Skocz do zawartości

Szybowiec ELIXIR 3,2m - na otarcie łez :D

motyl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No wreszcie się przemogłem i mimo braku czasu wolnego jednak troche pogrzebałem :)

Wklejone MPXy z lewej strony, zamontowane serwa od klap :D Jutro dalsze zmagania.

Jako że od wczoraj mam Wario na wyposażeniu prace musza się skończyć do soboty co by potestować nową zabawke :D

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
A co do vario - to pochwal sie jakie to jest i gdzie kupiles?

Narazei powiem ze to Rodzimej proadukcji VARIO więcej szczegółów po osobistych testach w szybowcu

Opublikowano

Dziś wklejony drugi MPX w prawej końcówce, no i "klapki" już działają :D Musze tylko zakupić silikonik na zawiasy i uruchomic lotki. Pakiet KAN3000 już zamówiony :D

Opublikowano

No to ELIXIR gotowy i czeka na oblot :) Waga do lotu z 7 serwami i wariometrem wyszła 2750g. Trochę sporawo ale da się żyć :D

Jakośc wykonania zestawu pozostawia wiele do życzenia i to nawet bardzi wiele. PO złożeniu płata z 3 części , ciężko jest mi określić czy klapy mam lekko zwichrowane, czy lotki:( A może mam po prostu trochę opuszczone w dół ?? Generalnie jedna strona lotki pasuje do końcówki płata, klapa pasuje do kawałka centropłata, ale już połączenie klapa i lotka ni jak nie pasują razem jest różnica 5mm :/

Zamontowałem serwo do wyczepu, przy dobrej pogodzie jutro zrobimy małe holowanko:D Jak dobrze go oblatam zamontuje hak do gumy :D

Fotki wkrótce :D

Opublikowano

Narazei muszą wystarczyć te fotki, Więcej jutro przy oblocie :D

Obraz161.jpg

I zbliżenie wyczepu. nic szczególnego ale jednak :)

Obraz163.jpg

Opublikowano

No więc oblot się odbył :) o skutkach moge powiedzieć wiele :(

2 rzuty z ręki i delikatna korekta wysokością i jest OK. Podczepiamy pod YAKa 12 i holujemy.

Sprawdzam wszystkie stery, miksery itp ALL OK. to radosny okrzyk lecimy. i to był chyba najgłupszy okrzyk :/

Model tarł lewym skrzydłem robiąc cyrkiel, przeszedł na prawe skrzydło później się wyprostował i może troszkę za wcześnie go chciałem poderwać, albo za poźno zdecydowałem się na wyczepienie, teraz to już nieważne model podskoczył 0,5m nad ziemi poczym zarył w glebe. w międzyczasie szybka decyzja i gorzej trafić w przełącznik WYCZEP !!

Całą sytuacje obserwowało kilka osób, bo to jednak niecodzienne zjawisko w naszych okolicach - holowanko szybowców, a szczególnie F3J :P Może KOJOT opisze całą tą sytuacje z punktu widzenia obserwatora. Miał najlepsza miejscówkę :D

A to mała fotka strat :)

Obraz167.jpg

Poza tym tylko wyrwany kołek centralny w skrzydle ale to 5min roboty :)

Jako i tam mnie remont czeka wytopiłem sobie ołów w postaci noska do kadłuba :D

Obraz168.jpg

Opublikowano

A taki pikny był, Amerykański :roll:

Zachciało ci sie holowania za holownikiem zamiast jak nakazano z holu gumowego ...

Normalnie aż mnie z krzesła ścieło jak to przeczytałem ...

A skrzydło całe ??

Opublikowano

Odważny z ciebie gość. Ten model ma bardzo nisko płaty (cienki kadłub i brak podwozia) i łatwo zrobić cyrkiel przy starcie bo skrzydła szurają po trawie. Nie pomogą tu nawet najlepsze umiejętności, decyduje ślepy los i odrobina szczęścia.

Opublikowano

MarekJ, to była czysta zabawa z CATem :D Nie udało się to trudno. Ale nauczyłem się jednego że przełącznik od wyczepu warto mieć cały czas (a przedewszystkim do momentu oderwania od ziemi) pod palcem :D

Opublikowano
Ale nauczyłem się jednego że przełącznik od wyczepu warto mieć cały czas (a przedewszystkim do momentu oderwania od ziemi) pod palcem
To z pewnością już zapamiętsz na całe życie :D. Szkoda tylko, że model trochę ucierpiał.
Opublikowano

Szkoda, że od wyciągarki nie zacząłeś lotów. Ważne jednak że model dużo nie ucierpiał i już gotowy do lotów.

Trzymamy kciuki by model pięknie wystratował i jeszcze ładniej wylądował. Powodzenia

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.