Skocz do zawartości

[depron] Motoszybowiec 1,6m budowany na bazie ToTo

tomson

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano
NoNo ciekaw jestem jak wam wyjdzie to toto w lataniu.

Nie chce być złośliwy :D ale napewno poleci (jak tomson posłucha się mnie), w przeciwieństwie do twojego ToTo2 :P

Tylko Tomek jakoś nie może się zebrać co by skrzydła pokryć, żona go gania jak dzieciaka :P

Opublikowano

Ważne, że paluszkami możesz ruszać, reszta to pikuś. :mrgreen:

Jak tam Elixir , za Twoim ‘przykładem’ postanowiłem kupić Thermic Dream. Zobaczymy jakie będą plusy i minusy tych modeli.

Opublikowano

Boję się tego krycia jak cholera, ale pewnie jutro się zabiorę za oklejanie

Z żoną trzeba żyć w zgodzie :)

Martwi mnie to oklejanie papierem, chciałem aby kadłub też był piękny nie tylko skrzydło

Opublikowano
Martwi mnie to oklejanie papierem, chciałem aby kadłub też był piękny nie tylko skrzydło

Mam forme możesz sobie kadłub uklepac i mieć ładnego :D

Z żoną trzeba żyć w zgodzie :)
masz sposób na pogodzenie żony z modelami ??
Opublikowano

Jeden ze sposobów na pogodzenie żony z modelami to np: Perfumy ArmaniMania :)

Wracając do tematu dzisiaj w przerwie między jedną a drugą flaszeczką (dzisiaj Jerzego :D ) pokryłem rdzenie balsą.

Mam nadzieję że jutro będę cieszył się skrzydełkiem

Opublikowano

Tak jak napisał @Motyl

Miałem szczęście że wczoraj kupiłem nową butelkę, bo starej starczyło mi na 3/4 roboty

Żałuje natomiast że nie kleiłem od początku z nowej butelki, klejem który był zdecydowanie rzadszy od starego przyschniętego

Łatwiej się rozprowadzał

Idę zaraz do garażu zobaczyć efekty, opiszę wrażenia jak wrócę z pracy :)

Opublikowano

Klej dobry nie ma co. Mam tylko pytanie jak smarujecie nim. Czy tylko balsę ?

Czy krawędź natarcia bedzie doklejana z balsy po oklejaniu czy przed?

Tzn. czy okleicie płaty , potem odetniecie natarcie i przykleicie natarcie balsiane?

Opublikowano

Klej jest super ale niepotrzebnie dokończyłem butelkę w której klej był już gęściejszy

Trzeba było zacząć nową i mniej by jego poszło

Oklejanie było prostrze niż mi się wydawało (@Motyl pokazał i wytłumaczył)

Najpierw trzeba było skleić ze sobą dwie deski na klej CA tak aby otrzymać całą powierzchnię (2 deski na górę i 2 deski na spód)

Mówię oczywiście o połówce skrzydła, drugą połówkę robimy analogicznie

Następnie wkleiłem dźwigary i objechałem rdzeń mokrą szmatą

Nałożyłem klej na deski i pokryłem rdzeń od góry i od spodu

włożyłem zpowrotem rdzeń do łubki i położyłem blat na który dałem dwa odważniki 25Kg

Krawędź natarcia została odcięta przed położeniem balsy

Teraz po doszlifowaniu balsy dokleję pasek wycięty z deski 5mm i wyszlifuje natarcie

Tak wyglądają w stanie surowym nie obrobione

balsang9.jpg

balsa2iu9.jpg

Edit: Wyszlifowałem wszystko ładnie, i poszedłem do sklepu zważyć

wyszło 120g a druga połówka 138g

Różnica wynikła pewnie z tego że zapomniałem przelecieć mokrą szmatą drugą połówkę i klej się nie zapienił i nie wypłynął należycie

W tej chwili kleją się listwy natarcia, jutro cdn..

Opublikowano
Różnica wynikła pewnie z tego że zapomniałem przelecieć

Oj ma się ta Iwona z tobą :P

POkazuj szybciutko coś zrobił i na jakim etapie już jesteś :D

Opublikowano

Żona mnie zostawiła i wyjachała sobie :)

Zwalił mi się cały dom na głowę i dzieciaki, pracę staneły na tym że przykleiłem listwę na natarciu i przymierzam się do jej oszlifowania jak pies do jeża

W międzyczasie kleję sobie kadłub

W tym tygodniu trochę wolnego to może coś drgnie do przodu

Opublikowano

Dzisiaj wyszlifowałem krawędź natarcia i jestem dumny jakbym skwarkę lizał :D

po wyszlifowaniu i obejrzeniu skrzydeł, zastanawiam się czy kadłub z depronu nie będzie profanacją? ale zawsze mogę dorobić drugi z balsy

Teraz trudniejsze zadanie przedemną, muszę odciąć końcówki płatów i dokleić z balsy i wyszlifować łuki (nie wiem jak to się nazywa fachowo )

zdjęcia poglądowe

rdzenie04ajd7.jpg

rdzenie01ym9.jpg

Opublikowano

Ty weź się qźwa do roboty bo ze stresu zdechniesz :D

Ty więcej się stresujesz i myślisz przed robotą niż jest rzeczywiście samej roboty :D Ładnie idzie teraz zetknij połówki i porównaj natarcie czy masz jednakowe, a później przejdziemy dalej :D

Opublikowano

Ich bin pod wrażeniem :). Może faktycznie zrób kadłub balsowy, albo taki jak ja robiłem ( depron + papier + lakier dwuskładnikowy ). Istotnym jest wizualny efekt końcowy i oczywiście samo latanie. Ładne modele ładniej latają :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.