tomson Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Witam Przymierzam się do wykonania modelu bazując na planach @Motylastego Zamierzam wydłużyć kadłub do 800mm, oraz umieścić silnik 3F BM 2408-10 ze śmigłem składanym. Silnik bedę próbował umieścić wewnątrz kadłuba tak aby zachować łagodne przejście między kołpakiem a kadłubem Będzie to dość trudne bo silnik jest outrunner Pogrubiłem oś silnika z 2,9mm na 3,2mm tak aby pasowała pod śmigło składane Pracę nad modelem zamierzam jednak rozpocząć od skrzydła Mam fajne rdzenie wykonane przez @Adriano Zaskoczyło mnie że rowki na dźwigary nie są w lini :shock: 1) Jak mam wkleić te dźwigary ?? Producent rdzeni podaje że dźwigary powinny być z listewek 6x3 Tak to wygląda po wciśnięciu listewki 6x3 w rdzeń ...a tak wygląda po wciśnięciu listewki 6x2 w rdzeń 2) Co z powyzszym faktem zrobić ?? Czy można zmienić rodzaj listewek przy tej rozpietości skrzydła ?? 3) Czy połówki skrzydeł tak poprostu ze sobą skleić czy może trzeba robić jakieś łączniki ?? 4) Jakie lotki przy tej rozpiętości ?? Ja myślałem o takich 1/4 dł. skrzydła sterowane HS-55 Rdzeń ma w najgrubszym miejscu 14mm grubości , serwo ma 12mm grubości 5) Czy otwór na serwo mam zrobić na wylot ?? Strasznie dużo wątpliwości jak na początek
malinn Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Hej Nie napisałes czym chcesz oklejac płat? Listewko powinny sie chować w całości w płat - zrób najwyżej głębsze rowki pod nie (np.lutownicą ale b.ostrożnie) Czy to ma być płat z jednym wzniosen czy z dwoma? Jaki ten wznios? Pytań mam wiecej ale na razie te straczą. Musimy wiedzieć jak chcesz wykonać ten płat - w jakiej technice
tomson Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Pokryty będzie papierem, jakim?? nie wiem W pracy mam pakowy, ale koleżanka mówiła mi że w hurtowni jest jeszcze cieńszy pakowy od tego co mamy w pracy więc jutro idę na zakupy Wzniosu nie ma (jeszcze sprawdzę na 100%, bo może źle przyłożyłem rdzenie do siebie) Kąt zaklinowania płata według planów zero stopni (tutaj może zmienię na 1,5 stopnia)
Rafal B. Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Rowki można pogłębić papierem ściernym na klocku. Mocowanie serw zrób tak jak Motylasty. Lotki możesz spokojnie dać dłuższe np na polowe polówki lub 2/3 połówki. Wznios polecałbym zrobić model będzie lepiej latał w noszeniach a i zakręty będą prostsze do wykonania.
tomson Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2007 @qpa przepraszam wydawało mi się że dozwolone jest max 800x600 (zmienię je na 640x480) @Rafal B. boję się że nie uda mi się równomiernie pogłębić tych rowków, ale jeżeli jest to niezbędne to napewno bedę próbował. @Motylasty miał łatwiej bo skrzydło było konstrukcyjne i górna warstwa u niego jest nienaruszona, a u mnie wychodzi że miałbym zostawić warstwę styropianu 2mm! tak aby serwo nie przeszło na drugą stronę Zastanawiam się czy lotki nie powinny być odsunięte od kadłuba (czytałem że największa ich sprawność jest na końcu skrzydła) Pisząc o wielkości lotek myślałem również czy serwa HS-55 będą odpowiednie @Rafal B. Wznios jest do zrobienia więc zobaczymy co powiedzą na temat łączenia płatów ze sobą EDIT: Jeżeli lotki będą na osobnych serwach to bedą wychylać się naprzemiennie góra-dół czy może zależnie od kierunku jedna lub druga
malinn Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Skoro kryjesz to papierem to połaczył bym połówki na laminacie , jakoś inaczej tego niewidze aby wytrzymało. Problemy będą z wykonaniam mocnej i cieńkiej krawędzi spływu bo widać ze tam styro b.cieńki jest. Szczerze to myślałem że pokryjesz to w najgorszym wypadku balsą, a tu papier.... Może ci sie uda , czego ci życzę. Jak robisz już lotki to zrób sobie z nich klapolotki bo może sie przydadzą. Ja zrobiłem w swym szybolu i jestem zadowolony żę je mam. Oczywiście lotki naprzemiennie. Zakręt w prawo - prawa lotka w górę, a lewa w dół. Potem sobie mozeesz mixować z kierunkiem dowoli. Wznios też bym proponował dać.
