kaczma2 Opublikowano 27 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2009 Ten regulator zaprogramowałem na max obroty i na 1 uruchomieniu silnika niby jest dobrze, osiąga silnik wysokie obroty ale po chwili słychać stuki. Przy nowych próbach uruchomienia silnika jest różnie, ruszy albo nie a nawet brzęczy nie ruszając. Rozciąłem koszulkę i chyba zalazłem przyczynę: Ten mały element obok lutu żółtego przewodu. Na tych dwóch obok jest oznaczenie 6Ct, to chyba ten nadtopiony jest taki sam. W innym uszkodzonym, Dynam 18A jest taki element ale ma oznaczenie 6Dt. Nie wiem czy taki może być wstawiony do Maga i czy to jest wykonalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 A z drugiej strony płytki (pod radiatorem) nic się nie upaliło? Ten element to tranzystor. Nalepiej żeby był identyczny jak 2 pozostałe. Ale on raczej nie ulega uszkodzeniu ot tak sobie. Z jakiegoś powodu został przeciążony i znalezienie tego powodu jest kluczowe. Inaczej tylko się narobisz, a on i tak się znowu upali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.