Diakon Opublikowano 29 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2006 Nienasycony właściwościami mojego szybowca postanowiłem coś zmodernizować. No i wydłużyłem skrzydła, bo pomyślałem, że dzięki temu poleci nieco dalej (choćby kosztem zmniejszonej sterowaności). Ostatecznie ze 120cm model osiągnął 146cm rozpiętości. Końcówki były zwężające się. No i dzisiaj idę go wypróbować. Wiatru prawie nie ma, serwa działają... No więc rzut. Trochę się zastanawiałem nad tym, czy skrzydła będą się uginać... Ale co tam . Więc rzucam mocno, szybko kontruje, skrzydła mają kształt litery V, słychać tylko cichy trzask i efekt jakby od artylerii przeciwlotniczej: skrzydła w dwóch częściach, model pikuje w dół... :? Ostatecznie stało się tylko to, kadłub niemal nie tknięty :shock: . Ale nie chce mi się tego naprawiać... Chyba zrobię coś nowego - z lotkami, raczej nie z depronu... No i wytrzymalszego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
de_szaa Opublikowano 30 Września 2006 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Wystarczy dac porzadny dzwigar sosnowy i lacznik plata ze sklejki i byloby dobrze! Sam robilem takie konstrukcje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 30 Września 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2006 Sam centropłat jest dość mocny, bo składa się z kilku złączonych ze sobą żenerek. Nojgorsze w tym jest to, że nie wpadłem na to, by jakkolwiek wzmocnić odchodzące od niego dźwigary! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 6 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Witam . Dziś rozbiłem Aria. Łącznie w ciągu swego życia nie spędził w powietrzu więcej niż kilkanaście sekund. Ech... Zawsze coś musi wyjść nie tak mimo starań, i przez to wszystko jest kaputt... :rambo: O szczegółach jeszcze nic nie napiszę, jak kolega da mi zdjęcia, to napiszę w dziale "Katastrofa" (tzn. "Kraksa" ) o tym co zaszło. Albo tutaj... Nie ważne to teraz. I co ja biedny pocznę. Nie mam nic do latania. Znowu będę długo coś majstrował i coś wyjdzie nie tak... Mam zamiar zrobić teraz jakąś szybowcową deltę lub latające skrzydło. Proszę, pocieszcie mnie... :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 6 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2006 Proszę, pocieszcie mnie... :cry: "Spośród 40000 niemieckich marynarzy U-Bootów podczas II wojny swiatowej 30000 nigdy nie powróciło" L.G. Buchheim, "Okręt" ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Śmieszne . Tak myslę, co tu teraz zrobić. I jak na razie, moje propozycje są nastepujące: :arrow: Delta Ex2 : http://www.modelarski.net/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=79 , nieco przerobiona (np: rozpiętość 120cm zamiast 130cm [mógłbym wówczas wyciąć jedną "warstwę" z jednego arkusza od razu, zamiast dwie poływki], może jakiś inny profil, np: E-182) :arrow: Jakieś szybowcowe latające skrzydło (tu brak konkretnych pomysłów) :arrow: Nieco przerobiony szybowcowy Jerry, np: z profilem E-174 lub SD-7034 :arrow: coś w tym stylu: , profil może SD-7034 lub E-174... Projekt raczej własny, ale wzorowany na tym szybowczyku co na fotce . Powiedzcie, co sądzicie... Nie mam czym latać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 7 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Podpowiadam Wybrać model który Ci się podoba i masz do niego materiał i sprzęt RC a potem zbudować go trzymając się dokładnie planów. Przynajmniej nie popełnisz błędów konstrukcyjnych.Wklejaj dużo fotek z budowy na forum to zawsze ktoś coś doradzi i pomoże. Powodzenia w budowie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 7 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2006 Wiecie, bardzo się zastanawiam nad skrzydełkiem lub deltą... Ale jednak zaczyna we mnie przeważać chęć zrobienia czegoś na kształt Bobolinka z ArtHobby : http://www.arthobby.pl/arthobby1/shop_pl.html (zobaczcie plany). Ten na poprzednio dołączonym zdjęciu to też Bobolinek, ale ciut innej konstrukcji. Największym problemem byłoby wykonanie tego kadłuba... Tak więc znów musiałbym "wkroczyć do akcji"... A to się pewnie znowu źle skończy :roll: . Poradźcie. Najbardziej interesuje mnie chyba jednak ten Bobol ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 8 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2006 BUG Poszukaj taki modelik ... plany są na forum jakimś zagranicznym ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Diakon ale żeby fotki mojego modelu zamieszczać w dziale kaszana zone... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 A to może się znamy? Zdjęcie przywędrowało już ho ho, dawno temu przecież do mnie . Powiedz mi teraz, jak lata ten Twój Bobolinek... :twisted: Ale i tak zrobię jednak chyba TZagi :roll: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Heh znać to się nieznamy a zdjęcie masz niewiadomoskąd ale powiem ci że bobolinek w moim wykonaniu latał całkiem nieźle i zapewnie cię że twoje skrzydełko w porównaniu z nim się schowa Polecam - klasyczne szybowce latają lepiej od takich wynalazków jednak są bardziej skąplikowane w budowie ... Na marginesie mój bobol został skasowany bo latał zadobrze jak na mnie i zaczełem nim świrować bęczki pętle itp sprawy . Jego właściwości lotne na tyle mnie zaskoczyły że niedługo rozpocznę budowe nowej lepszej wersji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 20 Listopada 2006 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 To Malinna pewnie znasz . Może wklej jakieś foto jeszcze Twego Bobola? A że lata(ł) super, to wiem od niego. Ale oglądając filmiki i opis TZagi, i za "namową" Patryka, zrobię właśnie je. Ale oczywiście pełen szacuneczek i respekcik :wink: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 20 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2006 Spoko diakon będziesz moim nauczycielem :wink: napisz tak po chłopsku jak się wkleja te foty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 21 Listopada 2006 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2006 Już wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.