karolsefory Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Mam takie pytanie czy śmigła trzeba wyważać a jeżeli trzeba to jak. Nigdy nie wyważałem śmigieł ale czy kiedy kupi się śmigło to nie jest ono odrazu wyważone. Pytam bo jeżeli już trzeba to chcę to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Jesteś tu od 3 miesięcy - SZUKAJ - tak - należy wyważyć bo nie są wyważane. Było ostatnio coś o wyważarkach - jakiś motylasty szukał neodymów czy coś takiego :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolsefory Opublikowano 10 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Aha czyli niewyważone śmigło może spowodować poważne uszkodzenia silnika. A więc po pierwsze czym się wyważa te śmigła coś się tam nakleja czy co. Bo jakieś miniaturowe obciążniczki muszą chyba być. 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Tak, nakleja się obciążniki o ujemnej wadze na cięższą łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Tak, nakleja się obciążniki o ujemnej wadze na cięższą łopatę.i używa się ujemnie ważącego kleju ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 CHŁOPIE !!! Zacznij czytać nie tylko komiksy -> google -> wyważanie śmigieł i CZYTAJ :!: :idea: ps. ciekawe czy zrozumiałeś posty Michała i Eryka :?: :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 ErAsSo, dzięki, że o tym przypomniałeś. Uważałem to za tak oczywiste, że zapomniałem napisać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 śmigła przed użyciem należy wysłać do instytutu lotniczego w Charkowie celem wyważenia dynamicznego w zakresie obrotów, które planujesz osiągać w locie... Mają tam niestety bardzo długie terminy oczekiwania na usługę jakieś 4 miesiące no i samo wyważenie też kosztuje niemało bo jakieś 400000000000000000000000000 hrywien od łopatki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 karolsefory, Naprawdę poczytaj trochę :evil: Śmigła wyważa się, bo bijące śmigło, to szybsze zużycie łożysk w silniku, a poprzez silnik drgania przenoszą się na konstrukcję i model może sie rozlecieć w powietrzu (to zdarza się rzadko), elektronika, czyli odbiornik i serwa też drgań nie lubią. Motylasty opisał wyważarkę, nawet fotki wstawił :wink: Lżejszą łopatkę cienko lakierujesz, najlepiej aerografem, po wyschnięciu znów wyważasz i tak aż do skutku :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 10 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2009 Lżejszą łopatkę cienko lakierujesz, najlepiej aerografemTo takie bardzo eleganckie wykonanie. Ja na lżejszą łopatkę, od spodu profilu, naklejam kawałek taśmy klejącej / izolacyjnej. Odcinam go potem skalpelem, do uzyskania prawidłowego wyważenia. U mnie to się sprawdza i jest szybkie do wykonania - nawet na lotnisku. In większe śmigło, tym łatwiej je wyważyć. Używam takiej, najprostszej wyważarki: http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=1181 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ragi Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Czytałem, że można też zeszlifować trochę końcówkę łopaty (nie skracać jej :wink: ). Czy to jest dobre rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Czytałem, że można też zeszlifować trochę końcówkę łopaty (nie skracać jej :wink: ). Czy to jest dobre rozwiązanie? Tak. Dobrze przeczytałeś ... :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Nie bijcie tylko... Jak wyważyć łopatki śmigła składanego? :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobra Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Zablokować łopatki w pozycji rozłożonej i normalnie wyważyć. Piastę założyć na oś na dwóch łożyskach kulkowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Nie bijcie tylko... Jak wyważyć łopatki śmigła składanego? :roll: Dobra ( dokładna ) waga i coby obie miały taką samą wagę - może być ?? A potem bijemy :evil: ps. Cobra - a jak zablokujesz ? - zapałką ? - to zmieni Ci wyważenie :devil: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leszek_K Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Buwi - przeciez wystarczy zacisnac sroby mocujace lopaty i bedzie sztywne . . . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 A jak wyważyć śmigło wielołopatkowe? 3,4 łopatkowe i więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 Buwi - przeciez wystarczy zacisnąć śruby mocujące łopaty i będzie sztywne . . . . No fakt ... :crazy: Nobody is perfect ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 15 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2010 A jak wyważyć śmigło wielołopatkowe? 3,4 łopatkowe i więcej? http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=22402 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Dobra ( dokładna ) waga i coby obie miały taką samą wagę - może być ??Według mnie nie może ponieważ znaczenie ma rozkład masy w łopatce, jeśli masa będzie identyczna ale inaczej rozłożona względem osi to będzie źle. Pytanie: Jak wyważać śmigło jednołopatowe? Odpowiedź: Tak http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=1290 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.