dlmtb Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Mam ładowarkę Turnigy Accucell-6 http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7028&Product_Name=Turnigy_Accucel-6_50W_5A_Balancer/Charger i problem z ładowaniem pierwszej celi w pakietach Li-poli. Mimo stosowania różnych programów (ładowanie standardowe, szybkie, z balanserem) pierwsza cela w każdym z ładowanych pakietów (mam ich 6 o różnych pojemnościach) jest niedoładowywana. :| Dwie pozostałe zawsze mają 4,20V a jedynka max 4,0- 4,11. Ponadto na programie ładowanie z balnserem ładowarka nie jest w stanie zakończyć proces i ładuje aż do momentu, gdy mija ustawiony maksymalny czas ładowania 100min a cele po takiej akcji mają: 4,05, 4,20, 4,20V Próbowałem już różnych ustawień i bez rezultatu. Nadmieniam, że ładowarkę użytkuję od marca br. i nie miałem z nią wcześniej takich problemów. Czy można coś z tym zrobić, czy dać sobie spokój i kupić nową? :| Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 podłączam się do tematu dokładnie mam to samo w swojej :? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 5 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2009 poszukajcie na forum, było to opisywane. problem jest z wewnętrznym balanserem, a raczej jego kalibracją ale jest na to metoda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 przeszukałem chyba wszystko i nie znalazłem nic na temat tej usterki, a może jest ktoś kto wie gdzie naprawią mi ładowarkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 poszukajcie na forum, było to opisywane. problem jest z wewnętrznym balanserem, a raczej jego kalibracją ale jest na to metoda. Jeżeli by to była kwestia kalibracji balancera, problem by nie występował w programie LIPO CHARGE (który ignoruje balanser). Być może uszkodzeniu uległ tranzystor balancera który "puszcza" po sobie prąd niezależenie od stopnia naładowania ogniwa, w wyniku czego "jedynka" jest efektywnie ładowana mniejszym prądem (zakładam że dzieje się tak jedynie przy podłączonej wtyczce serwisowej). Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 Czy można coś z tym zrobić, czy dać sobie spokój i kupić nową? :| może jest ktoś kto wie gdzie naprawią mi ładowarkę?Podstawowe pytanie egzystencjalne: gdzie kupiliście ładowarki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 u chińczyka, dlatego tu się pytam a nie w sklepie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 20 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2009 A to błąd! Pytaj w sklepie! Gwarancja obowiązuje i jest całkiem sprawnie realizowana. Czyli tak: wchodzisz w zakładkę Support: http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/FAQ.asp - i znajdujesz informację o sposobie realizacji gwarancji, czyli tak na prawdę dwa kroki do wykonania. Wypełniasz formularz RMA - link jest na w/w stronie, oznaczony Warranty Support Page. Następnie wysyłasz pod wskazany adres ładowarkę najprostszą przesyłką rejestrowaną, czyli listem poleconym (ew. może być dodatkowo priorytet) umieszczając obowiązkowo na przesyłce nadany numer RMA. Ja dodatkowo wkładam do środka karteczkę z tymże numerem. Koszt wysyłki jest duuuużo niższy od ceny nowej ładowarki, wiec się opłaci. Po ok. miesiącu otrzymujesz przesyłkę ze sprawną ładowareczką . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 No to mnie zaskoczyłeś :!: , właśnie rozpocząłem procedurę reklamacyjną, już mam numer RMA a jutro zasuwam na pocztę i wysyłam ładowarkę. Wielkie dzięki za pomoc edit 23.09.09 ładowarka pojechała priorytetem koszt 29pln, teraz pozostaje tylko czekać edit 17.10.09 dostałem emila od HC że nowa ładowarka już do mnie leci edit 27.10.09 właśnie odebrałem nowiutką ładwarkę :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 27 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2009 :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam Panowie, mam pytanie: czy kabelki tez im dołączać do reklamowanej przesyłki ? czy wystarczy sama ładowarka ? Bo jednak waga ma tutaj duże znaczenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozi27 Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 Witam Panowie, mam pytanie: czy kabelki tez im dołączać do reklamowanej przesyłki ? czy wystarczy sama ładowarka ? Bo jednak waga ma tutaj duże znaczenie. Moim zdaniem caly kpl.jak dostales Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 13 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2010 OKI zdanie zdaniem, ale chodzi mi o konkrety... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzik4 Opublikowano 14 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 wysyłasz całą z kabelkami tak jak dostałeś bo nikt się nie będzie w chinolandii bawił w wyciąganie i przekładanie kabelków czy ładowarki w twoje pudełko. komplet wysyłasz - nowy komplet dostajesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 No ładnie, po reklamacji, moja ładowarka już w Polsce na dodatek urząd celny ją zatrzymał, (ktoś miał taki przypadek - czy w tym wypadku jest jakieś odstępstwo od opłat celnych jeśli jest to towar reklamowany?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meteor Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 (ktoś miał taki przypadek - czy w tym wypadku jest jakieś odstępstwo od opłat celnych jeśli jest to towar reklamowany?)Jeśli wcześniej płaciłeś vat i cło to jest wolna od opłat. Ktoś to opisywał chyba w wątku o HC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Masz gdzieś kwit że wysyłałeś ? Zadzwoń, podaj nr sprawy i tak dalej ... Szansa że nie zapłacisz - 80 % Daj znać finału sprawy ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fullrespect Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Wcześniej nie trafiła paczka na VAT więc nie wiem w ogole jak się teraz zachować, na dodatek HC napisali tak adresata paczki ze wygląda jakby to wysłał do mnie ktoś z rodziny... A potwierdzenie nadania paczki mam (PS. Jutro tego posta wyedytuję bo za raz ktoś pewnie posądzi o poszukiwanie sposobu na oszukiwanie UC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Meloonik Opublikowano 10 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2010 Więc możesz próbować to kalibrować czytałem temat o turnigy accucell 6 na naszym forum i znalazłem to: Jak kalibrować Jestem bardzo zadowolony z tej ładowarki. Testowałem ją z moim tanim woltomierzem i napięcie okazało się niższe niż pokazywała ładowarka. Więc postanowiłem ją skalibrować: Przytrzymaj przyciski ENTER i "-" (minus) podczas włączania ładowarki. Ładowarka pokaże coś takiego: +00 VOL: x.xxV SAVE(ENTER) Następnie podłącz baterię do gniazda ładowania i zobaczysz napięcie wykryte przez ładowarkę. Teraz możesz je regulować naciskając + lub - Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sreg Opublikowano 10 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Hej, a ja mam pytanie jak tą ładowarką naładować baterie do Lamy. Jakie ustawienia przyjąć do rozładowania i nałdowania ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.