogłem pomóc. :mrgreen:

W ten sposób można programować oczywiście całą resztę.

Zmieniając tylko to co się wkłada do mixerów i nadając inne nazwy .

Opublikowano

Możliwości programowania Re 9 coraz bardziej mnie zaskakują.Wczoraj w modelarni przy dużej pomocy Tomka (Chiboogie)ustawiliśmy moją ,ale w jeszcze inny sposób ,którego nie umiem opisać .

Tomek (Moderator) Twoja "łopatologia" sięgła ideału ,przynajmniej dla mnie.

Wesołych Świąt Koledzy

Opublikowano

Witam…

Dziękuje za pokazanie „kolejnej możliwości” ustawienia klapolotek.

Postanowiłem posiedzieć troszkę nad aparaturą i oto moje rezultaty.

Skorzystałem z domyślnych ustawień mikserów dla szablonu szybowca.

Aby ustawić funkcję klapolotek ustawienia dokonałem w „SPOILER”.

1 – wchodzimy do menu MIXER:

a) wybieramy AILERON+, w opcji „spoiler” ustawiamy w procentach wychylenie klapolotek.

1a.jpg

B) wybieramy ELEVATR+, w opcji „spoiler” ustawiamy w procentach wychylenie wysokości. (opcja dla kompensacji )

1b.jpg

2 - teraz ustawiamy na jakim przełączniku funkcja będzie uruchamiana:

a) wchodzimy do menu SETUP, następnie „Assignment”, potem „Controls” i wybieramy „Spoiler”. Ustawiamy przełącznik który chcemy użyć do uruchomienia funkcji klapolotek.

2a.jpg

- można wybrać przełącznik 3-poziomowy (np. L). Wtedy mamy możliwość wysuwania klapolotek na 2 poziomy, połowę wysokości i całość.

- można wybrać przełącznik 2-poziomowy (np. N). Wtedy klapolotki są włączane i wyłączane. ON-OFF

- można wybrać suwak (np. E). Wtedy możemy wysuwać klapolotki proporcjonalnie w zależności od potrzeb.

- można tez wybrać przyciski na drążku (długi drążek). Ja osobiście wybrałem tą opcję. W łatwy sposób włącza się bez potrzeby ściągania dłoni z drążków.

3 – można też ustawić szybkość wysuwania i chowania się klapolotek. Ustawienia dokonuje się w menu CONTROL:

a) wybieramy „Spoiler” i w „Run time” ustawiamy w sekundach opóźnienie otwarcia się klapolotek. (0s-4s)

3a.jpg

USTAWIENIA W MIXERACH:

miksery.jpg

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Pomyślałem że warto byłoby przetłumaczyć 6 tabelek które są bardzo ważne w programowaniu mikserków… Wstawiam pierwszą z nich. Tłumaczenie pozostawiam komuś kto zna bardziej język niż ja… nie wszystko rozumiem. Miejmy nadzieje ze mamy na naszym forum wybitnych amerykano-polako :)

symmetrical.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.