Skocz do zawartości

Ustawienia Futaby 9C

wojo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie , mam model z dwoma serwami na wysokości. jak je spiąć w nadajniku futaba 9C. Co prawda zrobiłem to chyba w miejscu gdzie jest mikser z klapami. Ale to chyba bez sensu bo jest to włączane przełącznikiem. jak niechcący go wyłączę to,....... gleba.

Wojtek

Opublikowano

podepnij jedno serwo pod kanał nr. 2, drugie pod ostatni - powiedzmy 8(AUX to się chyba tam nazywa), ustaw sobie na dowolnym mikserze wysokość (kanał 2) jako master, a 8 jako slave, a position przełącznika na NULL (zawsze włączony). Ustawiałem tak koledze w 4.5m Kobuzie i wszystko hula :)

Sprobuj funkcje Ailvator. Spina kanaly 2 i bodajze 8 (pisze z pamieci).

takie ustawienie robi od razu naprzemienne wychylanie sterów wysokości, jak w odrzutowcach, np F-22, a to jest chyba niepotrzebne :) no chyba, że potrzebne?
Opublikowano

A nie moge sie zgodzic. Wystarczy ustawic wychylenie lotek na 0% (w menu tego miksera), a wysokosci na 100% i voila. Tak mam w Ravenie i dziala bezproblemowo i zgodnie ze sztuka :)

Opublikowano

Dziekuję za podpowiedzi spróbuję Waszych ustawień. Jeśli jeszcze ktoś miałby jakieś pomysły, to bardzo proszę. Myślałem że w takich radiach jest prostszy system na taką ewentualność. Odbiornik mam również Futaby 9 kanałowy 149 DP.

Wojtek

Opublikowano

nie moge sie zgodzic. Wystarczy ustawic wychylenie lotek na 0% (w menu tego miksera), a wysokosci na 100% i voila. Tak mam w Ravenie i dziala bezproblemowo i zgodnie ze sztuka :)

no to w takim układzie oba rozwiązania są dobre i można stosować je zamiennie :)
Opublikowano

To chyba jest najprostsze rozwiazanie. Wchodzisz w mikser, lotki ustawiasz na zero procent, wysokosc na =/- 100%, aktywujesz mikser i gotowe. Podpinasz serwa pod 2 i 8 kanal, ew bawisz sie rewersami i jest ok.

Po co kombinowac dowolnymi mikserami, skoro ten zostal do tego wymyslony??

Dowolne miksery mozna wykorzystac do czegos innego wowczas :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.