MironRC Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam! Kupiłem niedawno silnik MDS 68 FS PRo, czy ktoś z kolegów spotkał sie z tym silniczkiem? 1.Silnik jest nowy, ale w najwyzszym położeniu tłoka jest odczuwalne lekkie zablokowanie, czy to normalne?po dotarciu to minie? 2. Na jakim paliwie najlepiej go docierać?świeca A3 będzie dobra? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Tak,blokowanie się tłoka w świeżym nie doatrtym silniku jest w 100% normalne,po dotarciu nie bvędzie to miało miejsca.Nie powinieneś silnikiem w tym stanie na siłę kręcić b nie porysować cylindra i tłoka.Najlepsze na dotarcie jest paliwo o zawartości 80% metanolu i 20% oleju rycynowego,czyli tak zwana docieraniówka 80/20(polecam firmę Model Technics i Proxim).Na świecy A3 bez problemu go uruchomisz ale do silnika tej wielkości jest to świeca znacznie za gorąca-do tego silnika idealna jest świeca Os Max No.8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Witam! Panowie jakie śmigło trzypłatowe można założyć do MDS 68 FS PRO? dwupłatowe mam 12x6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Zwykle dobiera się to w ten sposób że średnicę zmniejsza się o 1" zaś skok zwiększa o 1".Wynika z tego że do Twojego silnika odpowiednie jest śmigło 11x7 na przykład takie:. http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=11_29_238&products_id=2543 EDIT:poprawiłem literówkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 średnicę zwiększa się o 1" zaś skok zwiększa o 1".Wynika z tego że do Twojego silnika odpowiednie jest śmigło 11x7 tzn średnice zmniejsza a skok zwiększa, tak? pomyliło Co sie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxter12 Opublikowano 7 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 Pomyliło mu się, wiedział że dzwoniło, tylko nie wiedział w którym kościele. Zmniejszasz o 10% średnicę LUB skok śmigła. A nie obydwa jednocześnie. Te 10% to w warunkach modelarskich wychodzi oczywiście 1 cal W przypadku 4 łopatowego 17%, tak na marginesie, gdybyś miał ochotę. Baxter Edit 11x6 lub 12x5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 7 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2010 no właśnie tez tak myślałem ale nie mogel znaleźć na forum, dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Było. Sam nawet pisałem ... :evil: Guru Schier w Miniaturowym Lotnictwie, wyd. 3, na str. 155, w tabl. 8-1 podaje, że śmigło 3 łopatowe = 0,93, a 4 łopatowe = 0,88 średnicy śmigła 2 łopatowego. Amen. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MironRC Opublikowano 8 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 a co ze skokiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karlem Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Skok pozostaje bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad Opublikowano 8 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2010 Kurcze.ale zdania podzielone,co modelarz to inna opinia na ten temat .Ja stosuję zasadę średnica -10% skok +10% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.