kemagz Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Witam kolegów. Na wstępie chcę zaznaczyć że jestem początkującym modelarzem, proszę o wyrozumiałość. Chcę wyposażyć w elektronikę łódkę katamaran. Wyposażenie: 2x aku (12V) - złączone równolegle. 2x regulatory z BEC 2x Silniki 1x Odbiornik RC. Chcę podłączyć odbiornik RC z jednego BEC, a z drugiego sterownik oświetlenia. Pytanie tylko jak to wszystko podłączyć i jak zabezpieczyć, mógł bym prosić o jakiś schemat ? Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Jak wół jest opisane to , razem ze zdjęciami , jakieś 2 cm nad Twoim postem. Wystarczy kliknąć myszką , nawet nie trzeba szukać. :twisted: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemagz Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Hmm, nie zrozumieliśmy się, temat wyżej czytałem już wczesniej. Jest pomocny jeśli ktoś ma problemy z połączeniem 2 silników pod jeden regulator. Ja pytam o podłączenia i zabezpiczenia to znaczy np. czy poprawne jest połączenie 2 regli z jednego źródła (aku bedą złączone równolegle) czy też może nie łączyć aku równolegle tylko z jednego zasilac: aku -> regulator (BEC -> odbniornik) - > silnik, z drugiego: aku -> regulator (BEC -> swiatla) -> silnik, tyle tylko ze wtedy będzie inny pobor i aku będą się złużywać nierównomiernie. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=4107 Chyba jednak nawet nie zajrzałeś. A sposoby czy łączyć równolegle czy nie , to oczywiście , że lepiej łączyć równolegle, ale nie zawsze tak można szczególnie jak pakiety siedzą w osobnych skrzydłach czy kadłubach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemagz Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Zajrzałem faktycznie, ja jednej z fotek jest to połączenie, lecz temat dotyczy nieco innego. Ok w miare zgłębienia tematu kilka spraw się wyjaśniło, w każdym razie dzieki za odpowiedź Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 To dodam tylko że z beca do oświetlenia z wtyczki któa idzie do odbiornika (regulacja obrotów silnika) wyjmujesz czerwony kabelek i tam podpinasz + światła lub modułu oświetlenia. Czyli z 1 beca zasilasz odbiornik, z drugiego oświetlenie (warto sobie zrobić drabinkę z pinów od PC-eta) Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemagz Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Dzęki za info, pytanie jeszcze co rozumiesz poprzez drabinka z pinów. Aha i jeszcze zapomniał bym o jednej ważnej rzeczy, mianowicie jednego serwa i teraz pytanie, jak go zasilić ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 1, 2009 Share Posted December 1, 2009 Od końca. Serwo zasilane jest poprzez odbiornik a do niego przypięte żródło zasilania Kabelki w serwach , becach reglach są standardowe ( żółty kabelek ,czasami biały ) to sygnał , czerwony "+" a czarny lub brązowy "-" Drabinka - pewnie wiesz jak wygląda wtyk IDE do dysku PC ? Tyle że to są piny w 2 rzędach , jak dorobisz 3 rząd to masz możliwość krosowania sygnału zasilania pomiędzy urządzeniami nie podpiętymi do odbiornika lub podpiętymi w niestandardowy sposób czyli bez zasilania przez odbiornik (zasilanie idzie z osobnego źródła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kemagz Posted December 1, 2009 Author Share Posted December 1, 2009 Jasne, to idzie z odbiornika, fakt. Trochę się sam zamieszałem. Wszystko jasne dzieki raz jeszcze za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomek Posted December 2, 2009 Share Posted December 2, 2009 I jeszcze zdjęcia kolegi z forum - odnośnie drabinki http://pfmrc.eu/album_pic.php?pic_id=2722 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.