oribi Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Witam. Może wyda się Wam głupie to pytanie, ale właśnie próbuję poskładać ze sobą elektronikę... I mam problem, nie wiem jak ze sobą połączyć kabelki (robię to pierwszy raz)... Więc tak: - mam pakiet LiPol 3E Model 2200 mAh 11,1V 10C z którego wychodzą dwa kabelki (jeden czarny drugi czerwony) i wtyk do ładowania - mam regulator Tower Pro MAG-8 30A z jednej strony wyjście 3kabelków (czarny, czerwony, żółty - zapewne do silnika), z drugiej czerwony i czarny oraz dłuższy kabelek zakończony wtykiem na 3piny (brązowy czerwony pomarańczowy) - i mam odbiornik Hitec - HFS-05 MS 35 MHz Jak dobrze zrozumiałem to... Pakiet podłączam do regulatora (tą stroną gdzie mam tylko dwa kabelki, bez żółtego), po drodze najlepiej jakiś włącznik, natomiast z regulatora idę sobie wtykiem na 3piny do ch6/bat na odbiorniku i teoretycznie odbiornik ma zasilanie? Czy jakoś inaczej mam to zrobić? Niestety w instrukcji nie jest napisane... Proszę Was o pomoc. Pozdrawiam
MiQ27 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 , po drodze najlepiej jakiś włącznikNajlepiej nie. Złącze pakietu wystarczy. z regulatora idę sobie wtykiem na 3piny do ch6/bat na odbiorniku i teoretycznie odbiornik ma zasilanie?Praktycznie też ma zasilanie, ale zasadniczo wpina się go w kanał przewidziany na sterowanie silnikiem. PS. I standardowa stopka :szukaj: :google: i dużo czytać :mrgreen:
Norman Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 z regulatora idę sobie wtykiem na 3piny do ch6/bat na odbiorniku i teoretycznie odbiornik ma zasilanie? Wszystko dobrze wykombinowałeś ale z regulatora do odbiornika musisz wejść w kanał odpowiedzialny za silnik czyli w twoim przypadku chyba pierwszy ( żeby odbiornik miał zasilanie to bez różnicy pod jaki byś miał podpiety regulator , ale wtedy nie bedziesz miał sterowania silnika pod lewym drążkiem w aparaturze ) Tak samo w przypadku podpinania np: - lotki pod 2 kanał ( jeśli jedno serwo lub kabel Y ) - wysokość pod 3 kanał - kierunek pod 4 kanał i oczywiście regulator o który pytasz pod 1 kanał w odbiorniku
MiQ27 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Norman, nie mieszajcie koledze - a co, jak ma Futabę czy Hiteca ? Jeśli kupił, to co chciał kupić, to ma E-Sky 2,4GHz. Tam jest prawdopodobnie kolejność "Futabowa" czyli lotki, wysokość, silnik i kierunek.
oribi Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 nadajnik to Hitec - Laser 4 dzięki za odpowiedzi
Air Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Przełącznik między regulatorem a pakietem to naprawdę kiepski pomysł - szybko by poszedł z dymem (chyba że dałbyś taki wytrzymujący 10-20A - czyli duuży i ciężki ;] ).
MiQ27 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 O ile pamiętam, ten Hitec też ma "Futabową" kolejność kanałów. Czyli regulator powinien być na 3 kanale.
Irek M Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Więc tak: - mam pakiet LiPol 3E Model 2200 mAh 11,1V 10C z którego wychodzą dwa kabelki (jeden czarny drugi czerwony) i wtyk do ładowania Wtyk (biały) nie do ładowarki tylko do balansera. Służy do wyrównywania napięcia na celach a nie do ładowania. Musisz uważać bo w tych pakietach zawsze musiałem zmieniać kolejnosc napieć na tej wtyczce. Do ładowania masz główne przewody - czerwony i czarny.
Malker Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 A ja się wysilę i Ci to napiszę Po kolei: Pakiet podłączasz pod te 2 kabelki czerwony i czarny (według foto to po lewej stronie regulatora) i jak zaczynasz lub kończysz latać po prostu odpinasz pakiet Przy pakiecie masz + i - oraz wtyczka która wchodzi do balansera w ładowarce. Kabel 3 pinowy podłączasz pod kanał 3 (trzeci) a 3 kable wychodzące według zdjęcia po prawej stronie (czerwony zółty i czarny - (minus , sygnał , plus) podłączasz metodą prób i błędów jeśli ma lewe obroty po prostu przekładasz plus z minusem Powodzenia Pozdrawiam P.S: Jeśli kupił, to co chciał kupić, to ma E-Sky 2,4GHz. - i mam odbiornik Hitec - HFS-05 MS 35 MHz :roll:
MiQ27 Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Malker, nie bądź taki do przodu bo Cię z tyłu zabraknie :wink: Już niejednego widziałem, co wsadzał kwarce 35 MHz do odbiornika na 27 i dziwił się, że nie działa. Ale faktycznie :oops:
oribi Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 jeszcze jedno pytanie... niby wszystko podłączyłem ze sobą tak jak radziliście, ale nadajnik "nie widzi" się z odbiornikiem... ruszam sobie drążkami i nic... kwarce są włożone, standardowe HITEC'a które były w zestawie z aparaturą... generalnie chyba powinno od razu zadziałać, bez konfiguracji?
Malker Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 kwarce Rf poszły do odbiornika ? Jeśli tak to dobrze jeśli nie to odwrotnie włóż Rf powinno pisać przed numerem kanału.
meloow Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 kwarce Rf poszły do odbiornika ? Jeśli tak to dobrze jeśli nie to odwrotnie włóż Rf powinno pisać przed numerem kanału. napewno Rf a nie czasem Rx włacz nadajnik "GAZ NA ZERO" , później podłącz regiel i odczekaj aż silnik zagra modeldyjke. i dopiero wtedy możesz dodać gazu.
oribi Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 jest napisane dokładnie tak na kwarcu który jest w odbiorniku: 35.140 RA: CH74 na kwarcu który jest w aparaturze: TX/FM 35.140 SE-0711 edit up: silniczek gra melodyjkę po czym ciągle robi: bip (odstęp) bip (odstęp) bip (odstęp) i tak w kółko.
Malker Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 RA ? Może to jakieś inne Powinno działać.
piejar Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 TX = nadajnik RX = odbiornik czyli masz na opak Edit: a raczej miałeś :-) Jeżeli regulator "pika" to być może jest w trybie programowania. Czy masz gaz na minimum kiedy podłączasz pakiet?
meloow Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 w odbiorniku: 35.140 RA: CH74 na kwarcu który jest w aparaturze: TX/FM 35.140 SE-0711 piejar jak na opak jak ma dobrze. w nadajniku ma Tx a w odbiorniku Ra :roll: jak robi beep beep to czeka na programowanie !!!!! daj gaz na zero !!! EDIT. edytuje posty razem z piejar
oribi Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 gaz jest na zero silnik silnikiem, martwi mnie to, że serwa się w ogóle nie ruszają, chyba, że najpierw trzeba oprogramować silniczek
piejar Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Może mieć rewers na gazie ustawiony :devil: Masz jakieś GG?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.