JarekF Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Witam wszystkich. Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem Spektrum DX6i. Zestaw posiada odbiornik z satelitką AR6200. Dokupiłem także drugi odbiornik AR500 (do drugiego modelu). W domu się okazało, że na AR6200 wszystko działa, natomiast dokupiony AR500 nie może się zbindować. Przy bindowaniu AR6200 dioda najpierw miga później świeci ciągłym światłem- czyli OK. Po podłączeniu AR500 tylko miga w szybkim tempie. Jaka może być przyczyna, że AR500 nie może się zbindować z DX6i. Jednocześnie mam pytanie o ten łącznik do bindowania. Myślałem, że to jest jakiś czip elektroniczny przypisany do danego nadajnika, a to jest zwykły kabelek łączący dwa skrajne bolce w odbiorniku. Każdy odbiornik sprzedawany jest z tym łącznikiem. Czy do bindowania należy używać tylko i wyłącznie łącznika danego odbiornika, czy jest to obojętne ? Na mój gust, jeżeli to tylko kabelek to nie ma żadnej różnicy jaki użyje się. A może się mylę? Proszę o udzielenie mi krótkiej instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Kabelek do bindowania to - tak jak piszesz - zwykła zwora. W jaki sposób przeprowadzasz procedurę bindowania? Z tego, co pamiętam, włączasz odbiornik z włożonym kabelkiem do bindowania, a następnie uruchamiasz nadajnik w trybie bindowania. Nie wiem, jak się to robi w DX6i, ale w wyższych modelach nadajnik włącza się z wciśniętym przyciskiem ograniczenia zasięgu. Po chwili odbiornik potwierdza zbindowanie i tyle. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Powinno Działać ,sam mam oby dwa odbiorniczki i działa jak powinno "Bind plug" jest obojętny bo to jedno i to samo... Możliwe że ten drugi jest coś walnięty... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Dzisiaj dopiero pierwszy raz to mam w rękach. Ten oryginalny odbiornik z zestawu AR6200 podłączyłem serwa włączyłem nadajnik i nic nie kombinowałem z trybem bindowania tylko po włączeniu odbiornika sam się zbindował. Postąpiłem identycznie z drugim i nic. Milczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leda_g Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Do bindowania łączysz masę z sygnałem w odbiorniku na wyjściu BAT. Właczasz zasilanie odbiornika na innym wyjściu (np silnika) Włączasz nadajnik z załączonym wyłącznikiem "trenera". Dioda odbiornika powinna migać wolniej a po puszczeniu wyłącznika "trenera" zacząć śwecić na stałe. Wszystkie odbiorniki się bindują bez problemu. EDIT tylko po włączeniu odbiornika sam się zbindował. Nie sam się zbindował - tylko był fabrycznie zbindowany. Odbiornik binduje się tylko raz z nadajnikiem (jest to zapamietanie numeru-kodu nadajnika przez odbiornik i odwrotnie) Binduj kolejne nadajniki na różnych pamięciach modeli. Spectrum przypisuję osobne nadajniki do każdego modelu(pamięci) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 11 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 Koledzy dziękuję za zainteresowanie, a moderatora proszę o wyczyszczenie tematu. Dupa ze mnie do kwadratu. Dorwałem się do radia i zacząłem kombinować nie czytając instrukcji. A teraz mając problem zajrzałem i jest napisane jak to robić. WSZYSTKO DZIAŁA I JEST OK. Dokładnie jak Mirek napisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El-Diablo Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 w razie czego wobec tego dla innych - mała instrukcja obsługi :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ładziak Opublikowano 11 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2009 a moderatora proszę o wyczyszczenie tematu.Idąc tym tropem moderatorzy powinni usunąć 70% postów na forum . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 12 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2009 ...niech ręka boska broni - nie usuwać :!: Sam to przerabiałem tydzień temu próbując zbindować zakupiony AR6100. I użyłem bardzo dużo brzydkich wyrazów :oops: Dopiero koleś podpowiedział mi, że ważne jest włożenie zwory w gniazdo BAT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boguslaw Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Koledzy dziękuję za zainteresowanie, a moderatora proszę o wyczyszczenie tematu. Dupa ze mnie do kwadratu. Dorwałem się do radia i zacząłem kombinować nie czytając instrukcji. A teraz mając problem zajrzałem i wyraźnie pisze jak to robić. WSZYSTKO DZIAŁA I JEST OK. Dokładnie jak Mirek napisał. No proszę - czytanie ma wielka przyszłość Ale wiesz... każdy z nas to przechodził Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beens Opublikowano 6 Stycznia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam! Odkopię trochę temat. Czy według opisu który podał Leda_g zbinduje trzy odbiorniki AR500 do DX5e? Czyli chcę aby jedna aparatura DX5e sterowała trzema odbiornikami na raz. Więc włączę wszystkie trzy odbiorniki ze zworkami na BAT i na koniec włączę aparaturę z ustawionym trenerem i potem trenera wyłączam i działają mi trzy odbiorniki tak samo. Dobrze myślę? Pytam bo szukam aparatury która wysteruje mi trzy odbiorniki na raz z min. pięcioma kanałami oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.