Artur z kołobrzegu Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 witam pracuje nad motoszybowcem :rotfl: jest to najbardziej zaawansowany technicznie projekt w jakim brałem udział . Z założenia jest to motoszybowiec typowo na termikę ,którym mam zamiar wkręcić pierwsze kominy . Model własnego projektu i wykonania Podziękowania dla malina za to iż wspaniałomyślnie policzył stateczniki :wink: przewidywana masa 900 gr wszystko wskazuje na to że zmieszcze się w 800 :rotfl: powierzchnia skrzydła to 31 dm2 Kadłub laminatowy , usterzenie wykonałem z lekkiej balsy 4 mm , profil skrzydła to hn1033 za kilka dni odbędzie się oblot :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieczu Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 te 100 wolne gram wykorzystalbym na malowanie skrzydel ogolnie ladne cacko stworzyles:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 25-30g na dm2 Na moje za dużo ... I ten pionowy rodem z katany ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diakon Opublikowano 13 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2007 A jakie są jego podstawowe wymiary? Na oko wydaje się byc stosunkowo duży, ale tylko na oko . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Malować nie będę bo to niemało kosztuje , model dostanie jakiś wzorek z kolorowej taśmy pakowej , na zdjęciach widać że płat jest już prawie cały oklejony taśmą bezbarwną do tego jakiś wzorek i też będzie dobrze wyglądał :jupi: 25 gr na dm2 to dużo ? :shock: dla mnie bomba będzie przynajmniej ładnie szedł pod wiatr można by było zrobić lżejszego budując naprzykład skrzydła konstrukcyjne , zrzuciłbym troche wagi poprzez zastosowanie w kadłubie lżejszych serw itd itp... doszłem do wniosku że skrzydła konstrukcyjne to nie najlepszy pomysł bioronc pod uwagę to że latam czesto w trudnych warunkach .Zazwyczaj w Kołobrzegu wieje A statecznik mi się podoba :ble: Ta konstrukcja ma 186 cm rozpiętości kadłub ma 93 cm dł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 hEJA Modelik mi się podoba , nie ma co. Tylko ten statecznik pionowy wg.mnie nie pasuje do modelu i mam obawy że może szybko odpaść - albo na krzaku albo przy ostrym nurkowaniu myśle ze może go wyrwać z zawiasu (obstawiam że na 80% on odpadnie prędzej czy puźniej). Z tego co widzę to ma tylko 2 zawiasy i one są słabym punktem. Mam nadzieje że niedługo zrobimy oblocik razem - Ty z maszyną nową a ja deltą którą długo juz grzebie i dłubie. Te 25 g/dm2 to myśle optimum na nasze wiarty i sądze ze model nawet na zboczu polata z zamontowanym silnikiem.Już widze jak model śmiga na wydmie czy w Rewalu. Oj się bedzie działo. Ma spore wdyłużenie i dobrą rozpiętość , a to zapowiada że powinienn dobrze latać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Dzięki pomocy kolegi o niku attyla , który to podarował mi brakujące wyposarzenie ( regulator gws i 2 serwa ) kominiarz poleciał i lata super :rotfl: jakieś filmy fotki dodam później Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 16 Maja 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2007 krótki film z latania ;D http://video.tinypic.com/player.php?v=4kn25vr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 No i dziś było pieknie na wydemkach. Latal Artur kominiarzem i ja 1,2m. Kominiarz dostał na plecy aparat i nagrał film. Model wogóle niepoczuł 90g aparatu na płacie i latał na żaglu bez silnika ;-) Mi się filmik bardzo podba bo w tle widać mój modelik. Nawet widać moją koślawą beczuszke :rotfl: Zobaczcie sami: http://video.tinypic.com/player.php?v=61myngw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur z kołobrzegu Opublikowano 2 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 mój motoszybol lata i lata i nawet filmy udane kręci :jupi: a to film z mojego aparatu nakręcony wczoraj , przy odrobinie lepszej pogodzie ( słabiej wiało ) Lataliśmy na niewielkiej wydmie w Grzybowie http://video.tinypic.com/player.php?v=4xwcac6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo Opublikowano 2 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2007 Rzeczywiście nieźle szkoda tylko że w tym modelu nie ustawisz aparatu inaczej .Za dużo skrzydła w tym filmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.