kemagz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Witam kolegów. Na wstępie chcę zaznaczyć że jestem początkującym modelarzem, proszę o wyrozumiałość. Chcę wyposażyć w elektronikę łódkę katamaran. Wyposażenie: 2x aku (12V) - złączone równolegle. 2x regulatory z BEC 2x Silniki 1x Odbiornik RC. Chcę podłączyć odbiornik RC z jednego BEC, a z drugiego sterownik oświetlenia. Pytanie tylko jak to wszystko podłączyć i jak zabezpieczyć, mógł bym prosić o jakiś schemat ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jak wół jest opisane to , razem ze zdjęciami , jakieś 2 cm nad Twoim postem. Wystarczy kliknąć myszką , nawet nie trzeba szukać. :twisted: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Hmm, nie zrozumieliśmy się, temat wyżej czytałem już wczesniej. Jest pomocny jeśli ktoś ma problemy z połączeniem 2 silników pod jeden regulator. Ja pytam o podłączenia i zabezpiczenia to znaczy np. czy poprawne jest połączenie 2 regli z jednego źródła (aku bedą złączone równolegle) czy też może nie łączyć aku równolegle tylko z jednego zasilac: aku -> regulator (BEC -> odbniornik) - > silnik, z drugiego: aku -> regulator (BEC -> swiatla) -> silnik, tyle tylko ze wtedy będzie inny pobor i aku będą się złużywać nierównomiernie. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4107 Chyba jednak nawet nie zajrzałeś. A sposoby czy łączyć równolegle czy nie , to oczywiście , że lepiej łączyć równolegle, ale nie zawsze tak można szczególnie jak pakiety siedzą w osobnych skrzydłach czy kadłubach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Zajrzałem faktycznie, ja jednej z fotek jest to połączenie, lecz temat dotyczy nieco innego. Ok w miare zgłębienia tematu kilka spraw się wyjaśniło, w każdym razie dzieki za odpowiedź Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 To dodam tylko że z beca do oświetlenia z wtyczki któa idzie do odbiornika (regulacja obrotów silnika) wyjmujesz czerwony kabelek i tam podpinasz + światła lub modułu oświetlenia. Czyli z 1 beca zasilasz odbiornik, z drugiego oświetlenie (warto sobie zrobić drabinkę z pinów od PC-eta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Dzęki za info, pytanie jeszcze co rozumiesz poprzez drabinka z pinów. Aha i jeszcze zapomniał bym o jednej ważnej rzeczy, mianowicie jednego serwa i teraz pytanie, jak go zasilić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 1 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Od końca. Serwo zasilane jest poprzez odbiornik a do niego przypięte żródło zasilania Kabelki w serwach , becach reglach są standardowe ( żółty kabelek ,czasami biały ) to sygnał , czerwony "+" a czarny lub brązowy "-" Drabinka - pewnie wiesz jak wygląda wtyk IDE do dysku PC ? Tyle że to są piny w 2 rzędach , jak dorobisz 3 rząd to masz możliwość krosowania sygnału zasilania pomiędzy urządzeniami nie podpiętymi do odbiornika lub podpiętymi w niestandardowy sposób czyli bez zasilania przez odbiornik (zasilanie idzie z osobnego źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemagz Opublikowano 1 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2009 Jasne, to idzie z odbiornika, fakt. Trochę się sam zamieszałem. Wszystko jasne dzieki raz jeszcze za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 2 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2009 I jeszcze zdjęcia kolegi z forum - odnośnie drabinki http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2722 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.