EKSTRA14 Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Mam na oku zrobienie latającego taxi :faja: Co wy na to :?: Chciałbym zrobić tak: -zrobić jakiś samochód najlepiej z epp w s. ma być otwierana maska aby dało się tam dać elektronikę -ze skrzydłami ok.1-1,5m -zamiast spoilera dać statecznik poziomy a na końcach s. poź. dać dwa s. pionowe -oczywiście z lotkami na skrzydłach i statecznikach -z przodu silnik Boje się tylko czy to poleci bez ogona. :?: Proszę o rady i uwagi dotyczące mojego projektu :!: Za każdą odpowiedz z góry dziękuje :!: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Tu masz parę latających samochodów. Myślę, że projekt ma szansę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Używając cienkiego EPP, będziesz musiał użyć wielu wzmocnień. Samo latało z cienkiego EPP, za. Taki projekt, przeciw. Lepiej użyć depronu białego, sztywniejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 jary14,w tych filmikach są "dwupłaty" a ja chcę zrobić coś na wzór samolotu, zamiast kadłuba dać model TAXI a zamiast ogona dać "spoiler"czyli statecznik poziomy i 2 stat. pionowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barlu Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 Widzisz jary, nie znasz się... To jest jednopłat, z dużym statecznikiem, te na filmach, kolego EXSRTA14 :] Inny, mniejszy zapewne sprawi że model w locie będzie nie stabilny. Ale skoro wiesz lepiej, niż ludzie którzy już to budowali [na filmach, bez sensownie zapewne te stateczniki tak duże nie są]. Rób co uważasz... Później nie miej pretensji że "popsułem akumulator bo spadło" ale "to było nie stabilne, nie opanowałem tego i teraz mam duże kuku na twarzy, a odbiornik nie działa" . Na filmach już widać że te modele są naprawdę wrażliwe na stery przeciągnięcia itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 jary14,w tych filmikach są "dwupłaty" a ja chcę zrobić coś na wzór samolotu, zamiast kadłuba dać model TAXI a zamiast ogona dać "spoiler"czyli statecznik poziomy i 2 stat. pionowe Może zacznij od jakiegoś szkicu koncepcyjnego, bo jakoś ciężko się dogadać z tobą. Zasadniczo, da się zrobić niemal wszystko w wersji latającej, ale... Trzeba wiedzieć co zrobić, by to latało. często trzeba się wspierać dodatkowymi pomocami w rodzaju żyroskoskopów itp. Trzeba iść na pewne ustępstwa odchodząc od "makiety" na rzecz "latadła". Przykład masz ze wspomnianym wyżej w filmach autobusem.Gdyby był to idealny model makietowy, to szansa na ulotnienie raczej byłaby mała. Chyba, że chcesz coś takiego: http://www.youtube.com/watch?v=DhxqzZrUIMM Ale to są sterowce... :wink: Dlatego najpierw rozrysuj sobie, co chcesz zrobić. Co będzie pełnić rolę skrzydeł, co sterów. Pamiętaj, że stery i skrzydła nie tylko "winny być", ale też mieć odpowiednią powierzchnię "by działać". Zrób taki szkic ogólny i wklej rysunek. Wtedy pogadamy lepiej co chcesz zrobić. Bo niestety samo "Chcem samochód i żeby latał" to trochę mało. Poza tym, sam wspominasz, że chcesz dać SK i SW, więc "ogon" niby będzie, a gdzie, to już drobiazg. No i są modele latające bez ogona. Ale jak zwykle - muszą być odpowiednio wykonane. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 10 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 oto zdjęcie projektu: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d2082042e2e6ae0a.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 A masz może jakiś rys. koncepcyjny z zrzutu asymetrycznego? Jaki planujesz kadłub? Pełny, sylwetka, prosta deska? Głownym problemem będzie zapewne duże parcie "przedniej szyby" która będzie działać jak hamulec, lub silnie wychylony SW. Z wojego rysunu wynika, że możesz mieć głównie problem z niewłaściwymi proporcjami Sterów w stosunku do skrzydeł. Będziesz chyba musiał ten "Spoiler" i stery trochę powiększyć. Jak się zmieścić wagowo w jakiś 300g, to spokojnie powinien polecieć na wyposażeniu od RWD-5. Ostatnio było parę tematów o "latających dziwadłach". Podejrzyj tam parę patentów. Było kilka niezwykłości jak latające dywany, Rumcajs, Baba Jaga, czy nawet herb miasta. Zobacz jakie ustępstwa są potrzebne na rzecz zmuszenia dziwności do lotu. I oczywiście wyważenie takiej dziwnej konstrukcji zawsze jest problematyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 10 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2009 widać że to taka TAXI-FUNTANA będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 nie jest to az takie trudne do zrobienia osobiście zrobił bym napęd pchający mixer delta i spoilerem nie ma się co przejmować będzie pełnił funkcję stabilizacyjną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 madrian, co do tego rys. asym. to nie ma go ale mogę zrobić właśnie ta przednia szyba mi przeszkadza i nie wiem co z nią zrobić do zrobienie tego potrzebuje trochę depronu i epp dlatego proszę o podanie mi stron z najtańszymi produktami jako wyważenie będzie służyć umieszczenie pakietu w odpowiednim miejscu cyrax_ojz,silnik to chciałbym dać pchający Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 wystarczy sam depron no ewentualnie listewka sosnowa 6x3mm na skrzydła depron kupuje w castoramie lub praktikerze polecam arbiton ma w miarę płytkie rowki listewki sosnowe tez tam kupisz klej to polimerowy 5zł 0,5l ps. na rysunku masz ciągnący chyba ze te taxi ma latać na wstecznym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 11 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyrax_ojz Opublikowano 11 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2009 apropo konceptu masz juz samochód na którym chcesz sie wzorowac ? ja bym zrobił wersje retro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EKSTRA14 Opublikowano 12 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 a co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 nie nie ... lepsza wersja wersja full wypas :devil: no i retro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arturrro Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Może natchnie Cię ten filmik: Latający autobus. :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gładkilot Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Może natchnie Cię ten filmik: Latający autobus. :mrgreen: było już na 1 stronie ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 12 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Do mnie najbardziej przemawia wersja "retro" pokazana przez meloowa, no super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madrian Opublikowano 13 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2009 A co powiecie na to: http://kopalniawiedzy.pl/Terrafugia-Transition-latajacy-samochod-samolot-7086.html http://pl.engadget.com/2008/08/07/transition-latajacy-samochod-zaprezentowany-na-air-show/ http://deser.pl/deser/1,83453,6418121,Latajacy_samochod_wzbil_sie_w_powietrze_na_37_sekund.html http://futureblog.pl/wp-content/uploads/2007/10/terrafugia.jpg http://s.blomedia.pl/gadzetomania.pl/29814/terrafugia_fliesfront.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.