Diakon Opublikowano 29 Września 2006 Opublikowano 29 Września 2006 Nienasycony właściwościami mojego szybowca postanowiłem coś zmodernizować. No i wydłużyłem skrzydła, bo pomyślałem, że dzięki temu poleci nieco dalej (choćby kosztem zmniejszonej sterowaności). Ostatecznie ze 120cm model osiągnął 146cm rozpiętości. Końcówki były zwężające się. No i dzisiaj idę go wypróbować. Wiatru prawie nie ma, serwa działają... No więc rzut. Trochę się zastanawiałem nad tym, czy skrzydła będą się uginać... Ale co tam . Więc rzucam mocno, szybko kontruje, skrzydła mają kształt litery V, słychać tylko cichy trzask i efekt jakby od artylerii przeciwlotniczej: skrzydła w dwóch częściach, model pikuje w dół... :? Ostatecznie stało się tylko to, kadłub niemal nie tknięty :shock: . Ale nie chce mi się tego naprawiać... Chyba zrobię coś nowego - z lotkami, raczej nie z depronu... No i wytrzymalszego .
de_szaa Opublikowano 30 Września 2006 Opublikowano 30 Września 2006 Wystarczy dac porzadny dzwigar sosnowy i lacznik plata ze sklejki i byloby dobrze! Sam robilem takie konstrukcje!
Diakon Opublikowano 30 Września 2006 Autor Opublikowano 30 Września 2006 Sam centropłat jest dość mocny, bo składa się z kilku złączonych ze sobą żenerek. Nojgorsze w tym jest to, że nie wpadłem na to, by jakkolwiek wzmocnić odchodzące od niego dźwigary!
Diakon Opublikowano 6 Listopada 2006 Autor Opublikowano 6 Listopada 2006 Witam . Dziś rozbiłem Aria. Łącznie w ciągu swego życia nie spędził w powietrzu więcej niż kilkanaście sekund. Ech... Zawsze coś musi wyjść nie tak mimo starań, i przez to wszystko jest kaputt... :rambo: O szczegółach jeszcze nic nie napiszę, jak kolega da mi zdjęcia, to napiszę w dziale "Katastrofa" (tzn. "Kraksa" ) o tym co zaszło. Albo tutaj... Nie ważne to teraz. I co ja biedny pocznę. Nie mam nic do latania. Znowu będę długo coś majstrował i coś wyjdzie nie tak... Mam zamiar zrobić teraz jakąś szybowcową deltę lub latające skrzydło. Proszę, pocieszcie mnie... :cry:
alchemique Opublikowano 6 Listopada 2006 Opublikowano 6 Listopada 2006 Proszę, pocieszcie mnie... :cry: "Spośród 40000 niemieckich marynarzy U-Bootów podczas II wojny swiatowej 30000 nigdy nie powróciło" L.G. Buchheim, "Okręt" ...
Diakon Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Opublikowano 7 Listopada 2006 Śmieszne . Tak myslę, co tu teraz zrobić. I jak na razie, moje propozycje są nastepujące: :arrow: Delta Ex2 : http://www.modelarski.net/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=79 , nieco przerobiona (np: rozpiętość 120cm zamiast 130cm [mógłbym wówczas wyciąć jedną "warstwę" z jednego arkusza od razu, zamiast dwie poływki], może jakiś inny profil, np: E-182) :arrow: Jakieś szybowcowe latające skrzydło (tu brak konkretnych pomysłów) :arrow: Nieco przerobiony szybowcowy Jerry, np: z profilem E-174 lub SD-7034 :arrow: coś w tym stylu: , profil może SD-7034 lub E-174... Projekt raczej własny, ale wzorowany na tym szybowczyku co na fotce . Powiedzcie, co sądzicie... Nie mam czym latać!
olo Opublikowano 7 Listopada 2006 Opublikowano 7 Listopada 2006 Podpowiadam Wybrać model który Ci się podoba i masz do niego materiał i sprzęt RC a potem zbudować go trzymając się dokładnie planów. Przynajmniej nie popełnisz błędów konstrukcyjnych.Wklejaj dużo fotek z budowy na forum to zawsze ktoś coś doradzi i pomoże. Powodzenia w budowie .
Diakon Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Opublikowano 7 Listopada 2006 Wiecie, bardzo się zastanawiam nad skrzydełkiem lub deltą... Ale jednak zaczyna we mnie przeważać chęć zrobienia czegoś na kształt Bobolinka z ArtHobby : http://www.arthobby.pl/arthobby1/shop_pl.html (zobaczcie plany). Ten na poprzednio dołączonym zdjęciu to też Bobolinek, ale ciut innej konstrukcji. Największym problemem byłoby wykonanie tego kadłuba... Tak więc znów musiałbym "wkroczyć do akcji"... A to się pewnie znowu źle skończy :roll: . Poradźcie. Najbardziej interesuje mnie chyba jednak ten Bobol ...
ertman_176 Opublikowano 8 Listopada 2006 Opublikowano 8 Listopada 2006 BUG Poszukaj taki modelik ... plany są na forum jakimś zagranicznym ...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Opublikowano 20 Listopada 2006 Diakon ale żeby fotki mojego modelu zamieszczać w dziale kaszana zone...
Diakon Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Opublikowano 20 Listopada 2006 A to może się znamy? Zdjęcie przywędrowało już ho ho, dawno temu przecież do mnie . Powiedz mi teraz, jak lata ten Twój Bobolinek... :twisted: Ale i tak zrobię jednak chyba TZagi :roll: .
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Opublikowano 20 Listopada 2006 Heh znać to się nieznamy a zdjęcie masz niewiadomoskąd ale powiem ci że bobolinek w moim wykonaniu latał całkiem nieźle i zapewnie cię że twoje skrzydełko w porównaniu z nim się schowa Polecam - klasyczne szybowce latają lepiej od takich wynalazków jednak są bardziej skąplikowane w budowie ... Na marginesie mój bobol został skasowany bo latał zadobrze jak na mnie i zaczełem nim świrować bęczki pętle itp sprawy . Jego właściwości lotne na tyle mnie zaskoczyły że niedługo rozpocznę budowe nowej lepszej wersji
Diakon Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Opublikowano 20 Listopada 2006 To Malinna pewnie znasz . Może wklej jakieś foto jeszcze Twego Bobola? A że lata(ł) super, to wiem od niego. Ale oglądając filmiki i opis TZagi, i za "namową" Patryka, zrobię właśnie je. Ale oczywiście pełen szacuneczek i respekcik :wink: .
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Opublikowano 20 Listopada 2006 Spoko diakon będziesz moim nauczycielem :wink: napisz tak po chłopsku jak się wkleja te foty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.