Mariusz S.A.U. Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Witam Zawsze chciałem zobaczyć start modelu rakiety z "od środka" w tym celu powstała eksperymentalna rakieta z kamerką flycamone2 na pokładzie. Rakieta wykonana z styroduru o konstrukcji modułowej, stateczniki z balsy 2 mm. Zabezpieczenie wnętrza korpusu przed działaniem podsypki miotającej - silikonowy papier do wypieków, rakieta wyposażona w 2 spadochrony, osobny dla korpusu i osobny dla głowicy z kamerą. Średnica rakiety 60mm, długość 700-900mm w zależności od głowicy z wyposażeniem, masa startowa 120 - 150 gram, silnik 20-40 N/s. Prototyp o masie startowej 140 gram wyposażony w silnik 20 N/s Do symulacji użyłem programu Space-Cad. Wszysko zadziało wzorcowo, oba spadochrony rozwinęły się prawidłowo , głowica z kamerą ustawiła się w pozycji horyzontalnej... i poleciała w siną dal. Niestety nie przewidziałem że wiatr na wysokości ok 200 m (taką wysokość osiągneła rakieta) wiał o ok 30 * w lewo i oba człony rakiety zamiast wylądować na płycie lotniska znikneły nad lasem, poza tym udało mi się trafić dokładnie w środek "kominu" (noszenia) Obliczeniowy czas opadania korpusu 60s głowicy 90s zniknęły nad lasem po ok 3 minutach. Prawdopodobnie wiszą sobie gdzieś na drzewie, lup przeleciały nad lasem i wylądowały na terenie Kościelca. Gdyby ktoś przez przypadek znalazł głowicę z kamerką to kamerkę może sobie zatrzymać, resztę wypozażenia kamery oddam, tylko filmu na karcie pamięci nie mogę odżałować. (rakietkę można szybko zrobić, za resztę "zapłacić kartą" wrażenia BEZCENNE ) Tak że na filmik trzeba będzie trochę poczekać , prawropodobnie jak zbuduję nową rakietkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 szkda kamerki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Szkoda filmu ale zdjęcia bardzo fajne. Myślę, że trudno jest zrobic lot rakiety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 A nie zwróciłeś uwagi, jak szybko ucieka ziemia i jak ładnie zwiększa się pole widzenia kamery i zmienia się "krajobraz"? Bardzo żałuję, że kamerka wybrała wolność... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Start i lot zarejestrowany FCO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.