Rafal B. Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Takim przyrządem spróbuj Co do łączenia to możesz jeszcze miedzy dźwigary coś ze sklejki dać i potem na to szkło. Hs 55 w moim dlg ciągną lotki długości 70 cm więc tu też powinny starczyć. Lotki mają się poruszać tak jak napisał Malinn.
tomson Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Z tymi rowkami to będę próbował na wolnym kawałku potrenować Skoro kryjesz to papierem to połaczył bym połówki na laminacie Czy chodzi o taki laminat jak kleją na płytę wiórową ?? Szczerze to myślałem że pokryjesz to w najgorszym wypadku balsą, a tu papier.... Nie mam apsolutnie żadnego doświadczenia w tej materii dlatego wybieram papier Problemy będą z wykonaniam mocnej i cieńkiej krawędzi spływu bo widać ze tam styro b.cieńki jest. Tam jest 1,5cm zbędne do obcięcia więc spływ powinien wyjść ładny Czekam na odpowiedzi na dalsze pytania
malinn Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Spływ proponuje zrobić balsiany , chyba ze zrobisz jak to zrobił Motylasty i wyszła mu mocna żyletka w toto2. Chodzi mi o lączenie płata - tkanina i żywica (dodatkowo jak napisał kolega wyżej dżwigar można dać w cieńkiej sklejeczce aby bylo mocne) Myśle że roboty masz tyle z balsą co z papierem podczas krycia płata. Pamiętaj porobić otwory pod lotki- kable zanim pokryjesz płat. Na przedłużki kabli mozesz użyć np. taśmy - kabel komputerowy (cieńki , lekki i tani). U nas takie są w elektronicznym za dobre pieniądze.
tomson Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Problem z pogłębieniem rowków pod listewki chyba rozwiązałem Dzisiaj w pracy zrobiłem sobie takie cudo i rowki wychodzą fajne Kupiłem dzisiaj pół kilo papieru śniadaniowego w arkuszach 100x70cm Mam jakąś żywicę i materiał zrobię próby bo jeszcze nigdy tego nie używałem Balsy nie użyje bo poprostu nie wiem jak, o ile spód skrzydła który jest płaski to mogę sobie wyobrazić jego oklejenie, o tyle natarcie skrzydła to już magia Nadal pozostaje dużo niejasności i czuję coraz bardziej że temat mnie przerasta Chyba wystraszyłem tym depronem w temacie bo tylko dwóch chętnych do pomocy dzięki wam za pomoc
malinn Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Spokojnie i powoli i problemy się zowiążą. Fajny patent do lutownicy wymyśliłeś. Nie wiem jak daleko mieszkasz od Motylastego ale napewno by ci pomógł i doradził jak ten płat oklejać. Dobrze, że pytasz, a nie pierw budujesz. Wszytko można przmysleć i jakoś rozwiązać. Myśle że jak oklać papierem to na Vikol tylko. Zwarz ten papier jak masz możliwość i ciekawe czy nie za ciężki wyjdzie. Co do oklejania balsą to oklejasz w negatywach górę i duł , a natrcie doklejasz w postaci listewki z balsy lub innego drewna. Dźwigar sie wkleja najelepiej na żywice np.epidian (pamiętaj ,że epidian i utwardzacz miesza się minimalnie 3 minuty -to ważne ) Jaki masz profil?
tomson Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Od @Motylastego to daleko ale @Motyla to będę nękał ostro narazie chyba jest mocno zajęty więc mu d.. nie truje Papier oczywiście na wikol, waga jego jest bardzo mała bo jest cieniutki, policzę ile arkuszy jest to będę wiedział ile jeden waży Sprzedali mi pół kilo więc mam jakąś orientację (chyba że oszwabili mnie )
motyl Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Za ten papier to kupił byś 8 desek balsy 1,5mm i już byśmy dawno pokryli płat A zajęty jestem jak zawsze jak coś to pytaj via GG lub via TEL A tak swoją drogą Weź się za robote konkretną bo cie zwolnią z tej pracy i będziesz miał jeszcze więcej czasu na struganie modeli
swirus Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 z tymi listwami i zagęciami wystarczy mokrym czymś zmoczyć i wtedy ładnie się gnie :twisted: po wyschnięciu listewka nie prostuję się :wink:
tomson Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2007 dzięki dzisiaj będę próbował giąć listewki Za papier dałem 3,3zł więc to cena jednej deski i jak się nie uda to mała strata Z pracą to spoko zawsze mogę sobie chwilę wygospodarować, może niedługo będę swojego szefa uczył latać Edit: Rowki powiększone Edit2: Listewki się moczą Edit3: listewki schną wygięte Edit4: Tutaj mam cytat z innego postu dla kolegi @qpa który zwrócił mi uwagę na nieodpowiednią wielkość moich fotek które pierwotnie były 800X600 mógłbyś pozmniejszać fotki do 800 na 600? Z tego powodu byłem pewien że taki rozmiar jest dozwolony, dzisiaj odnalazłem ten post i cytuję
Adam P. Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Za papier dałem 3,3zł więc to cena jednej deski (...) to tanio masz ta balse ja place dwa razy tyle
tomson Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2007 To przepłacasz LINK do balsy trochę się pomyliłem 3,86zł deska kosztuje P.S. jeżeli link do sklepu jest zabroniony to proszę Admina o usunięcie
motyl Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 tomson, to kup sobie jeszcze 6 deseczek za 23,16 i zrobisz skrzydełko jak się należy A papier zostaw Motylastemu
tomson Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Jak zwykle @Motyl przełamał moje opory i skrzydło docelowo zostanie pokryte balsą Kolega @malinn również w swojej wypowiedzi zasugerował mi to rozwiązanie Decyzję swoją ostatecznie podjąłem po przeprowadzeniu prób oklejania papierem, który po wyschnięciu deformował styropian jak i depron Dla testu okleiłem jedną stronę statecznika poziomego który schnął przez 2 dni pod ciężarem kilku książek, a mimo to wykrzywił się @Motyl wywalił mi całą teorię na temat oklejania balsą i wstępnie pomógł Pozostało mi posmarować balsę klejem i wsadzić rdzenie ponownie w "formę" Klika fotek ze wspólnego modelowania
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.