sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Witam! Chciałbym przedstawić "wynalazek" znaleziony przypadkowo w sieci, który dość mocno mnie zaintrygował, a nie znalazłem na forach polskojęzycznych informacji o jego wykorzystaniu w modelarstwie. http://www.cnc-hotwire.de/ Urządzenie wydaje się być jeszcze tańszą alternatywą dla urządzeń CNC (nawet na prowadnicach meblowych ) co dla młodego modelarza jest sprawą niebagatelną, zwłaszcza, jeśli bez niczyjej pomocy musi wyciąć profile np. skrzydeł (nie daj Boże zbieżnych!) z szablonów. Poza tym do konstrukcji mógłby użyć swej dotychczasowej wycinarki. Pozostaje tylko (czy może aż!) kwestia elektroniki i sterowania. Jako kompletny laik w temacie CNC mam więc pytanie do kolegów: co sądzicie o pomyśle? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Że tak powiem "Einfach genial!" Faktycznie odpada robienie prowadnic, tylko 4 precyzyjne szpulki dla silników krokowych i trochę linki (stalowa do modeli uwięziowych , gdyby ktoś miał problemy z przetłumaczeniem). Reszta podobna (silniki, sterowanie, oprogramowanie). Ciekawy pomysł. EDIT. Potrafi nawet robić za ploter piszący... Wow O.o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Zastanawia mnie jeszcze dokładność tej wycinarki. W końcu pełny obrót silnika krokowego to przesuw skoku gwintu, w tym przypadku to (aż!) cały obwód szpulki. Ciekawe, czy jest to sprawa do pominięcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laminat Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 pewnie ze jest to sprawa do pominiecia poprostu dajesz mała srednice szpulki:) takie cos juz w polsce widziałem na witrynie modelarskiej ale ostatnio cuda sie tam dzieja i nie moge tego znaleźć. nie mniej jednak ja byłbym zainteresowany kwestia sterowania czy ktos wie z kad i jak mozna takie sterowanie kompletne zdobyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorsky Opublikowano 16 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 dajesz mała srednice szpulki:)Tak, a najlepiej dać przekładnię. Chodzi o to, aby było max. prosto. Nawet cienka szpulka musi mieć te parę mm średnicy, aby była sztywna. Poza tym najłatwiej (bo taki jest zamysł) jest nawijać na oś silnika lub nałożoną na nią przedłużkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Silnik krokowy potrafi mieć więcej kroków na obrót, więc rozdzielczość do celów prowadzenia drutu tnącego ma wystarczającą. Poza tym tu jest cała trygonometria zaprzęgnięta, bo obrót szpulki nie zawsze przekłada się 1:1 na przesuw drutu (tylko wtedy jak drugi silnik stoi). Ten soft to tam musi nieźle nadrabiać w zamian za rezygnację z prostopadłych osi i uproszczenie konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Witam. O dokładność bym się nie martwił. Silniki korkowe stosowane w maszynach cnc zazwyczaj na jeden obrót mają 200kroków z możliwością ustawienia pół kroków co daje 400krokłw na jeden obrót wiec jeden krok to 0.9stopnia. Czyli przy szpuli o średnicy 20mm jeden krok to nawinięcie ok.0.15mm linki Problemem może być dostanie programu sterującego ta maszyną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiQ27 Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Problemem może być dostanie programu sterującego ta maszyną.Wydaje mnie się, że jest tutaj: http://www.cnc-hotwire.de/content/Software_01.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damian-str Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Nie zauważyłem wcześniej :oops: , poza tym mój niemiecki jest nie najlepszy :oops: . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolsefory Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Genialne urządzenie. I takie skuteczne. Kiedy to zobaczyłem to zaniemówiłem. :wink: Niestety nie znam niemieckiego i nie wiem co pisze na tamtej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malker Opublikowano 16 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 Nie zauważyłem wcześniej :oops: , poza tym mój niemiecki jest nie najlepszy :oops: .Polecam:http://translate.google.pl/translate?prev=hp&hl=pl&js=y&u=http%3A%2F%2Fwww.cnc-hotwire.de%2F&sl=de&tl=pl&history_state0=&swap=1 Idzie się domyśleć o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 super to wygląda :shock: na stronie podają że koszt wykonania to około 100euro więc nie jest źle będzie trzeba nad tym pomyśleć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 17 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2009 super to wygląda :shock: na stronie podają że koszt wykonania to około 100euro więc nie jest źle będzie trzeba nad tym pomyśleć... zapodam ten pomysl na modelarni bo u mnie w domu nie ma na to miejsca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 18 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2009 jak dla mnie bomba, mam trochę wolnego miejsca to chyba o czymś takim pomyślę. Mój kuzyn jest elektronikiem to może jakoś dalibyśmy my sobie radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macgaw Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Pisali o tym tutaj : http://www.elportal.pl/pdf/W05_01/75_58.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 Piękna rzecz :shock: prostota do bólu a jaki efekt.....chociaż przeraża mnie trochę oprogramowanie i projektowanie modeli na komputerze-w jaki sposób się to mniej więcej odbywa?Chyba jednak pozostanę przy zwyklej ramce z drutem i sklejkowych szablonach aczkolwiek pomysł jest naprawdę ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 19 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2009 http://allegro.pl/show_item.php?item=779123271&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any. takie silniczki by sie nadaly? bo sie zastanawiam czy nie sprobowac zrobic takiej maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 12V 480mA, takie ną wypisane na stronie, chyba musisz poszukać czegoś na 12v Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ECO400 Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 12V 480mAcoś się chyba pomyśliło... siłe silnika wyraża się w Nm a nie w mAto co podałeś to by pasowało do danych o zasilaczu choć wydaje mi sie że 480mA to sporo za mało do zasilania drutu tnącego (ja używam 24V 60A) z tego co się oriętuję to do naszych celów odpowiednie będą silniki w granicy 1,2-2Nm np. taki: http://allegro.pl/item775708790_silnik_krokowy_1_26nm_2_1a_lub_4_2a_cnc.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwasiu Opublikowano 20 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2009 Schrittmotor 12V 480mA Tak pisało na stronie co do silniczków, to jest cytat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.