ZYSKU RC Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Witam mam takie pytanie, szykuję się do kupna akumulatora żelowego do skrzynki startowej. Mam w ładowarce funkcję pb bat czy to jest program do ładowania tego akumulatora? Jeżeli nie to czym go łądować? Jaka pojemność wystarczy tak na 10h latania, w panelu jest żarka, pompka i niebawem będzie rozrusznik. Z góry dziekuje za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Żelówka to aku ołowiowe (przynajmniej w teorii ) - program Pb będzie dobry. 10h latania na żelówce ? Zasilasz model kablem z ziemi ? :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZYSKU RC Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Nie nie, chodzi o te podstawowe czynności, czyli: żarka do świecy, pompka elektryczna, rozrusznik. Jaka pojemność starczy na taki wypad (6-8h na lotnisku)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Ja mam 7. Od 2 miesiecy nie ladowalem. Z tym, ze OS szybko odpala, wiec rozrusznik krótko chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZYSKU RC Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Dzieki wielkie Marcinie, także bedzie 7. Powiedz mi jeszcze czym ładujesz ten akumulator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Laduje programem do pb napiecie 14V czy jakos tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czhomik Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 13,8 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZYSKU RC Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Dzięki wielkie teraz przynajmniej wiem co i jak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_Spy Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Ja laduje chyba ze 3 x na sezon ... w zupełności wystarczy , Jak masz ładowarkę z funkcja Pb to tym ładuj a jak nie zasilacz około 1 A 14 V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 ja laduje pradem 1A (pojemnosc 5Ah) i napieciem dla 6cel czyli 12v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Tak trochę offtopic, akumulator żelowy (kwasowo-ołowiowy) lepiej trzymać w stanie pełnego naładowania - czyli często doładowywać. Długotrwałe przetrzymywanie w stanie rozładowanym orowadzi do zasiarczenia- utraty pojemności i zmniejszenia max. prądu. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam712 Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 Standardowy prąd ładowania aku pb to 1/10 pojemności-przy 5Ah ładujemy prądem 0,5 A.Oczywiście wraz ze wzrostem napięcia na akumulatorze ładowarka sama zmniejsza prąd ładowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 do żelówek są dostępne impulsowe ładowareczki np TAKIE można tym naładować również aku samochodowe . Mam takie 2 sztuki teraz i sprawują się idealnie od 3-4 lat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 możez użyć ładowarki do modeli w krórej masz możliwość ładowania Pb np. Shark 10 ale np. ja mam takie rozwiązanie (zasilacz buforowy) ze w skrzyni startowej mam zasilacz buforowy i jak pracuje w modelarni to skrzynie mam połączoną do prądu i w tym momencie ładuję sobie aku 12V/7Ah tu masz link to tego co ja mam www.argus.lv/pub/datasheets/2628_1pl.pdf PS. Przy takim kozystaniu z jak my czyli ładowanie i rozładowywanie aku trzeba ładować go do ok. 14,5-15V Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.