Piotr K. Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Witam! Chciałbym okleić skrzydło konstrukcyjne z kesonem (balsa) dwoma kolorami solarfilmu, całe srebne i czerwone nieregularne paski przechodzące przez keson i przestrzenie między żebrami, czy da rade kleić folie na folii na kesonie i jak połączyć dwie folie ze sobą, gdy pod nią nic nie ma? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2009 Oklej całe na srebrno , a wykończenia na czerwono naklejone bezpośrednio na srebne. W srebnej folii trzeba trochędziurek porobić. W powietrzy folia na folie się nie sklei . Możesz na kesonie łączyć na małą 5-10mm zakładkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 26 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 ...dwoma kolorami solarfilmu, całe srebne i czerwone nieregularne paski przechodzące przez keson i przestrzenie między żebrami...Ja okleiłbym całe skrzydło srebrnym solarfilmem, a z solartrimu (samoprzylepny) zrobiłbym te czerwone paski. Wszystkie czerwone i żółte powierzchnie w mojej Wildze (zdjęcia do obejrzenia w wątku o Wildze z Artexu) to czerwony solartrim klejony na model uprzednio oklejony na biało....czy da rade kleić folie na folii na kesonie i jak połączyć dwie folie ze sobą, gdy pod nią nic nie ma Z solartrimem nie miałem żadnych problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr K. Opublikowano 27 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Solartrimem jeszcze nie oklejałem, ale chyba czas spróbować. Gdzie najlepiej nabyć tą folię? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Solartrimem jeszcze nie oklejałem, ale chyba czas spróbować. Gdzie najlepiej nabyć tą folię? http://www.modelarski.com/modelarstwo-Folie_Solarfilm_smoprzylepne_i_paski_ozdobne,234.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Solartrimem jeszcze nie oklejałemMiejsca, na których będziesz przyklejał solartrim, bezpośrednio przed tą czynnością spryskaj mgiełką wody z kilkoma kroplami zwykłego Ludwika lub użyj Fotonalu (ja używałem tego pierwszego). Umożliwi Ci to chwilowo przesuwanie naklejki po spodniej warstwie folii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 ...czy da rade kleić folie na folii na kesonieUłatwia to PRYMOL ...jak połączyć dwie folie ze sobą, gdy pod nią nic nie ma?Raczej nie da rady :roll: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karand Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Dopiero po odpowiedzi Huberta zauważyłem, że Piotr K. pyta o dwie różne sprawy. Oczywiście, jest tak jak napisał Hubert, a wcześniej Tomek; "W powietrzu folia na folie się nie sklei :cry: ." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdamRC Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Z tym klejeniem foli na folię w powietrzu to dyskusyjna sprawa. Ja w sumie nie mam z tym problemu, gdy musiałem to poprostu tak robiłem i wychodziło! Piotr - sprawdź, może i Tobie się uda. Zawsze to lepsze niż 2 warstwy foli jedna na drugiej. Pozdrawiam Adam PS. Dodam że oklejam solarfilmem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pokemon Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Może po prostu spróbuj zgrzać żelazkiem rózne kolory folii wg takiego wzoru jaki chcesz osiągnąć przed oklejaniem skrzydła. Czyli cześć np srebrna od końcówki skrzydła do jego połowy,następnie zakładasz 2mm folie czerwoną na folie srebrną i zgrzewasz na zakładce itd. , a potem dopiero jedną całość zgrzewasz do skrzydła lub innego elementu zgrzewanego?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.