Skocz do zawartości

szybsze ladowanie

virtuss

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam pytanie:

Mam 2 baterie 2200mah. Kazda mozna bezpiecznie ladowac pradem 1C. (2,2A)

Ale moja ladowarka moze max ladowac 1 baterie na raz. Pytanie:

Czy moge je polaczyc rownolegle (czyli pojemnosc 4400mah) i ladowac pradem 4,4A ?

Bo w ten sposob bym w tym samym czasie co 1, naladowal bezpiecznie 2 baterie.

Tak sobie mysle przynajmniej.. Nie wiem czy nie przekombinowalem :)

Opublikowano

2 jednakowe LiPo ? Można połączyć szeregowo (nie równolegle, nie wiem co mnie zaćmiło :oops:)

Tylko trzeba mieć splitter do balancera i odpowiednio je przekabelkować.

Aha - i ładuje się nadal 2.2A, bo robisz baterię o 2 x większym napięciu, a nie pojemności.

Opublikowano

MiQ przemyśl to jeszcze raz.Z tego co ja wiem przy równoległym połączeniu 2 pakietów napiecie nie wzrasta pojemność owszem.Czy można tak ładować to tego nie wiem :D

Opublikowano

Zdecydowanie odradzam łączenie równoległe dwóch pakietów. Żeby można je było w ten sposób połaczyć, trzeba najpierw doprowadzić do wyrównania napięć na obu pakietach. To dodatkowa operacja, w dodatku wymagająca czasu.

To juz lepszy pomysł (choć też nie bez wad), żeby połączyć pakiety szeregowo i tak ładować.

Opublikowano

Aha - i ładuje się nadal 2.2A, bo robisz baterię o 2 x większym napięciu, a nie pojemności.

Tak by było w przypadku połączenia szeregowego. Swoją drogą, też tak można. Wystarczy zrobić przejściówkę z 4S na 2x2S do balansera.

@UP Przy równoległym połączeniu cel napięcia same się wyrównają.

Opublikowano

Przy równoległym połączeniu cel napięcia same się wyrównają.

Jak zostawisz tak polaczone na noc bez ladowania - to pewnie im sie tam cos wyrowna, jednak do ladowania to szeregowo i lacze balansera obowiazkowo - nie bedzie problemu jakby jakas cela byla rozjechana za bardzo - bez balansera bym sie bal.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.