RomanJ4 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Myślę podobnie jak kolega Paweł, a temat ten (wpływu rozkładu masy wzdłuż osi na drgania zespołu) szczególnie jest szczególnie znany kolegom od helików i tam można znaleźć sporo informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buwi777 Opublikowano 16 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2010 Dobra ( dokładna ) waga i coby obie miały taką samą wagę - może być ??Według mnie nie może ponieważ znaczenie ma rozkład masy w łopatce, jeśli masa będzie identyczna ale inaczej rozłożona względem osi to będzie źle. To wyważysz statycznie na wyważarce takiej jak na Twoim zdjęciu powyżej, a po założeniu do modelu wibracje będą - i co wówczas ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 17 Lipca 2010 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2010 O wyższości wyważenia statycznego nad użyciem wagi chyba dyskutować nie trzeba. Podobnie wypada wyważanie dynamiczne wobec wyważania statycznego z niewątpliwą wyższością tego pierwszego. Dostępność do wyważania dynamicznego dla amatorów jest niestety mocno ograniczona, poza tym z własnych doświadczeń mogę z pełną odpowiedzialnością zagwarantować, że wyważenie statyczne jest w zupełności wystarczające do naszych modelarskich celów nawet w zakresie prędkości obrotowych rzędu 42000 obr/min. z jakimi ja mam do czynienia w swoich modelach. Biorąc więc pod uwagę poniesione nakłady i uzyskane rezultaty polecam wszystkim stosowanie prostych wyważarek statycznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.