Ładziak Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 W przeciwieństwie do śmigła zasadniczy ciąg turbiny pochodzi od przepychania masy powietrza i bardzo ważne jest, co się dzieje przed i za turbiną. Zmierzenie ciągu jest możliwe, ale żeby było miarodajne powinieneś turbinę obudować w kanał dolotowy i wylotowy o takim kształcie, jak w modelu. Żeby mieć pełen obraz sytuacji powinieneś też zmierzyć prędkość "gazów wylotowych". Chyba prościej będzie zamontować turbinkę od razu w modelu i sprawdzić w praktyce... . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Czy na elektronicznej wadze można w jakiś prosty sposób zmierzyć ciąg takiej turbinki? Czy jeśli po prostu postawię ją do 'góry nogami' (wirnikiem w dół, na jakiejś podstawce oczywiście) to czy nacisk na wagę podczas pracy turbinki będzie miał jakieś odzwierciedlenie w ciągu?Dla własnych potrzeb i porównań możesz mierzyć na wadze (ja tak robię: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=8774&postdays=0&postorder=asc&highlight=mirage&start=15).Ale tak, jak pisze Ładziak: efekt końcowy bardzo zależy od "obudowy", co sprawdzam w ten sam sposób - model na wagę i gazu Prędkości nie mierzę, bo nie mam jak. Tu jest bardzo prosty wzór na prędkość http://www.rcuniverse.com/forum/m_3457245/tm.htm Trzeba znać ciąg i powierzchnią FSA turbinki, ale coś mi nie gra, może ewentualnie ktoś to sprawdzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
false Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Dziś zrobiłem drugi test. Po 1-2 minutach na pełnych obrotach (pakiet o wydajności ponad 30A) regulator TP 25A jest gorący. Dalsze próby odwołane do czasu aż będę miał większy regler. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 29 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Dziś zrobiłem drugi test. Po 1-2 minutach na pełnych obrotach (pakiet o wydajności ponad 30A) regulator TP 25A jest gorący. Dalsze próby odwołane do czasu aż będę miał większy regler. Pamietaj, ze na postoju nie masz ZADNEGO przeplywu powietrza (no jakis tam jest, ale mozna go pominac), wiec skoro wytrzymal tyle na ziemi to mozna polatac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 dziś wykonałem taki mały test ciągu (nacisku) postawiłem model pionowo na wadze i wyzerowałem licznik . Gaz na max i siła nacisku wynosi 220-230g więc daleko to tych 470g ciągu ktorę są napisane na pudełeczku tej turbikni. Postanowiłem zrobić jeszcze jeden test i dałem stożek zmniejszający średnicę wylotu z 50mm na 30mm i siła nacisku spadła do 110g. Pozostało tylko odchudzić model maksymalnie jak się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robraf Opublikowano 31 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 to moze powiekszyc fi wylotu kosztem predkosci? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meloow Opublikowano 31 Października 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2009 robaf przecie to je łodrzutowiec anie slołflajer :lol2: zobaczymy jak bedzie latał na pakiecie 1300mAh i wadze 360g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.