Skocz do zawartości

JR PCM9x V2 - przypisanie kanałów ?

meloow

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jako że dziś przyszła do mnie paczka z JR PCM9x V2 to tak sobie siedzię i grzebię tu i tam w ustawieniach aby ustawić nadajnik pod model TS-11 i niestety ale mam zgryza. Model posiada sterowanie:

silnik, wyskość, oraz lotki z tym że na lotki dane są dwa serwa. I teraz pytanie czy da się ustawić na odbiorniku 4 kanałowym sterowanie dwoma serwami lotek ?

PS. radio bajka a ile ma możliwości aby coś zepsuć :lol2:

Opublikowano

U mnie (co prawda mam DS9, ale to podobny soft) w odbiorniku 9 kanałowym jedno serwo podłącza się pod kanał aileron, drugie serwo pod wolny kanał np. Aux1. W aparaturze ustawia się skrzydło flapperon w wing type i to wszystko :)

Opublikowano

To ja mam pytanie, jeśli było wspomniane o mx-16 :D

Jak można zrobić by przypisać dany kanał do odbiornika?

Chce ustawić sobie by na 1 i 2ch mógł włączyć delta-mix. Włączam go (ustawiam w basic seting: tail -delta/coś tam) ale to nie działało gdy wtyczki od serw były w ch 1 i2.

Nie mam instrukcji, poza wersją na PC. Ale jakaś dziwna, strony ponumerowane inaczej niż w spisie, jakby czegoś brakowało. Nie można się nic doszukać.

Opublikowano

W MX 16 szukaj 'receiver out' czy jakos tak - tam ustawiasz ktory kanal z nadajnika wychodzi na ktory z odbiornika.

Poza tym masz gotowe miksery w nadajniku. Włącz Elevon czy jakoś tak i popatrz na monitor kanałów, które kanały się ruszają i tak wepnij do odbiornika.

Ale:

nie dziala to jak ustawisz typ modelu z 2 serwami na lotki. Wtedy nadajnik jakgdyby blokuje kanaly 2 i 5 dla lotek.

Mellow - bedziesz mial pewnie podobnie. Ustaw sobie typ modelu na 1 lotke i kombinuj. Ja mam tak zrobionego Tom'a. Tzn nie mam kierunku, wiec ustawilem ze kanal 5 nadajnika wychodzi na 4 kanale odbiornika.

Opublikowano

marcin dzięki za podpowiedź już mi działa jak trzeba. Kurcze gubię się wtych wszytkich opcjach.

wystraczyło ustawić typ skrzydła sterowane jednym serewem , później zmiksować lotki z kirunkiem +/- 100% oraz wyłączyć drążek kierunku tj, w opcji D/R :). 10 minut roboty ale jest to wykonalne. w starej sanwe mogłem pomażyć :)

Opublikowano

W MX 16 [...]

Ale:

nie dziala to jak ustawisz typ modelu z 2 serwami na lotki. Wtedy nadajnik jakgdyby blokuje kanaly 2 i 5 dla lotek.

Wyjaśnij bo ja się z tym nie zgadzam - latam z lotkami na 1 i 6 :?: :?: :?:

Opublikowano

wystraczyło ustawić typ skrzydła sterowane jednym serewem , później zmiksować lotki z kirunkiem +/- 100% oraz wyłączyć drążek kierunku tj, w opcji D/R :) . 10 minut roboty ale jest to wykonalne

zrobiłeś to od :ass: strony to po pierwsze

po drugie sprawdź czy ci działa trymer na obie lotki.

po trzecie, ustawiasz skrzydło z 2 serwami jak należy i szukaj opcji zamiany kanałów.

Dla zagmatwania w moim Starlingu mam w ch1 w odbiorniku wpięty wariometr który w aparaturze jest jako ch9. silnik który normalnie jest jako ch1. wpięty jest w ch8 w odbiorniku.

Opublikowano

W MX 16 [...]

Ale:

Wyjaśnij bo ja się z tym nie zgadzam - latam z lotkami na 1 i 6 :?: :?: :?:

Już wyjaśniam:

Budując ASG potrzebowałem rewersów na hamulce klapy i lotki. 6 serw. Ogon kolejne 2. Brakowalo na wyczep.

Nie moglem fizycznie zmienić serw hamulcy i klap - poszlo na nie 4 kanaly. Lotki na Y. Jedyny uklad w jakim to moglo zadzialac, to ustawienie w nadajniku wing type 1 ail. Jak ustawilem 2 ail to automatycznie na 2 i 5 kanale mialem sygnal lotek. Dzialaly wtedy roznicowe wychylenia itp. Ale 6 7 kanal byl przeznaczony na klapy. Zabraklo dla hamulcy.

Wiec skonczylo sie na tym, ze kanal 1 miksuje z kanalem 5, zwolnionym z powodu ustawienia 1 ail. Lotki mam na kablu Y na kanale 2. Klapy to kanal 6 plus mikser kanalu 7 z 6 oraz 6 z 2. Dzieki temu klapy wychylaja sie albo w dol na pokretle (miks 6 i 7) lub lustrzanie, tak jak lotki (miks 6 i 2).

Mam nadzieje, ze jakos to wyjasnilem :)

Opublikowano

motylku bo ja tak lubię od ...... strony.

co do trymerów to jedna lotka trymowana na trymerze lotek druga na kierunku :)

za jakiś czas bedę znał wszystke możliwości tego Tx ale to musi trochę potrwać :)

Opublikowano

motylku bo ja tak lubię od ...... strony.

co do trymerów to jedna lotka trymowana na trymerze lotek druga na kierunku :)

za jakiś czas bedę znał wszystke możliwości tego Tx ale to musi trochę potrwać :)

W MX mozna wybrać typ miksera. I np jak wybierzesz typ TR to wtedy nadajnik wie, ze wychylenia są miksowane. Może to jest lekarstwem.

Szukaj ustawienia wyjść kanałów - to musi zadziałać ;)

Opublikowano

radio kupiłem w dobrej cenie i traktuje ję jak tymczasowe :) przed czymś lepszym :mrgreen:

Wpisuję w google (grafika) jrpcm9xii i nie wierzę, że to radio nie ma dowolnie przypisywanych kanałów.

Szukaj, taki duży ekran i całe srebrne - musi mieć tą funkcję.

Opublikowano

przeszukałem już menu , poczytałęm waldorfa , epheli , rcgroup i nic sensowengo nie znalazłem

Poprzednio sobie żartowałem.

Mam nowego laptopa, stary padł i zgubiłem mnóstwo adresów, ale mam wrażenie, że widziałem instrukcję w której było coś na ten temat.

Takie radyjko powinno tą funkcję mieć bezproblemowo.

Trochę cierpliwości, może ktoś podpowie.

Edit:

Przypisywanie kanałów to mój problem sprzed kilku lat i stąd czuję problem.

Mam MPX Evo9 i temat działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.