Jump to content

Czym ładujecie akumulatory żelowe?

ZYSKU RC

Recommended Posts

Posted

Witam mam takie pytanie, szykuję się do kupna akumulatora żelowego do skrzynki startowej. Mam w ładowarce funkcję pb bat czy to jest program do ładowania tego akumulatora? Jeżeli nie to czym go łądować? Jaka pojemność wystarczy tak na 10h latania, w panelu jest żarka, pompka i niebawem będzie rozrusznik.

Z góry dziekuje za rady.

Posted

Żelówka to aku ołowiowe (przynajmniej w teorii :) ) - program Pb będzie dobry.

10h latania na żelówce ? Zasilasz model kablem z ziemi ? :shock: :lol:

Posted

Nie nie, chodzi o te podstawowe czynności, czyli: żarka do świecy, pompka elektryczna, rozrusznik. Jaka pojemność starczy na taki wypad (6-8h na lotnisku)?

Posted

Ja laduje chyba ze 3 x na sezon ... w zupełności wystarczy , Jak masz ładowarkę z funkcja Pb to tym ładuj a jak nie zasilacz około 1 A 14 V

Posted

Tak trochę offtopic, akumulator żelowy (kwasowo-ołowiowy) lepiej trzymać w stanie pełnego naładowania - czyli często doładowywać. Długotrwałe przetrzymywanie w stanie rozładowanym orowadzi do zasiarczenia- utraty pojemności i zmniejszenia max. prądu.

Pozdr.,

Michał

Posted

Standardowy prąd ładowania aku pb to 1/10 pojemności-przy 5Ah ładujemy prądem 0,5 A.Oczywiście wraz ze wzrostem napięcia na akumulatorze ładowarka sama zmniejsza prąd ładowania.

Posted

do żelówek są dostępne impulsowe ładowareczki

np TAKIE

można tym naładować również aku samochodowe .

Mam takie 2 sztuki teraz i sprawują się idealnie od 3-4 lat

Posted

możez użyć ładowarki do modeli w krórej masz możliwość ładowania Pb np. Shark 10

ale np. ja mam takie rozwiązanie (zasilacz buforowy) ze w skrzyni startowej mam zasilacz buforowy i jak pracuje w modelarni to skrzynie mam połączoną do prądu i w tym momencie ładuję sobie aku 12V/7Ah

tu masz link to tego co ja mam

www.argus.lv/pub/datasheets/2628_1pl.pdf

PS. Przy takim kozystaniu z jak my czyli ładowanie i rozładowywanie aku trzeba ładować go

do ok. 14,5-15V

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.