motyl Opublikowano 21 Kwietnia 2007 Opublikowano 21 Kwietnia 2007 :?tomson, przy tobie na fotach wyglądam jak "spaślak " :/ Ale warto było, brat ma poprawić trenerka więc czekam na foty
Motylasty Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 tomson, przy tobie na fotach wyglądam jak "spaślak " Motylu spoko, wyjdziesz z kokona i będziesz piękny NoNo ciekaw jestem jak wam wyjdzie to toto w lataniu.
Tomek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Ja tam poza mięśniem piwnym nic nie widzę . :devil: O co Ci motyl chodzi ?
motyl Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 NoNo ciekaw jestem jak wam wyjdzie to toto w lataniu. Nie chce być złośliwy ale napewno poleci (jak tomson posłucha się mnie), w przeciwieństwie do twojego ToTo2 Tylko Tomek jakoś nie może się zebrać co by skrzydła pokryć, żona go gania jak dzieciaka
AndyW Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Ważne, że paluszkami możesz ruszać, reszta to pikuś. :mrgreen: Jak tam Elixir , za Twoim ‘przykładem’ postanowiłem kupić Thermic Dream. Zobaczymy jakie będą plusy i minusy tych modeli.
tomson Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Boję się tego krycia jak cholera, ale pewnie jutro się zabiorę za oklejanie Z żoną trzeba żyć w zgodzie Martwi mnie to oklejanie papierem, chciałem aby kadłub też był piękny nie tylko skrzydło
motyl Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Martwi mnie to oklejanie papierem, chciałem aby kadłub też był piękny nie tylko skrzydło Mam forme możesz sobie kadłub uklepac i mieć ładnego Z żoną trzeba żyć w zgodzie masz sposób na pogodzenie żony z modelami ??
tomson Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Jeden ze sposobów na pogodzenie żony z modelami to np: Perfumy ArmaniMania Wracając do tematu dzisiaj w przerwie między jedną a drugą flaszeczką (dzisiaj Jerzego ) pokryłem rdzenie balsą. Mam nadzieję że jutro będę cieszył się skrzydełkiem
Wieczu Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Czym przykleiles balse do rdzeni ?? Zastanawiam sie nad zrobieniem DLG 1,2m z rdzeniami styro pokrytymi balsa:) Stad to moje pytanie. Pozdrawiam
motyl Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Czym przykleiles balse do rdzeni ?? SOUDAL 66A
tomson Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Tak jak napisał @Motyl Miałem szczęście że wczoraj kupiłem nową butelkę, bo starej starczyło mi na 3/4 roboty Żałuje natomiast że nie kleiłem od początku z nowej butelki, klejem który był zdecydowanie rzadszy od starego przyschniętego Łatwiej się rozprowadzał Idę zaraz do garażu zobaczyć efekty, opiszę wrażenia jak wrócę z pracy
malinn Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Klej dobry nie ma co. Mam tylko pytanie jak smarujecie nim. Czy tylko balsę ? Czy krawędź natarcia bedzie doklejana z balsy po oklejaniu czy przed? Tzn. czy okleicie płaty , potem odetniecie natarcie i przykleicie natarcie balsiane?
tomson Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Klej jest super ale niepotrzebnie dokończyłem butelkę w której klej był już gęściejszy Trzeba było zacząć nową i mniej by jego poszło Oklejanie było prostrze niż mi się wydawało (@Motyl pokazał i wytłumaczył) Najpierw trzeba było skleić ze sobą dwie deski na klej CA tak aby otrzymać całą powierzchnię (2 deski na górę i 2 deski na spód) Mówię oczywiście o połówce skrzydła, drugą połówkę robimy analogicznie Następnie wkleiłem dźwigary i objechałem rdzeń mokrą szmatą Nałożyłem klej na deski i pokryłem rdzeń od góry i od spodu włożyłem zpowrotem rdzeń do łubki i położyłem blat na który dałem dwa odważniki 25Kg Krawędź natarcia została odcięta przed położeniem balsy Teraz po doszlifowaniu balsy dokleję pasek wycięty z deski 5mm i wyszlifuje natarcie Tak wyglądają w stanie surowym nie obrobione Edit: Wyszlifowałem wszystko ładnie, i poszedłem do sklepu zważyć wyszło 120g a druga połówka 138g Różnica wynikła pewnie z tego że zapomniałem przelecieć mokrą szmatą drugą połówkę i klej się nie zapienił i nie wypłynął należycie W tej chwili kleją się listwy natarcia, jutro cdn..
motyl Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Opublikowano 26 Kwietnia 2007 Różnica wynikła pewnie z tego że zapomniałem przelecieć Oj ma się ta Iwona z tobą POkazuj szybciutko coś zrobił i na jakim etapie już jesteś
tomson Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Żona mnie zostawiła i wyjachała sobie Zwalił mi się cały dom na głowę i dzieciaki, pracę staneły na tym że przykleiłem listwę na natarciu i przymierzam się do jej oszlifowania jak pies do jeża W międzyczasie kleję sobie kadłub W tym tygodniu trochę wolnego to może coś drgnie do przodu
Motylasty Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Opublikowano 27 Kwietnia 2007 Strasznie jestem ciekaw efektu końcowego, może też się skuszę na takie skrzydła, aczkolwiek nowe depronowe mam już w połowie gotowe.
tomson Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Dzisiaj wyszlifowałem krawędź natarcia i jestem dumny jakbym skwarkę lizał po wyszlifowaniu i obejrzeniu skrzydeł, zastanawiam się czy kadłub z depronu nie będzie profanacją? ale zawsze mogę dorobić drugi z balsy Teraz trudniejsze zadanie przedemną, muszę odciąć końcówki płatów i dokleić z balsy i wyszlifować łuki (nie wiem jak to się nazywa fachowo ) zdjęcia poglądowe
motyl Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Opublikowano 28 Kwietnia 2007 Ty weź się qźwa do roboty bo ze stresu zdechniesz Ty więcej się stresujesz i myślisz przed robotą niż jest rzeczywiście samej roboty Ładnie idzie teraz zetknij połówki i porównaj natarcie czy masz jednakowe, a później przejdziemy dalej
Motylasty Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Ich bin pod wrażeniem . Może faktycznie zrób kadłub balsowy, albo taki jak ja robiłem ( depron + papier + lakier dwuskładnikowy ). Istotnym jest wizualny efekt końcowy i oczywiście samo latanie. Ładne modele ładniej latają
ertman_176 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Opublikowano 29 Kwietnia 2007 Na moje to zapoluj na allegro na laminatowy - za niecałe 80 zł z przesyłką dostaniesz ...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.