Skocz do zawartości

panel satrtowy

ali1983

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam.

może mi ktoś powiedzieć gdzie w tym panelu jest wyjście na grzałkę świecy:

http://www.sklep.modelarnia.pl/index.php?p3199,panel-startowy-mosfet-212-q-model

i czy warto go kupić?

a może to:

http://www.nastik.pl/skrzynka-startowa-p-2587.html

Te dwa zielone z lewej strony obok pokrętła regulującego prąd żarzenia.

Czy z Nastika lepsze ? Wg mnie to tylko skrzynka ale trza Grzegorza zapytać bo nie chce mi się wierzyć że za te pieniądze będzie razem z panelem :shock:

Opublikowano

Wg mnie to tylko skrzynka ale trza Grzegorza zapytać bo nie chce mi się wierzyć że za te pieniądze będzie razem z panelem :shock:

Cyt. z opisu: Skrzynka zawiera jedną szufladę, regulowany uchwyt na model, wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem, akumulator 12V, panel startowy oraz półki na rozrusznik i nadajnik.

... tyle że to tartaczek :devil:

M.

Opublikowano

Skrzynka zawiera [...] wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem, akumulator 12V, panel startowy

Tylko że ten opis nie jest jednoznaczny jak dla mnie, bo ja dalej nie wiem czy skrzynka zawiera "wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem" oraz zawiera "akumulator 12V, panel startowy" czy może skrzynka zawiera "wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem" oraz zwiera wydzieloną przestrzeń na "akumulator 12V, panel startowy".

:shock:

Opublikowano

http://modele.sklep.pl/product_info.php?products_id=10148 Ta zawiera:

Ładowarkę, 12V do akumulatorów żelowych, Akumulator żelwowy TorqMaster 12V 7Ah, Rozrusznik TorqMaster 90 12V, Panel startowy Deluxe, Klips nasadowy z wyprowadzeniem kompatybilnym z panelem zawartym w zestawie, Skrzynka startowa Ultra-Tote Field Box w wersji KIT (do samodzielnego złożenia) i kosztuje 430 zł więc ta za 120zł razcej nie zawiera wyposarzenia.

Opublikowano

Skrzynka zawiera [...] wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem, akumulator 12V, panel startowy

Jedyne co ta skrzynka zawiera to wydzieloną przestrzeń - przecie jasno napisane.

Opublikowano

Tylko że ten opis nie jest jednoznaczny jak dla mnie, bo ja dalej nie wiem czy skrzynka zawiera "wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem" oraz zawiera "akumulator 12V, panel startowy" czy może skrzynka zawiera "wydzieloną przestrzeń na kanister z paliwem" oraz zwiera wydzieloną przestrzeń na "akumulator 12V, panel startowy".

:shock:

Pewnie masz rację, ale w takiej sytuacji ten zapis powinien być trochę inny aby był jednoznaczny: skrzynka zawiera wydzieloną przestrzeń na: aaaaa, bbbbb, ccccc.

Z logicznego oraz gramatycznego punktu widzenia można spodziewać się w zestawie akumulatora, panelu startowego... a co za tym idzie, niejednoznaczność można przełożyć na niezgodność towaru z umową :)

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

Jedyne co ta skrzynka zawiera to wydzieloną przestrzeń - przecie jasno napisane.

Z tą jasnością, to mam nadzieję że sobie jaja robisz 8) Gdyby cena wynosiła 400zł to pewnie dla Ciebie jasna była zupełnie inna interpretacja?...

Pozdr.,

Michał

Opublikowano

tylko dlaczego 2 zielone??? proszę się nie śmiać, ale do tej pory używałem grzałki z miernikiem i rozrusznika podpiętego bezpośrednio do akku.

Opublikowano

tylko dlaczego 2 zielone??? proszę się nie śmiać, ale do tej pory używałem grzałki z miernikiem i rozrusznika podpiętego bezpośrednio do akku.

No bo świeca ma tak jakby 2 końce: ten cypcyk na górze i obudowa. No i te dwa końce - dowolnie - podłącza się do panelu i reguluje się prąd jaki płynie przez świecę tym właśnie czarnym pokrętłem co jest obok.

ps. i podłącza się zwykłą fajkę do świec żarowych bez żadnych mierników czy akkumulatorków. I ona ma właśnie te 2 końce :lol2:

Opublikowano

ps. i podłącza się zwykłą fajkę do świec żarowych bez żadnych mierników czy akkumulatorków. I ona ma właśnie te 2 końce :lol2:

to wiem. i z tymi "zielonymi" też już wiem.

dzięki.

znalazłem ten panel za 70zł + w tym samym sklepie grzałkę za 20. rozrusznik za jakiś czas

Opublikowano

Uwaga na panele! szczególnie na gniazda pompy paliwowej, sieją zakłóceniami aż strach.Doświadczyłem na własnej skórze i kolegów :oops: do dziś się wstydzę że byłem winny paru kraksom nim połapałem się o co biega.

edit.pracująca pompa podpięta do gniazd panela sieje baaaardzo daleko :D podpieta pod aku bezposrednio jest ok.Pompka standart.

Opublikowano

Uwaga na panele! szczególnie na gniazda pompy paliwowej, sieją zakłóceniami aż strach.Doświadczyłem na własnej skórze i kolegów :oops: do dziś się wstydzę że byłem winny paru kraksom nim połapałem się o co biega.

:shock: a reszta gniazd? gniazda świecy? gniazda rozrusznika?

Akurat w gniazdach pompy paliwowej jest napięcie tylko wówczas kiedy jest załączona pompa, w przeciwieństwie do dwóch pozostałych. Jeżeli gniazdo pompy generuje dziwnym trafem zakłócenia w momencie załączenia zasilania lecz bez podpiętej pompy - to uszkodzone gniazdo. Lecz jeśli zakłócenia pojawiają się wówczas kiedy pracuje pompka paliwa to nie gniazdo tylko pompka :)

Szczególnie jeśli używa się przeróbek z pompek od spryskiwaczy samochodowych - nie mów tylko że posiadasz takową :)

Na szczęście bardzo mało prawdopodobne jest abyś coś kiedykolwiek strącił taką pompką. Rzeczywiście w momencie kiedy pracuje taka pompka w pobliżu modelu z załączonym zasilaniem lecz wyłączonym nadajnikiem serwa niemal nie pourywają sterów. Ale dzieje się to jedynie w dość bliskiej odległości i szarpanie sterami ustępuje w momencie włączenia nadajnika.

Dodam iż moja, normalna pompka nie generuje takich zakłóceń.

To co opisałem też doświadczone na własnej skórze :)

Edit:

Użytkuję już trzy sezony panel ten z pierwszego linku podanego przez ali1983. Prosta konstrukcja ale działa i nie sprawia kłopotów. Raz nawet go popsułem ale że ścieżki tam są takie że wnet palem można lutować nie było kłopotów z naprawą :)

Opublikowano

...pompki od spryskiwacza ze Skody Favorit używam od wielu lat jako pompy paliwowej i nic złego nigdy się nie działo...

Nigdzie jednak nie napisałem że będzie się to tyczyć każdego przypadku :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.