mariaczi__21 Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Czesc. jak na to wpadlem: Pogoda za oknem super, a moj szybowiec: http://www.szabatowski.com/forum/viewtopic.php?t=1403 nie skonczony. Zamowilem folie na Allegro, ale bedzie w poniedzilek lub wtorek (a wtedy bede zajety szkola ). Kurcze chetnie bym polatal, a jak patrze na to sloneczko to az mnie .... Wydzwonilem dzis wszystkich znajomych, ale nikt nie ma wystarczajacej dla mnie ilosci folii. Siedze, mysle, kombinuje..... Gora skrzydla pokryta folia, to dolu japonka nie pokryje, bo jak by to wygladalo. To mysle dalej i nagle...... :idea: skojarzylo mi sie ze ktos kiedys oklejal skrzydlo folia z kwiaciarni na butapren. Zatem wycieczka po kwiaciarniach, 1, 2, 3 - hura, maja folie (mieli cale czerwone, zolte i z wzorkiem). Folia w arkuszach 100/60 (czy 100/50cm). Jest transparentna. Cena za arkusz - 1 zl . Kupilem pare sztuk, pozniej wycieczka do Nomi po Butapren i pedzel i juz zestaw jest: Pierwsze proby: Zadowolony z zakupow szybko przystapilem do pracy. Pomalowalem deska balsy klejem, poczekalem z 5 min az przeschnie i przykleilem maly kwadracik z folii (folia jest z 1 strony matowa, z drugiej blyszczaca). Kleimy matowa strona!! (przetestowane). Nastepnie ustalilem doswiadczalnie temp. zelazka, ktorym naprezam folie. Nie obylo sie bez problemow, gdyz naprezajac "golym zelazkiem" folia sie przypalala i ogolnie wychodzila kiszka. Przeszukalem szafke w poszukiwaniu pergaminu, ale nie stety nie ma. Moze sprawe zalatwila by skarpeta bawelniana na zelazko, ale nie mam takiej. Ale szukajac dalej znalazlem kalke techniczna. Kalka okazala sie strzalem w 10 Przez kalke folia pieknie sie napreza i nic zlego z nia siie nie dzieje. Zauwazylem, ze temp zelazka jest niższa niz przy zwyklej Oracover z klejem (ale ustalcie metoda prob - u mnie bylo to prawie 2 kropki). Jak oklejac: Po kilku probach przystapilem do oklejania. Oklejanie nie jest trudne, tylko troche bardziej pracochlonne niz specjalna modelarska folia. 1. Wycinamy folie na element do pokrycia ( z naddatkiem). 2. Smarujemy konstrukcje butaprenem (ja nakledalem z tubki, wszystkie krawedzie pokrywalem bardzo dokladnie. Po nalozeniu kleju smarujemy go pedzlem, tak aby byl rownomiernie. Pedzel po posmarowaniu trzeba wlozyc do sloika z rozpuszcalnikiem i przed kazdym uzyciem dokladnie wytrzec sucha szmata. Uwaga - lepiej nanosic klei na mniejszymi powierzchniami smarujac 2 razy niz na 1 duza o drazu). Pedzel musi byc dobrze wytarty i czysty, zeby nie naniesc na konstrukcje zadnych syfow. Zeberka wygodniej smaruje sie palcem. 3. Czekamy z 5 min, az klei podeschnie. Nastepnie nakladamy folie (matowa strona do dolu) - wstepnie naklejamy do krawedzi za pomoca recznika jednorazowego. 4. Za pomoca zelazka, przez KALKE naprezamy folie ( zaczynajac od krawedzi). Po dokladnym przykelejeniu krawedzi ( u mnie keson, krawedz splywu i zwenetrzne zebra) jedziemy zelazkiem po zebrach wewnetrzbych. 5. Nie naprezamy za mocno zelazkiem, do tego sluzy nam suszarka. 6. Obcinamy naddatek folii i krawedz jeszcze przejezdzamy zelazkeim. 7. Usuwamy nadmiar kleju (butapren da sie ladnie 'zrolowac' w kulki i schodzi). 8. Przy nakladaniu kolejnej warstwy (np. na centroplat, gdy pokrylismy juz ucho) granice klejenia maskowalem papierowa tasma (ale oslabialem jej klej przez przyklejanie do blatu). 9. Ostatecznie napinamy suszarka, a na wiekszych plaszczyznach (keson..) nagrzewamu suszarka i dosciskamy recnikami jednorazowymi (robilem tak aby folia idealnei przylegala) Efekty: Metoda jest pracochlonna (ale nie jest tak zle ). Efekty sa super. Tak samo wyszlo jak folia modelarska (tylko ta jest transparentna - powiedzial bym poltransparentna). Fotki robione w domu, byl juz wieczor i odbijaly sie lampy z pokoju, wiec fotka nie jest za dobra :? . Jutro zrobie fote z lotniska, zobaczycie ze efekt koncowy jest bardzo OK. Tak samo okleilem stateczniki (pelne z balsy), ale fotki beda jutro. To by bylo na tyle, klade sie spac. Ps. bardzo zadowolony z dzisiejszego oklejania! Aku na jutro juz sie laduja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_F3J Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a jak z wagą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Nie mam wagi niestety . Wydaje mi sie, ze folia jest lzejsza niz modelarska, ale po nalozeniu kleju wychodzi prawdopodobnie na to samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Dodam od siebie że do tego nadaje sie też koc termiczny z jednej strony złoty a z drugiej srebrny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Kurcze, u mnei w kwiaciarni ( bynajmniej te co odwiedzałem) to mieli tylko przeźroczystą, dość cienką folię. Wiecie jak taka się nazywa ? p.s. proszę o fotkę ze swiatlem dziennym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Oto obiecana fotka. Folia sprawuje sie bardzo dobrze. Po lotach nic sie nie odkleja, wszystko w porzadku. Mysle ze mozna by zejsc z waga odpowiednio rozcienczajac butapren, ale nie wiem czym ??? Obiecana fotka: I co na to powiecie ??? Dla porownania sama koncowka skrzydla na 1 planie pokryta jest zwykla folia modelarska, reszta to folia kwiaciarniana! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Wygląda super, szczerze mówiąc, to ja nie odróżniłbym tej folii od modelarskiej (bynajmniej na fotkach). Będę musiał się przespacerować po kwiaciarniach xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tak samo niektorzy na lotnisku nie odroznili Tylko zeby ten butapren deczko rozcienczyc to jeszcze bedezie lepiej (lzej). Ale teraz waga +- zwykla folia oracover. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukis Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Butapren spróbuj rozcieńczyć rozpuszczalnikiem nitro, ktoś tez opisywał sposób oklejania tą folią modeli i właśnie rozcieńczał butapren nitrem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam P. Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Butapren spróbuj rozcieńczyć rozpuszczalnikiem nitro... a to nie pofaluje albo nie rozpusci folii?? kiedys wlasnie podobna folia mi rozmiekla od nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Tylko nie wiem czy wtedy nie bedzie problemu z tym, ze rozpuszczalnik z butaprenem bedzie zmywal nadruk z folii. Nusze sprawdzic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 a to nie pofaluje albo nie rozpusci folii?? kiedys wlasnie podobna folia mi rozmiekla od nitro Tylko nie wiem czy wtedy nie bedzie problemu z tym, ze rozpuszczalnik z butaprenem bedzie zmywal nadruk z folii. Nusze sprawdzic. Ja jestem zdania, bardziej Marcina, być moze ruszy barwę, ale nie rozpuści fej folii. Jeśli dobrze pamiętam to włożyłem właśnie w rozcienczalnik nitro paseczek jakiejś folii cienkiej to ani drgnęła , ale sprawdź A tutaj stronka wlasnie o oklejaniu tą folią: http://modelhobby.republika.pl/darek/oklejanie.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Opis oklejania jest jeszcze tu: http://modelhobby.republika.pl/darek/oklejanie.htm EDIT: Spużniłem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Ja tam swoja metode opracowalem sam. Wiedzialem tylko ze uzywa sie folii z kwaciarni klejonej na butapren . Oikombinowalem co i jak i prosze, pokrycie jak tralala Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaja18 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 A kupic ją można (niestety tylko przeźroczystą) tu: http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4197402 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Poszukaj w kwaciarniach, nie w internecie. Ja w 3 znalazlem juz. A jak bede w poblizu jakiejs innej to zajrze, moze beda mieli kolory inne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Lukis napisał/a: Butapren spróbuj rozcieńczyć rozpuszczalnikiem nitro... a to nie pofaluje albo nie rozpusci folii?? kiedys wlasnie podobna folia mi rozmiekla od nitro Kiedyś "prawdziwy" butapren rozcieńczało się benzyną ekstrakcyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil_rc Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Prawdziwy butapren można znalez tylko w zakładach szewskich. Folie przezroczysta można zmatowić papierem ściernym 800 i puzniej pomalować farba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacqubes Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 I taka właśnie malowana natryskowo była by fajna, bo matowa i nietransparentna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariaczi__21 Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2007 Wszystko mozna zrobic, ale pytanie po co?? Jezeli mialbym malowac i kombinowac z folia to wolal bym 100 razy uzyc gotowej modelarskiej (i wyszlo by taniej i lepiej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.