darek.3333 Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Już pisałem na forum , że zaczęliśmy z synem naszą przygodę z modelarstwem od kupienia modelu na allegro. Miał być łatwy w pilotażu, w zasadzie sam latać a jak się go mniej - wiecej skierowało na pole to sam miał lądować. Taka przynajmniej była opinia sprzedającego modelarza. Jako zupełni laicy kupiliśmy od niego wszystko łącznie z zabytkową aparaturą , która potem nawet do modelu z EPP się nie nadawała. :cry: Po 20 sek lotu nasz model wyglądał tak: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=628 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=626 http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=630 Dotarło do mnie , że model sam jednak nie lata. Zbudowałem Pipera J3 z EPP , nauczyłem się latać, potem był TOTO-0 z depronu. potem Puzzel 1600 spalinowy , konstrukcyjny. Ostatnio stwierdziłem , że dojrzałem do odbudowy naszego pierwszego modelu. I po dłuższym dłubaniu w piwnicy (dość długim bo żona straszy rozwodem) udało mi się conieco posklejać: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2957 Siedzi w nim silnik Saito 100, rozebrany , przemyty i odpalony (ładnie chodzi). Niezły model wybrałem sobie na naukę latania. :wink: Model po sklejaniu jeszcze nie oblatany. Jak się nie rozpadnie to może jakiś filmik wrzucę. ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikon Opublikowano 14 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2009 Rzeczywiście, "niezły" pierwszy model. Fajnie że się nie zraziliście. A odbudowa.... szacuneczek 8) Jeżeli naprawa jest tak solidna, jak dobrze wygląda - to pięknie będzie szalał po niebie. Pozdr., Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Wybrałem się z moim acrobatem aby go oblatać w ostatnią niedzielę przed wieczorem. Nie padało i wiatr był słaby. Uzbroiłem model i okazało się, że coś źle ustawiłem w aparaturze. Lotki wychylały się w złą stronę. Nie wiele myśląc przetawiłem rewers na kanale 1. Efekt był taki , że przy wychylaniu drążka lotki wychylały się... w tą samą stronę. Nie miałem instrukcji aparatury więc się poddałem i model nie poleciał tylko się przewietrzył :wink: http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=3081 Miałem inny model ze sobą więc i tak polatałem. A w domu olśniło mnie , że lotki ustawiłem jako klapo-lotki więc są podpięte do dwu kanałów i trzeba było na dwu kanałach przestawić rewers a nie na jednym. :wink: Model nadal czeka na oblot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Czyżby EXTRIM? Kiedyś chciałem go kupić ale jak zobaczyłem model w całej okazałości i dowiedziałem się że potrzebuje więcej ciągu niż waży to zrezygnowałem z tego modelu na początek. Wziąłem się za szybowce:) Powodzenia z oblotem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Czyżby EXTRIM? Nie wiem jak się nazywa ten model bo go kupiłem na alledrogo. Ale to nie EXTRIM z Aretxu. Jakaś własna robota z planów. Model ma 1,6m rozpiętości i 15ccm 4T silnik pod maską. :wink: PS - no i w końcu poleciał po raz drugi i wylądował szczęśliwie po raz pierwszy... :wink: Choć mało brakowało pod koniec aby się spotkał z operatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 No modelik bombastyczny ale najlepszy text operatora kamery na sam koniec filmu :devil: Pozdrawiam 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 No modelik bombastyczny ale najlepszy text operatora kamery na sam koniec filmu :devil: Pozdrawiam 8) Dzięki.... no ja trochę źle obliczyłem a koledze nerwy trochę puściły :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.z.i.q Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 czyżby latanie na kącku? a modelik niczego sobie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Miejsce latania się zgadza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.z.i.q Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 daty nie pamiętam ale też tam latam ze znajomym ja latałem tam piperkiem j-3 cub 150 cm i lazy bee a znajomy pigi 3d i ultimate może mnie kojarzysz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locke Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Strasznie mi się podoba ten modelik Będe musiał kiedyś kupić sobie Extrima bo jest do niego podobny. No i ten dzwięk silnika, to nie to co jakiś tam elektryk I jeszcze to jak go odbudowałeś...pełen profesionalizm hehe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robintom Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 U mnie na lotnisku jak się ląduje szybowcem to trzeba krzyknąć "szybowiec ląduje" oczywiście po angielsku. Słyszę właśnie że coś podobnego wprowadzono i w Polsce. :rotfl: Tylko dziwne to hasło. :oops: Ktoś się wychował na filmie "Seksmisja" :jupi: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek.3333 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 daty nie pamiętam ale też tam latam ze znajomym ja latałem tam piperkiem j-3 cub 150 cm i lazy bee a znajomy pigi 3d i ultimate może mnie kojarzysz ? Czy to Ty miałeś rewers na lotkach w tym Piperku?? Jeśli tak to kojarzę... :wink: Model starałem się odbudować aby nie straszył ale do profesjonalizmu trochę brakuje :wink: Ale i tak fajnie lata... tylko nie trzeba się za bardzo zapatrzeć przez obiektyw jak ląduje. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d.z.i.q Opublikowano 26 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2009 Tak, to ja, ale potem i tak się fajnie latało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.