Artur z kołobrzegu Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 witam pracuje nad motoszybowcem :rotfl: jest to najbardziej zaawansowany technicznie projekt w jakim brałem udział . Z założenia jest to motoszybowiec typowo na termikę ,którym mam zamiar wkręcić pierwsze kominy . Model własnego projektu i wykonania Podziękowania dla malina za to iż wspaniałomyślnie policzył stateczniki :wink: przewidywana masa 900 gr wszystko wskazuje na to że zmieszcze się w 800 :rotfl: powierzchnia skrzydła to 31 dm2 Kadłub laminatowy , usterzenie wykonałem z lekkiej balsy 4 mm , profil skrzydła to hn1033 za kilka dni odbędzie się oblot :jupi: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wieczu Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 te 100 wolne gram wykorzystalbym na malowanie skrzydel ogolnie ladne cacko stworzyles:D Link to comment Share on other sites More sharing options...
ertman_176 Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 25-30g na dm2 Na moje za dużo ... I ten pionowy rodem z katany ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Diakon Posted April 13, 2007 Share Posted April 13, 2007 A jakie są jego podstawowe wymiary? Na oko wydaje się byc stosunkowo duży, ale tylko na oko . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted April 14, 2007 Author Share Posted April 14, 2007 Malować nie będę bo to niemało kosztuje , model dostanie jakiś wzorek z kolorowej taśmy pakowej , na zdjęciach widać że płat jest już prawie cały oklejony taśmą bezbarwną do tego jakiś wzorek i też będzie dobrze wyglądał :jupi: 25 gr na dm2 to dużo ? :shock: dla mnie bomba będzie przynajmniej ładnie szedł pod wiatr można by było zrobić lżejszego budując naprzykład skrzydła konstrukcyjne , zrzuciłbym troche wagi poprzez zastosowanie w kadłubie lżejszych serw itd itp... doszłem do wniosku że skrzydła konstrukcyjne to nie najlepszy pomysł bioronc pod uwagę to że latam czesto w trudnych warunkach .Zazwyczaj w Kołobrzegu wieje A statecznik mi się podoba :ble: Ta konstrukcja ma 186 cm rozpiętości kadłub ma 93 cm dł Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted April 16, 2007 Share Posted April 16, 2007 hEJA Modelik mi się podoba , nie ma co. Tylko ten statecznik pionowy wg.mnie nie pasuje do modelu i mam obawy że może szybko odpaść - albo na krzaku albo przy ostrym nurkowaniu myśle ze może go wyrwać z zawiasu (obstawiam że na 80% on odpadnie prędzej czy puźniej). Z tego co widzę to ma tylko 2 zawiasy i one są słabym punktem. Mam nadzieje że niedługo zrobimy oblocik razem - Ty z maszyną nową a ja deltą którą długo juz grzebie i dłubie. Te 25 g/dm2 to myśle optimum na nasze wiarty i sądze ze model nawet na zboczu polata z zamontowanym silnikiem.Już widze jak model śmiga na wydmie czy w Rewalu. Oj się bedzie działo. Ma spore wdyłużenie i dobrą rozpiętość , a to zapowiada że powinienn dobrze latać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted April 24, 2007 Author Share Posted April 24, 2007 Dzięki pomocy kolegi o niku attyla , który to podarował mi brakujące wyposarzenie ( regulator gws i 2 serwa ) kominiarz poleciał i lata super :rotfl: jakieś filmy fotki dodam później Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted May 16, 2007 Author Share Posted May 16, 2007 krótki film z latania ;D http://video.tinypic.com/player.php?v=4kn25vr Link to comment Share on other sites More sharing options...
malinn Posted June 2, 2007 Share Posted June 2, 2007 No i dziś było pieknie na wydemkach. Latal Artur kominiarzem i ja 1,2m. Kominiarz dostał na plecy aparat i nagrał film. Model wogóle niepoczuł 90g aparatu na płacie i latał na żaglu bez silnika ;-) Mi się filmik bardzo podba bo w tle widać mój modelik. Nawet widać moją koślawą beczuszke :rotfl: Zobaczcie sami: http://video.tinypic.com/player.php?v=61myngw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur z kołobrzegu Posted June 2, 2007 Author Share Posted June 2, 2007 mój motoszybol lata i lata i nawet filmy udane kręci :jupi: a to film z mojego aparatu nakręcony wczoraj , przy odrobinie lepszej pogodzie ( słabiej wiało ) Lataliśmy na niewielkiej wydmie w Grzybowie http://video.tinypic.com/player.php?v=4xwcac6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo Posted June 2, 2007 Share Posted June 2, 2007 Rzeczywiście nieźle szkoda tylko że w tym modelu nie ustawisz aparatu inaczej .Za dużo skrzydła w tym filmie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.