Skocz do zawartości

Którą aparaturę Spektrum wybrać??

M-712

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

O ile ktoś nie włączy radia z systemem fasst , który potrafi bez problemu zakłócic tego spektruma, ale to swoją drogą.. a DX6i na początek to dobry wybór :)

• Odpowiedzi 71
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

O ile ktoś nie włączy radia z systemem fasst , który potrafi bez problemu zakłócic tego spektruma, ale to swoją drogą.. a DX6i na początek to dobry wybór :)

A udało Ci się to już zrobić czy tylko tak myślisz ...

Opublikowano

Na sąsiednim lotnisku miało miejsce takie zdarzenie, testowałem fassta przez przeszkody typu górki, lasy, domy, zasięg w lini prostej gdy jest odbiornik i nadajnik na ziemi to 1000m, jeżeli anteny sie nie widzą to conajmniej 600m, w powietrzu z tego co sie dowiedziałem z forum to ludzie latają kamerkami na wysokosciach 4-5km i nie ma problemu, przy czym spektrum dsm2 DSSS wysiada po 1,5 - 2km :)

Opublikowano

Sebarc chyba coś słyszałeś że w którymś kościele dzwonili tylko nie wiesz w którym.

W Twoim podpisie widnieje FUTABA więc co ktoś Ci zakłócił jej działanie inną FUTABĄ ?

To dość ciekawe by było.

Opublikowano

Na sąsiednim lotnisku miało miejsce takie zdarzenie, testowałem fassta przez przeszkody typu górki, lasy, domy, zasięg w lini prostej gdy jest odbiornik i nadajnik na ziemi to 1000m, jeżeli anteny sie nie widzą to conajmniej 600m, w powietrzu z tego co sie dowiedziałem z forum to ludzie latają kamerkami na wysokosciach 4-5km i nie ma problemu, przy czym spektrum dsm2 DSSS wysiada po 1,5 - 2km :)

Dwa posty wczesniej powiedziałeś że Fasst zakłóca DSM2. Teraz mówisz że DSM2 ma mniejszy zasięg - ustal co mówisz i przestań robić zamieszanie ...

Opublikowano

Na sąsiednim lotnisku miało miejsce takie zdarzenie

A może ktoś latający na spektrum zapomniał doładować pakietu odbiornika? Ten system jest bardzo wrażliwy na spadki napięcia. A to że obok była Futaba to czysty przypadek?

Opublikowano

Dwa posty wczesniej powiedziałeś że Fasst zakłóca DSM2. Teraz mówisz że DSM2 ma mniejszy zasięg - ustal co mówisz i przestań robić zamieszanie ...

No chyba piszę jasno, iż FUTABA FASST (FHSS) zasięg w powietrzu 4-5km (zależne od warunków atmosferycznych, a może i wiecej) a SPEKTRUM DSM2 (DSSS) w powietrzu wysiada po około 1,5 - 2km..

Opublikowano

Na sąsiednim lotnisku miało miejsce takie zdarzenie

A może ktoś latający na spektrum zapomniał doładować pakietu odbiornika? Ten system jest bardzo wrażliwy na spadki napięcia. A to że obok była Futaba to czysty przypadek?

Raczej nie :) Informację te może również potwierdzić sklep rcskorpion :)

Opublikowano

No chyba piszę jasno, iż FUTABA FASST (FHSS) zasięg w powietrzu 4-5km (zależne od warunków atmosferycznych, a może i wiecej) a SPEKTRUM DSM2 (DSSS) w powietrzu wysiada po około 1,5 - 2km..

To to są podobne teksty ??????? i chyba to nie jest takie jasne ...

Opublikowano

Dx6i to dobry wybór na początek. Sam ją kupiłem trochę czasu temu i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jej działania. To jest moja pierwsza aparatura z komputerem.

