Piotter Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 po stwierdzeniu problemów z zakłoceniami od regulatorów 40A 3f TowerPro doszedłem do szybkiego wniosku, że BEC liniowy moge zlutować sobie sam. Układ 7805 albo 7806 do tego ze cztery kondensatory, kawałek radiatora i.. przypomniało mi się że ten układ przeznaczony jest do prądów 1 A, a potrzebny prąd byłby 2 albo 3 A. Od dłuzszego czasu juz nie zajmuję sie elektroniką i nie jestem na bieżąco z bazą elementów półprzewodnikowych. Jaki układ stabilizatora jednoukładowego nadawałby sie do tego celu ? Ostatecznie też mógłby uzyć układu stabilizatora z pojedyńczym tranzystorem mocy i diodą Zenera i też by działało, ale rozwiazanie ze scalonym stabilizatorem byłoby chyba jednak bardziej eleganckie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Możesz połączyć 2 lub 3 x 7805 równolegle, o ile pamiętam z rezystorami równoważącymi obciążenie. Na RCGroups widziałem takie schematy. LM350 daje 3A i jest regulowany. Może lepiej użyć stabilizatorów impulsowych albo przetwornic DC-DC? Mają mniejsze straty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzradek Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Najbardziej elegancko było by skorzystać z jednego ze schematów aplikacyjnych dostępnego na stronach katalogowych 7805. Odpowiednio podłączony do 7805 tranzystor mocy załatwi sprawę. Łączenie równoległe układów 7805 to trochę po chińsku :wink: (tak robią w swoich regulatorach) A zener i tranzystor - dużo lepsze rozwiązanie, ale już takie... niemodne. Swoją drogą szczerze wątpię, że pozbędziesz się w ten sposób zakłóceń. To znaczy budując oddzielny BEC, który będzie zasilany z tego samego pakietu i bez dodatkowych układów filtrujących. A nawet jeśli, to tylko tych wchodzących przez zasilanie do odbiornika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 http://www.national.com/ds/LM/LM2940.pdf ten bym proponował zamiast 7805.Ten 2940 jest stabilizatorem LDO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_kamyk Opublikowano 28 Września 2009 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2009 Można też użyć wspomnianego układu z serii 7805 tylko podeprzeć go tranzystorem p-n-p. Robiłem na tym układzie zasilacze do Ham Radio z 4-ema tranzystorami mocy i spokojnie to dawało 25A w stabilizacji ciągłej. Jak zapewnisz dobre chłodzenie od śmigła to i wielkich (ciężkich) radiatorów nie musisz stosować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.