kirow Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Witam! Na Allegro można kupić środek do lutowania aluminium. http://allegro.pl/item737213749_lutowanie_sterownikow_lutowanie_aluminium_topnik.html Czy ktoś może próbował takiego sposobu?? Czy to działa?? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 poszukaj wątku o motolotni kolegi @meloow :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Polecam Nic lepszego nigdzie nie znajdziesz. Używam tego od lat. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Kilka razy próbowałem tego typu wynalazki i zawsze okazywało się ze jest ok - ale dopiero po spawaniu TIG-iem :wink: wiele sprzecznych recenzji jest w sieci -dużo zależy od obciążenia łączonych elementów i rodzaju stopu aluminiowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Tego ruskiego płynu nie testowałem ale ktoś pisał że jest OK. Natomiast nie kupuj ALUWELD czy jakoś tak, chyba że masz palnik acetylenowy gdyż ani kuchenka gazowa ani palnik gazowy (taka mała lutownica ) nie dały temu rady . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Chciałem przerobić tłumik domowym sposobem. bobu 2 czy trzeba spełnić jakieś specjalne warunki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 tak jak jest w opisie czyli samujesz alu i lutujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Własnie ktoś pisał ze ten ruski siuwaks jest podobno idealny ale nigdy nie miałem tego w rękach . Dla mnie aluweld to strata kasy . nie lutował a zbyt mocne traktowanie palnikiem powodowało odrazu zmiany w strukturze aluminium a sam lut stawał się kaszkowaty i błyskawicznie się utleniał ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 13 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 13 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2009 Próbowałem różnych specyfików. Ten ruski jest absolutnie najlepszy i wszystkim kolegom go polecam. Kiedyś mi go przywieziono z Rosji. Miejsce lutowane należy oczyścić do błyszczącego aluminium, posmarować dobrze tym topnikiem i używać zwykłej cyny. Oczyszczanie jest ważne. Źle oczyszczone mimo "dobrego wyglądu spoiny", może być tylko przysmarkane. Lutować odpowiedniej mocy lutownicą, gdyż lutowane elementy aluminiowe często mają dość dużą powierzchnię i masę, a stopy aluminium na ogół świetnie odprowadzają ciepło (niewiele gorzej od miedzi)i łatwo o tzw. zimne luty. Nie jest to topnik do żadnych metod ogniowych. Tylko do cyny i lutownicy. Świetnie się też sprawuje przy lutowaniu blaszek ogniw akumulatorków (stalowych nierdzewnych), mosiądzu i miedzi. pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 14 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 ...nie znam się na tym, ale skoro lutowane cyną, to jakie temperatury wytrzyma? Tłumik się nie rozleci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 14 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Września 2009 Dobre pytanie. Temperatura topnienia cyny to 190 stopni, do ilu stopni rozgrzewa się silnik to nie wiem. Paluchami długo nie potrzymam bo parzy.Myślę, że nie więcej niż 100 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 możesz polutowaź na twardo. Tu masz link do odpowiednich materiałów http://www.cyfronika.com.pl/IIark6p6.htm a czy probowałeś specyfiku zwanego "metal w płynie" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
utopia Opublikowano 15 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Dobre pytanie. Temperatura topnienia cyny to 190 stopni, dobrze było by gdybyś dodał JAKIEJ cyny są różne stopy cynowe i mają różne temperatury topnienia od 160 do ponad 380 i taki też jest zakres regulacji temperatur w większości stacji lutowniczych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kirow Opublikowano 15 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Krzyśu nie napisałem jakiej cyny to już się poprawiam, chodziło mi o cynę którą mam w domu i wcale nie jestem pewny, że topi się w temperaturze 190 stopni, a słowo stacja w mojej okolicy jest przypisywane do takiego budynku z cegły przy którym zatrzymuje się pociąg. A poważnie to lutowanie na twardo w moim przypadku odpada z powodu braku sprzętu. Jeśli będę musiał kupić palnik i ryzykować to,że żona wyrzuci mnie z mieszkania to lepiej zlecę robotę zawodowcowi. Chodzi mi o prostą metodę polutowania tłumika. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.