Artur z kołobrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 witam pracuje nad motoszybowcem :rotfl: jest to najbardziej zaawansowany technicznie projekt w jakim brałem udział . Z założenia jest to motoszybowiec typowo na termikę ,którym mam zamiar wkręcić pierwsze kominy . Model własnego projektu i wykonania Podziękowania dla malina za to iż wspaniałomyślnie policzył stateczniki :wink: przewidywana masa 900 gr wszystko wskazuje na to że zmieszcze się w 800 :rotfl: powierzchnia skrzydła to 31 dm2 Kadłub laminatowy , usterzenie wykonałem z lekkiej balsy 4 mm , profil skrzydła to hn1033 za kilka dni odbędzie się oblot :jupi:
Wieczu Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 te 100 wolne gram wykorzystalbym na malowanie skrzydel ogolnie ladne cacko stworzyles:D
ertman_176 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 25-30g na dm2 Na moje za dużo ... I ten pionowy rodem z katany ...
Diakon Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 A jakie są jego podstawowe wymiary? Na oko wydaje się byc stosunkowo duży, ale tylko na oko .
Artur z kołobrzegu Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Malować nie będę bo to niemało kosztuje , model dostanie jakiś wzorek z kolorowej taśmy pakowej , na zdjęciach widać że płat jest już prawie cały oklejony taśmą bezbarwną do tego jakiś wzorek i też będzie dobrze wyglądał :jupi: 25 gr na dm2 to dużo ? :shock: dla mnie bomba będzie przynajmniej ładnie szedł pod wiatr można by było zrobić lżejszego budując naprzykład skrzydła konstrukcyjne , zrzuciłbym troche wagi poprzez zastosowanie w kadłubie lżejszych serw itd itp... doszłem do wniosku że skrzydła konstrukcyjne to nie najlepszy pomysł bioronc pod uwagę to że latam czesto w trudnych warunkach .Zazwyczaj w Kołobrzegu wieje A statecznik mi się podoba :ble: Ta konstrukcja ma 186 cm rozpiętości kadłub ma 93 cm dł
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 hEJA Modelik mi się podoba , nie ma co. Tylko ten statecznik pionowy wg.mnie nie pasuje do modelu i mam obawy że może szybko odpaść - albo na krzaku albo przy ostrym nurkowaniu myśle ze może go wyrwać z zawiasu (obstawiam że na 80% on odpadnie prędzej czy puźniej). Z tego co widzę to ma tylko 2 zawiasy i one są słabym punktem. Mam nadzieje że niedługo zrobimy oblocik razem - Ty z maszyną nową a ja deltą którą długo juz grzebie i dłubie. Te 25 g/dm2 to myśle optimum na nasze wiarty i sądze ze model nawet na zboczu polata z zamontowanym silnikiem.Już widze jak model śmiga na wydmie czy w Rewalu. Oj się bedzie działo. Ma spore wdyłużenie i dobrą rozpiętość , a to zapowiada że powinienn dobrze latać.
Artur z kołobrzegu Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Dzięki pomocy kolegi o niku attyla , który to podarował mi brakujące wyposarzenie ( regulator gws i 2 serwa ) kominiarz poleciał i lata super :rotfl: jakieś filmy fotki dodam później
Artur z kołobrzegu Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Opublikowano 16 Maja 2007 krótki film z latania ;D http://video.tinypic.com/player.php?v=4kn25vr
malinn Opublikowano 2 Czerwca 2007 Opublikowano 2 Czerwca 2007 No i dziś było pieknie na wydemkach. Latal Artur kominiarzem i ja 1,2m. Kominiarz dostał na plecy aparat i nagrał film. Model wogóle niepoczuł 90g aparatu na płacie i latał na żaglu bez silnika ;-) Mi się filmik bardzo podba bo w tle widać mój modelik. Nawet widać moją koślawą beczuszke :rotfl: Zobaczcie sami: http://video.tinypic.com/player.php?v=61myngw
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Opublikowano 2 Czerwca 2007 mój motoszybol lata i lata i nawet filmy udane kręci :jupi: a to film z mojego aparatu nakręcony wczoraj , przy odrobinie lepszej pogodzie ( słabiej wiało ) Lataliśmy na niewielkiej wydmie w Grzybowie http://video.tinypic.com/player.php?v=4xwcac6
olo Opublikowano 2 Czerwca 2007 Opublikowano 2 Czerwca 2007 Rzeczywiście nieźle szkoda tylko że w tym modelu nie ustawisz aparatu inaczej .Za dużo skrzydła w tym filmie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.