TEQ Opublikowano 7 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Października 2009 Nie spotkałem jeszcze takich, za dużo ważą ;D Natomiast tak teraz patrzę, oglądam... I muszę pochwalić przeniesienie napędu na skrzydła. Bardzo podoba mi się ten napęd, wygląda na łatwy w obsłudze i niezawodny. U mnie problem jest gdy mam zamontować całość. Ponieważ wcześniej systemu nie przemyślałem do końca to muszę się męczyć z "zawleczkami". Fakt faktem trwa to minutę czy dwie ale jest upierdliwe. Prawdopodobnie przerobię tą część skrzydeł. Chcę zastosować inne zawleczki które nie będą wyjmowane ze skrzydeł. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 8 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2009 Jak wcześniej pisałem, zrobiłem nowe skrzydełka, teraz fotki. Płat w całości szlifowany z balsy z pomocą szablonów. Wyfrezowałem gniazda pod dźwigar i łącznik napędu. Wylaminowałem gniazda, wkleiłem i zalaminowałem bowden. Na wadze zbyt wiele nie zyskałem , nie ma już z czego ująć, połówka płata po wyjaponkowaniu i wycellonowaniu waży 18g. Biorąc jednak fakt zwiększenia rozpiętości i cięciwy coś jednak zyskałem. Teraz czekam na wiatry, znaczy sam wiatry mam zdrowe, ale nie o te mi chodzi EDIT : Zmieniłem fotki, model został oklejony taśmami i pomalowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JarekF Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Bardzo ciekawy model, ale gwoli uświadomienia mnie. Na zamieszczonych fotkach widać, ze on nie ma również steru wysokości ? Steru kierunku nie ma - to wyczytałem. Czy sterowanie odbywa się wyłącznie płatami ? Jeśli tak, to jak to działa ? - chodzi mi o sterowanie wysokością. Domyślam się jak działają lotki. Gdzie mógłbym znaleźć jakieś plany tego modelu ? Czy proporcje wymiarowe na pierwszym rysunku są prawdziwe ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Jarku, sterowanie wysokoscia odbywa sie ....hmmm jak w modelach typu latajace skrzydlo przy uzyciu mixera delta. Aby model lecial w gore oba platy unosza jednoczesnie krawedz natarcia zmieniajac kat natarcia na dodatni. Uklad katow wtedy skrzydla- statecznik. bedzie taki jakbysmy mieli statecznik poziomy plywający i dali ster do gory. Plany modelu sa na stronie CROBE http://lecrobe.free.fr/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 9 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2009 Plany modelu sa na stronie CROBE http://lecrobe.free.fr/ Świetnie, genialnie... Kolejny plan do wykonania. Ale jako, że na podanej stronie jeden link nie działa - można pobierać też przez: http://lecrobe.free.fr/files/Crobe2.zip [plany szybowca Crobe2] http://lecrobe.free.fr/files/Caracara.zip [plany szybowca Caracara] http://lecrobe.free.fr/files/CROBE2-CNC_MarcP.pdf [opis wykonania, bogato ilustrowany - niestety tylko francuski] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 30 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2009 ToTo-6 na zboczu w Górze Siewierskiej. Trochę wczoraj wiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2010 Okleiłem dziada. Dostał też nowe zasilanie, 4 cele NiMh 210 mA oraz zastosowałem rozbebeszony odbiornik z Lamy. Czekam na wiatr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 22 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Lata minely, pora zadac kilka pytan. Jako ze modeli o takim systemie sterowania jest malo, zwlaszcza na Polskich stronach, chcialbym zapytac o doswiadczenia dotyczace: Jak sprawdza sie system sterowania na dluzsza mete? Nie bylo problemow z gniazdami pretow w skrzydlach? Jak z zywotnoscia serw? System w crobe izoluje serwa od wiekszych uderzen, ciekaw jestem jak sprawa wyglada tutaj. No i najwiekszy problem. W crobe podczas ladowan skrzydla uszkadzaly kadlub wbijajac krawedz splywu. W efekcie niszczyla sie krawedz skrzydla przylegajaca do kadluba oraz niestety sam kadlub. Jak w tym modelu to wygladalo? Wszystkie te pytania zadaje bo planuje powrot do modelarstwa i chce zrobic kolejny model z tym systemem sterowania. Ale o tym wkrotce na forum napisze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 System sterowania sprawdził się, latałem na małych serwach Conrada i żadne nie uległo uszkodzeniu. Izolacja serw jest praktycznie taka sama jak w oryginalnym Crobe. Co do wbijania się krawędzi spływu, Używam sztywnego pręta, same płaty są lekko odsunięte od kadłuba poprzez teflonowe dystansy, tak ze w trakcie "uderzenia" nie następuje odbicie krawędzi spływu od kadłuba. Sam myślę nad większą wersją z napędem, jako że do zbocza mam kawałek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Ja planuję troszkę większą wersję z napędem, już nawet zakupiłem rurkę alu 8/7mm, wszystkie inne materiały. Spędza mi sen z powiek system sterowania, jest to jedyna rzecz której się boję. Wkrótce szczegóły na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Motylasty Opublikowano 23 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Nie ma się czego bać, bardzo fajnie to działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Tak, bardzo fajnie to działa. Stąd moje zdziwienie że tak mało jest modeli z takim sterowaniem. Ja po prostu cały czas zastanawiam się nad przeniesieniem sterowania z serw na skrzydła, również brałem pod uwagę przeguby kulowe z lamy. Wszystko wyjdzie w praniu. Spotkałeś się może z innymi tego typu konstrukcjami na Polskich forach/stronach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Też się przymierzam do dwumetrowca z takim sterowaniem Tutaj znajdziesz alternatywne rozwiązania napędu płatów: http://www.barcs.co.uk/forums/topic/3566-twisty-wing-build-thread/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Zrobiłem 1m model z takim napędem płata, sprawuję się bardzo fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pilot84 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Witam. Też mnie inspiruje ten modelik, pokaż na filmiku jak ten mechanizm u ciebie działa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TEQ Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Michau Mój nowy system sterowania będzie bardzo zbliżony do Twojego. U mnie orczyki będą miały otwory wycięte w taki sposób jak Twoje dźwignie. Napisz proszę coś więcej na temat zastosowanego bagnetu, jego grubości, czy jest wystarczający w tym modelu. Po co zrobiłeś ster wysokości w statecznikach? Bałeś się o skuteczność takiego sterowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michau Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Bagnet to rurka węglowa bodajże 6/4, musiałbym to sprawdzić, jest wystarczająca i akurat miałem takiej kawałek, więc użyłem. O skuteczność wysokości się nie bałem, bo to nie pierwszy mój taki model, poprzedni miał właśnie i wysokość i "lotki" w skrzydle: https://picasaweb.google.com/Michau1505/ZboczowaFormulaV3 dlatego tu dla odmiany zrobiłem tak Muszę zrobić porównanie w tym modelu zastosowania wysokości w skrzydle i tradycyjnie w stateczniku, i zachowań modelu przy danej modyfikacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.