A co do zakłóceń z systemem FASST, to nie miałem z nimi do czynienia, mimo, że latam na swoim Dx6i wraz z Futabą z systemem FASST. Latamy bardzo różnie, raz koło siebie, raz 30m obok siebie i jeszcze nigdy nie odczułem żadnych zakłóceń i to samo ze strony Futaby.

Może nie latam tak często jak kol. sebarc, ale mam pełne zaufanie do Spektrum, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Pozdrawiam i życzę wysokich(i bezzakłóceniowych :) ) lotów.

Hubert

Opublikowano

To może i ja się dołączę do dyskusji ;) Mianowicie-jaki odbiornik polecicie do Cessny 480? Zakupiłem DX7, teraz muszę dokupic odbiornik, ale nie wiem jaki wybrac. Czy jest sens kupowania AR7000 , czy jakiś inny np. AR6100 w zupełności wystarczy? Chciałbym bezpiecznie i bezstresowo polatac Cessną :)

Opublikowano

Sebarc a jak masz ułożoną antenę w nadajniku?

Nie ma wiekszej róznicy na mniejszych odleglosciach ponizej 1-2km, ale staram sie nie ustawiac pionowo do modelu...

Opublikowano

Nie ma wiekszej róznicy na mniejszych odleglosciach ponizej 1-2km, ale staram sie nie ustawiac pionowo do modelu...

I to jest błąd teraz wiem skąd u ciebie są niby zakłócenia, to nie zakłócenia tylko źle ustawiona antena i brak łączności z odbiornikiem. Po to antena jest łamana bo ma być równolegle. Myślę że powinieneś trochę poczytać o sygnałach 2,4 GHz i o pasmach przenoszenia wtedy nie będziesz miał problemów a tak na marginesie to na forum jest kilka tematów poświęconych tej częstotliwości łącznie z rysunkami obrazującymi ułożenie anten i rozchodzeniem się sygnału.

Kornelitto jaki byś nie kupił odbiornik pełno zakresowy wszystko będzie śmigać może być nawet AR 500

Opublikowano

I to jest błąd teraz wiem skąd u ciebie są niby zakłócenia, to nie zakłócenia tylko źle ustawiona antena i brak łączności z odbiornikiem. Po to antena jest łamana bo ma być równolegle. Myślę że powinieneś trochę poczytać o sygnałach 2,4 GHz i o pasmach przenoszenia wtedy nie będziesz miał problemów a tak na marginesie to na forum jest kilka tematów poświęconych tej częstotliwości łącznie z rysunkami obrazującymi ułożenie anten i rozchodzeniem się sygnału.

Kornelitto jaki byś nie kupił odbiornik pełno zakresowy wszystko będzie śmigać może być nawet AR 500

Ale czy ja pisałem, że mam problem ze swoją Futabą?? :shock:

Opublikowano

Wg mnie ustawienie anteny nadajnika przy lataniu modelami spalinowym czy eletrykami do granic widzialnosci nie ma znaczenia.Latam na Futabie T10CG nigdy nie zwracałem uwagi na ułozenie anten nadajnika i odbiornika.Z zakłóceniem DSM przez fassta, to faktycznie juz kilka osób mi to mówiło jednak nie wiem w jaki sposób jeden system ma zakłócic drugi skoro wybierane sa tylko wolne kanały i nigdy nie pracują dwa nadajniki na jednej częstotliwosci.Widziałem sporo modeli klasy gigant w, których odbiornik jest przymocowany opaską na szybko, a anteny sobie po prostu wiszą tak samo mam u siebie w duzym modelu i latam bez problemów.

Opublikowano

Chciałbym i ja się dołączyć do dyskusji o zakłuceniach DSM2.

Sebarc - Pokaż mi w Twoim wpisie, gdzie jest napisane, że zakłuciłeś Spektruma swoim FASS - tem?

Opublikowano

Sebarc - Pokaż mi w Twoim wpisie, gdzie jest napisane, że zakłuciłeś Spektruma swoim FASS - tem?

On - Sebarc - to tylko NAPISAŁ o 20.11 ale mu się pojęcia mylą :devil:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.