Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Czołem :!: Kiedyś grzebałem po sieci za jakimiś fajnymi planami czegoś prostego do zbudowania. Znalazłem model o nazwie, chyba, O2, a bynajmniej tak by wynikało z nazw plików. Nie mogę za cholerkę odnaleźć strony, skąd pobrałem te planky, no ale mniejsza o to. Jako że na brak zajęć narzekać nie mogę, bo aktualnie na warsztacie mam: - dwupłacika z projektu Piotra (coś ciągle o nim zapominam), - Extrę EPP od Osy (do tej nie mam węgla, myślałem że dziś przyjdzie i coś podziałam, ale nie jest mi to dane) - Extrima v2 do delikatnego remontu (dzięki Sławek ) to pomyślałem jednak, że warto by chociaż przygotować formatki pod laser tego modelu O2 (coś a'la zestawik do szybkiego montażu). Ten cały O2 to taki balsowy funflaj z kadłubem deską i skrzydłach z jakimś profilem symetrycznym. Rozpiętość 948 mm, Długość około 900 mm, Wagi nie znam, wyposażenia jakie zastosował autor nie znam, wiem jedynie że był to chyba jakiś silnik z przekładnią, bo taki widnieje na planach A tak wygląda to cudo: EDITED 2 START Oczywiście zapomniałem o najważniejszym, jako że nie ma odnośnika od strony autora, lub strony z planami, zamieszczam info o autorze planów. EDITED 2 END Kadłub Skrzydła Ster wysokości ze statecznikiem - to już moja wersja ale, kształt całości ten sam, a elementy nieco zmodyfikowane, coby się lepiej składało A oto co udało mi się zdziałać komplecie. Skrzydła już są na formatkach, tylko ciąć Łącznik skrzydeł - narazie nie na formatce bo nie wiem z jakiego materiału wykonać. Autor zdaje się proponował balsę 3 mm, ale ja chyba zastosuje sklejkę 3 mm. Ster kierunku juz rozbity na elementy do szybkiego składania. To samo statecznik poziomy i ster wysokości. Aktualnie walczę z kadłubem, jak się uporam to może znajdę fundusz żeby wyciąć O ewentualnych dalszych postępach będę informował. Pozdrawiam! EDITED 1 Zapomniałem dodać po co to robię! Jak się ma w rękach talent, to taki model można machnąć ręcznie w 5 godzin łącznie z oklejaniem. Niestety ja takiego czegoś jak talent nie posiadam, a bynajmniej wciąż go w sobie szukam EDITED 3 Pozwoliłem sobie wyedytować temat, ponieważ znam już nazwę modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 witam. zrobiłem takiego, okleiłem kadłub ,stateczniki i lotki. skrzydło mi się zwichrowało bo robiłem to 1 raz. niestety leży bo nadal nie wiem jak to okleić a do tego brak mi koncepcji jak to w płaski kadłub wkleić żeby się trzymało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Zwichrowało się od folii? P pierwsze nie opalarką tylko żelazkiem naciągaj. Jeśli to nie duże zwichrowanie , to wyginasz ręcznie skrzydło w drugą stronę i napinasz ponownie folię , aż do momentu wyprostowanie się go, no chyba , że przegiąłeś z dmuchawą i jest to już pozamiatane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 robiłem modelarskim żelazkiem. twoją metodę od razu próbowałem ale nie dało sie naprostować. oglądnąłem jakiś film instruktażowy jak to robić i zrobiłem najpierw jedną stronę i przyprasowałem a potem drugą. a trzeba pewnie obie a potem prasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 slawko_k, udało Ci się ulotnić model? Wiesz jaka wyszła waga do lotu albo pustego modelu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 nie ulotniłem. napisałem że nie mam oklejonego skrzydła a nawet jakbym miał to nie mam pojęcia jak je w kadłub wkleić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Skrzydło w kadłub to chyba najlepiej na CA :mrgreen: Właśnie przed chwilą się zastanawiałem, jakby tu zrobić skrzydło odejmowane, tj model dwuczęściowy, ale chyba nie mam pomysłów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 no ale jak jest oklejone to sklejona będzie folia z kadłubem a to się trzymać nie będzie. nie wiem jak inne folie. ja 1 w życiu to robiłem solarfilmem i on się w ogóle nie trzyma balsy ani sklejki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Hmm, to może najpierw wkleić, a dopiero później oklejać? Wpadłem na genialny pomysł. Zamocuję skrzydło na gumach Będzie to wymagało wzmocnienia kadłuba tu i tam, ale cóż - takie jest życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jary14 Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Wpadłem na genialny pomysł. Zamocuję skrzydło na gumach Mam nadzieję, że się nie