ratownik12 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Witam. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem pakietu Li-pol 11.1V 800mAh, jest to oryginalny pakiet od Big Lamy E-sky'a, problem w tym, że długo się ładuje a dokładniej 3 godziny. Oczywiście do ładowarki podpięty jest balanser, a pakiet podłączam jak ostygnie, chociaż jakoś szczególnie mocno się nie nagrzewa - no i moje pytanie w związku z tym czy da się z tym coś zrobić, może wymienić w sklepie (jest jeszcze na gwarancji), a może w ogóle to ja jestem strasznie niecierpliwy i to normalny czas ładowanie takiego pakietu - chociaż słyszałem, że max 2 godziny... Z góry dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Bez informacji jakiej używasz ładowarki ciężko cokolwiek powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratownik12 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Już mówię ładowarka też z zestawu (tak jak balanser): DVE model DSA-20R-12 FEU wejście 100-240V ~ 50/60Hz 0,7A wyjście +12V 1,5A Balanser E-sky EK2-0851 2&3 cell wejście 11,5 - 13,5V wyjście 0,8A Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Uściślijmy: to co nazwałeś DSA-20R-12 FEU to zasilacz, a nie ładowarka, a EK2-0851to ładowarka. W opisie tej ładowarki jest napisane: Prąd ładowania : dobierany automatycznie, max. 0,8 A W końcowej fazie ładowania prąd stopniowo maleje i dlatego cykl ładowania może długo trwać. Poza tym, najpewniej nie mierzyłeś rzeczywistego prądu ładowania - może być on sporo mniejszy od tego z opisu. Takie ładowarki - zabawki mogą mieć spory rozrzut parametrów. Aha, jeszcze jedna sprawa: jest to ładowarka bez przetwornicy i do ładowania pakietu 3s potrzebuje na wejściu napięcia wyższego niż 12,6V, a w praktyce jeszcze więcej. Jeśli zasilacz daje napięcie niższe, to w ogóle nie doładuje pakietu 3s. Jeśli napięcia zasilacza jest "na styk", to ładowanie będzie b. długotrwałe, bo prąd ładowania będzie malutki. Pewnie u Ciebie tak jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Jeśli zasilacz daje napięcie niższePewnie daje. Mój zmierzyłem i daje 12.15V. Ale ja ładuję tym pakiety 2s, np. z "małej" Lamy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ratownik12 Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Czyli jednym słowem bez zaopatrzenia się w 'normalną' ładowarkę i zasilacz muszę uzbroić się w cierpliwość.... ech początki zawsze są trudne Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2009 Ta ładowarka ogniwa pakietu 3s ładuje po kolei, dlatego może to tyle trwać (czas[h]=ilość ogniw*pojemność[mAh]/800). Za to nie ma niebezpieczeństwa że pakiet będzie nie doładowany. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 mikon, skąd o tym wiesz? Jesteś tego pewien? Może się mylę, ale nie podejrzewam tej ładowarki o taką "mądrość". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 mikon, skąd o tym wiesz? Jesteś tego pewien? Może się mylę, ale nie podejrzewam tej ładowarki o taką "mądrość". Była kiedyś o tym dyskusja na Forum: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4377&postdays=0&postorder=asc&start=0 Generalnie potwierdza się to z moimi obserwacjami (pomiar prądu ładowania poszczególnych cel). Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Jeśli ładowałaby ogniwa po kolei to po odłączeniu w trakcie ładowania napięcia na celach były by mocno rozjechane. Miałem dokładnie tą ładowarkę i kilka razy przerywałem ładowanie a napięcia były równe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Teraz wszystko jasne. Okazuje się, że byłem w błędzie :oops: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Jeśli ładowałaby ogniwa po kolei to po odłączeniu w trakcie ładowania napięcia na celach były by mocno rozjechane. Miałem dokładnie tą ładowarkę i kilka razy przerywałem ładowanie a napięcia były równe. Poczytaj wątek który podlinkowałem. Ładuje ogniwo po ogniwie, ale w trakcie ładowania przełącza pomiędzy ogniwami - w ten sposób ładowane są w miarę równomiernie. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.