Skocz do zawartości

plany z DXF na PDF

jadek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous
Opublikowano

Postaram się dziś naklepać jakiś poradnik i umieścić go gdzieś na forum.

Opublikowano

pliku pdf nie czyta ale jago przerobiłem na JPEG i wtedy czyta podzieliłem na kilka stron ale nie jestem pewien czy wydrukuje to w takiej skali

Opublikowano

Jeśli ktoś chciał by przerobić plik DXF, DWG albo jakiekolwiek pochodne CAD-owskie na PDF JPG lub inne graficzne, to służę pomocą. Dobrze orientuję się w AutoCad-ie (moje narzędzie pracy) więc mogę poprzerabiać i przeskalowywać jak tylko chcecie. Dawajcie znać tu albo na PW.

Aha i żeby nie było wątpliwości to oprogramowanie mam oryginalne :P

Opublikowano

Qbats a czy mógłbyś mi przerobić plany samolotu tak żebym wydrukował to na kartkach A4 i poskładał potem do kupy. plany to Cesna Agwagon ze stronki www.modelarz.com

Opublikowano

Powinno się udać. Przerobie je do PDF. Jutro najdalej w poniedziałek powinno być gotowe, jeśli nie będzie problemów. Jak skończę dam znać to podasz maila.

Opublikowano

Do jadek

No i niestety jest problem. Projekt samolotu zrobiony jest w calach. Rozpiętość samolotu to 59.69 cala. Domyślam się, że nie bardzo ci się uśmiecha siedzieć z kalkulatorem i przeliczać wszystko na milimetry, więc przerobie to. W milimetrach wychodzi rozpiętość 1516. W pliku pozmieniałem wymiary ale wszelkie opisy pozostają w calach np średnica kółka podana jest 3" więc takie rzeczy będziesz sobie musiał przeliczać.

Daj znać czy odpowiada Ci taka rozpiętość i czy potrzebujesz wymiarów na planach - mogą przeszkadzać przy wycinaniu, ale moim zdaniem są potrzebne. Na wszelki wypadek zrobię dwie wersje: z wymiarami i bez.

Aha no i przy tej rozpiętości to plany samego skrzydła zajmą ok 20 kartek A4 :devil: w sumie nie wiem czy się zmieścimy w 40. Może wygodniej by Ci było po prostu zanieść to do miejca gdzie wydrukują Ci to z Cada. Nie masz gdzieś w pobliżu punktu gdzie mają plotter ? Sprawdziłem i cały projekt zmieści się na 4 planszach A1. Koszt jednej takiej planszy to ok 5-7 zł a będziesz miał problem z głowy i pewność że nic Ci się nie poprzesuwa podczas klejenia

Gość Anonymous
Opublikowano

Już te plany wczoraj koledze przerobiłem na A4 PDF i wysłałem, całość zajęła 5 minut :) Myślę że kolega sobie poradzi zarówno z wydrukowanie planów jak i odczytaniem i przeliczeniem cali na mm.

Opublikowano

Projekty w calach wypadało by nie tylko wyskalować ale pozmieniać wszystkie wymiary na "polskie"(np grubości listewek itp) Szczególnie jeśli mają one posłużyć do zrobienia plików pod laser

Gość Anonymous
Opublikowano

Gdyby kolega chciał przygotowywać plany pod laser, to nie prosiłby o przerobienie ich na kartki A4 :)tom000, jest dokładnie tak jak mówisz, przerabiałem raz plany pod laser z calowych na metryczne, nie tylko trzeba zwrócić uwagę na grubość materiałów, ale poprzerabiać i poprzesuwać wszystkie wpusty i wypusty w elementach, aby to miało ręce i nogi :) Sprawą normalną jest, że wysłałem plany koledze w skali 1:1 czyli o rozpiętości prawie 1600 mm, nie pamiętam dokładnie. Myślę też, bez obrazy oczywiście, że 30 letni chłop ( ;) to tu to bez obrazy) poradzi sobie z zamianą cali na mm i odpowiednim doborem materiałów budując model ręcznie.

Opublikowano

Sokoro tak to nic tu po mnie. Ja właśnie też skończyłem i mam to w plikach PDF w formatach A1 i A4 wyskalowane do milimetrów i z pozmienianymi wymiarami. Jeśli ktoś by chciał skorzystać chętnie udostępnię.

Opublikowano

strejlau dzieki wielkie za plany a cale na mm to jeszcze potrafię przeliczyć , Qubatus jak już przerobiłeś te plany to możesz mi je przesłać na pewno się przydadzą

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.