załamiesz, jak Ci powiem, że pierwszy na mocowanie skrzydeł na gumę nie wpadłeś ?? :P A tak na serio, to czekam na rozwój wydarzeń, bo sam myślałem, o czymś podobnym, bo to taka perełka w dobie depronowców xD W każdym razie masz kibica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Hmm, to może najpierw wkleić,Szymon ja ledwo w rękach mogłem utrzymać jednocześnie połówkę skrzydła i ta folię tak się sama skręcała. nie wyobrażam sobie operować po pokoju całym modelem z kompletnym prawie metrowym skrzydłem i ta folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Czołem :!: Nie mogę za cholerkę odnaleźć strony, skąd pobrałem te planky, no ale mniejsza o to. Tutaj , niestety tylko KX2 i Skeeter zostały do bezpłatnego pobrania... Wątek na RCGroups i drugi wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Skrzydło w kadłub to chyba najlepiej na CA :mrgreen: Właśnie przed chwilą się zastanawiałem, jakby tu zrobić skrzydło odejmowane, tj model dwuczęściowy, ale chyba nie mam pomysłów.Możesz na gumę, ale można też pokombinować i na śruby: http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=2439&highlight=przy+kawce no ale jak jest oklejone to sklejona będzie folia z kadłubem a to się trzymać nie będzie. nie wiem jak inne folie. ja 1 w życiu to robiłem solarfilmem i on się w ogóle nie trzyma balsy ani sklejki-Przed folią posmaruj drewno Balsalock-iem-W miejscach klejenia podzespołów pokrytych folią trzeba zawsze usunąć folię; żeby nie kaleczyć drewna najlepiej nie ciąć jej nożykiem, a wypalić "przecięcie" lutownicą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Tutaj :jupi: :* EDITED ale można też pokombinować i na śruby :* :jupi: Hubert, jeśli możesz to powiedz mi jeszcze jak jest rozwiązane odejmowanie skrzydeł i sterów z punktu widzenia lotek i steru wysokości? Przecież one są wklejone na stałe, a nie widziałem w pokazanym przez Ciebie modelu żadnej "luki" coby zmieściły się lotki, lub serwo... Dobra, na serwo znalazłem dziurę ale na lotki nie widzę dalej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 16 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2009 Dobra, na serwo znalazłem dziurę ale na lotki nie widzę dalej...Są szczeliny, popatrz dokładnie bo widać: i na te wielkie lotki i na całe usterzenie poziome (tu szczelina jest z przodu - po odkręceniu przesuwamy do przodu i wyjmujemy). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Wolnymi chwilami posiedziałem nad planami i powstało takie coś: To co widać na powyższym rysunku to kompilacja modelu O2 z pomysłami wziętymi z modelu z linku Huberta i odrobina mojej własnej inwencji. Nie wiem jak do końca rozwiązać mocowanie tych skrzydeł i statecznika, jakoś to zrobiłem, mam nadzieje że będzie się trzymać Miejsca zaznaczone na czerwono to miejsca, w których będą sklejkowe wzmocnienia na śruby. Żeberko skrzydła, które będzie posiadało uszy do przykręcenia go do kadłuba będzie wykonane w całości ze sklejki 3 mm, odrobinę bardziej ażurowane niż pozostałe żebra. Statecznik natomiast pozostanie w całości balsowy, będzie posiadał tylko doklejane uszy ze sklejki 2 mm. Tutaj widoczne żeberke o którym mowa i wstawki sklejkowe (jest ich 2 razy za dużo, ale domyślnie mają być ze sklejko 3 mm i ze sobą sklejona, a nie z 6 mm). Z racji demontowanego skrzydła wprowadzone będą następujące zmieny zewnętrzne: - znikną boczne listwy przy kadłubie (od skrzydła do statecznika poziomego) - lotki będą wydłużone po sam kadłub. W ogóle to muszę jeszcze raz zaprojektować ogon (SK, SW), bo stwierdziłem że to co zrobiłem to wcale nie jest szybki montaż Odrobinkę zmieniło się skrzydełko także, ale są to zmiany na tyle małe, że nie ma co pokazywać. Dużo przy przerabianiu zaczerpnąłem z fotek na rc-groups. Plany, które ja mam są w stosunku do tamtych stanowczo 'nieaktualne'. Poza tym przejrzałem manuala na stronie autora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 18 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Strejlau, a może dorobić przestrzenny kadłub (w kształcie klina, czyli żadnego gięcia), dwie strony lżejsze, tył 1 mm. balsa, wręgi sklejka 3 mm przód, sklejka 1,5 tył? Widzę że masz straszny napęd, może dasz radę? Mocowanie skrzydeł węgiel 8 mm i 4 mm w skrzydłach rury alu (alu z marketu masuje sprawdzałem)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.