Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Chyba tak będziesz musiał zostawić.Jak zwilżysz dolny keson wodą to może ściągnie na równo, ale na tym kesonie ( dolnym) zrobią się "końskie żebra".Pokrycie pozapada się między żeberkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 chyba tak zostawie... bede liczyl na to ze folia mi sciagnie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Folia raczej tego nie załatwi.Wstawki między dźwigarami też robią swoje i one nie pozwolą na wyginanie skrzydła ( do tego służą ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Skrzydlo przez dodanie wstawek jest tak sztywne ze prawie nie da sie go zgiac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Widzisz sam że folia nie da rady go wyprostować.Chyba będziesz musiał tak zostawić, na tym etapie za dużo roboty ze zrywaniem kesonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Za duzo pracy wlozylem aby to teraz zrywac. Musi tak zostac. W drugiej polowce bede musial wymusic taki maly wznios Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Electronie! Czy masz rozpuszczacz CA? Po wyjmój wstawki międzu dźwigarowe, ułóż skrzydło bez wzniosu i wtedy powklejaj je na nowo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Samo odklejenie wkładek niewiele zmieni. Gdyby skrzydło było zwichrowane to taka akcja miała by sens.A tu skrzydło jest wygięte wzdłuż dźwigarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 dokladnie. Nie ma co plakac nad rozlanym mlekiem - trzeba robic dalej i wiecej tego bledu nie popelnic. Blad nie jest az tak duzy i nie sadze aby byl odczuwalny w locie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zrobisz drugą identyczną połówkę skrzydła i będzie ok.Zawsze w wolnej chwili możesz zrobić drugie skrzydło.W razie kraksy bedziesz miał na co wymienić.Powodzenia w budowie i oblotach.Pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek Hanuszkiewicz Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Ja bym chyba odklejał keson, to co się da wyciął bym skalpelem (między żebrami ) a to co zostanie na krawędziach żeberek odkleił bym za pomocą acetonu, czyli zmywacza do paznokci lub kupił bym ten rozpuszczalnik do CA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Krzysztof, ja również bym tak zrobił tylko że pod górnym kesonem są jeszcze dwie listwy co troche komplikuje całą sprawę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Panowie ja wam powiem co dziala Bardzo ale to bardzo rozwodnony nitro cellon i deska z gumkami :D Zwichrowanie zdecydowanie sie zmniejszylo i jest prawie ni odczuwalne nawet na desce A teraz mam kolejny problem.... Lotka bedzie zorbiona konstrukcyjnie z pozostalosci po odcietym zeberku.. tylko mam problem jaki zawias dac a co za tym idze jak dociac lotke.... Prosze o rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Zdecydowanie wybrałbym wariant numer dwa, identyczny mam w Gilesie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 a masz lotke konstrukcyjna ?? Kryta kesonem ? bo ja jakos nie mam pomyslu jak na takim malym... g dac zawias :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slawekmod Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Lotka jest konstrukcyjna kryta balsą i ma doklejony nosek z balsy 8 mm.W nosku są otwory pod zawiasy.W skrzydle natomiast w miejscach gdzie są otwory na zawiaski powklejałem klocki z balsy 10 mm.Lotki mam już zamocowane ( bez wklejania narazie ) i nie ma problemu z ich wychylaniem.Otwory zrobiłem w jednej osi i obyło się bez żadnych niespodzianek.Potem wkleję zawiaski na żywicę.Mają otworki i będą trzymać jak trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Przy tak małym i lekkim modelu zrobił bym mocowanie w wer.1 albo na taśmę albo z dyskietki zawiasy. Kesonik balsa 1mm i po problemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Juz czaje o co Ci chodzi Mam nadzieje ze uda mi sie to zrobic bez problemu Jak powstaje lotka napisze jutro.... dzisiaj musze przepisac jeszcze "tylko" 3 strony kancelaryjne z polaka :cry: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Opublikowano 22 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2007 najlebsze zawiasy do tego z dyskietki, nacinasz nozem, wsuwasz w plat i lotke, zakraplasz ca i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektron Opublikowano 23 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2007 z czego zrobic zawais to najmniejszy problem. Wku... mnie naklad pracy przy opcji 2. ale bedzie ladnie wygladac. A tasma... bedzie widoczna ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.